Uutiset

Lietteenkuljetuksiin muutoksia lähivuosina

Urakoitsijat mukaan suunnitteluun

Rosk’n Roll on ryhtynyt suunnittelemaan haja-asutusalueiden lietteenkuljetusten järjestämistä. Uudenmaan jätelautakunnan päätöksen mukaan sako- ja umpikaivojen tyhjennykset siirretään kunnan järjestämäksi palveluksi 12 kunnan alueella Itä- ja Länsi-Uudellamaalla 3–5 vuoden kuluessa. Alueen kunnat ovat antaneet jätehuoltoon liittyvät operatiiviset tehtävänsä omistamansa jäteyhtiön, Rosk’n Rollin, hoidettavaksi.

”Suunnittelu on käynnistynyt. Pitkähkö siirtymäaika mahdollistaa huolellisen ja hallitun siirtymisen”, kertoo Rosk’n Rollin toimitusjohtaja Vesa Heikkonen.

Asiakkaille vaivatonta

Kiinteistöjen omistajille saostus- ja umpisäiliölietteen tyhjennyspalvelu tulee olemaan jatkossakin hyvin helppo ja vaivaton. Kaivon tyhjennyksen ja lietteen kuljetuksen voi tilata Rosk’n Rollilta silloin kun sille on tarvetta. Vaihtoehtoisesti Rosk’n Rollin kanssa voi sopia saostuskaivoille määräajoin tehtävästä tyhjennyksestä, jolloin asiakas saa ennakkoilmoituksen tulevasta käynnistä eikä hänen tarvitse muistaa asiaa itse.

Alueen jätehuoltomääräyksissä on määritelty se, kuinka usein kaivot tulee minimissään tyhjentää. Näin tulee olemaan jatkossakin.

”Jos asiakas ei jostain syystä muista tilata tyhjennystä määräajoin, me olemme häneen yhteydessä. Koskaan ei tietenkään tulla kiinteistölle ilman ennakkoilmoitusta”, lisää palvelu- ja kehitysjohtaja Marko Printz.

”Tiedostamme hyvin, että lietteenkuljetus on hyvin erilaista palvelua kuin seka- ja hyötyjätteiden kuljetus. Tätä varten rakennetaan siis myös ympärivuorokautinen päivystyspalvelu.”

Asiakkaiden kaivojen tiedot tarkastetaan ja täydennetään asiakkaan ensimmäisen lietteenkuljetustilauksen yhteydessä. Samalla varmistetaan, että kaivojen sijainnit, kulkuyhteydet ynnä muut seikat, jotta tyhjennys hoituu sujuvasti

”Erilaisia kiinteistöjä varten tarvitaan erilaista kalustoa. Huomioimme tämän kuljetusten kilpailutuksissa. Jos kiinteistölle on päästy tähänkin asti, sinne päästään myös jatkossa”, Printz toteaa.

”Muualla Suomessahan on monia alueita, joissa lietteenkuljetukset on järjestetty näin jo vuosien ajan. Käytämme suunnittelussa hyödyksi kollegojemme eli muiden kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden pitkää kokemusta”, Vesa Heikkonen mainitsee.

Kuljetukset kilpailutetaan

Rosk’n Roll ei itse omista kuljetuskalustoa, vaan se tulee kilpailuttamaan kaikki lietteenkuljetukset julkisena hankintana rullaavasti siten, että urakoita tulee tasaisesti tarjolle. Urakka-alueet mitoitetaan niin, että myös paikalliset yritykset voivat osallistua kilpailutuksiin. Tavallisesti kunnallisissa kuljetusurakoissa on pitkät sopimusajat, mikä antaa urakoitsijoille mahdollisuuden investoida kalustoon.

”Arvioimme kuljetusurakoitsijoiden töiden lisääntyvän, kun lietteenkeräyksen piiriin saadaan kattavasti kaikki ne kiinteistöt, jotka siihen määräysten mukaan kuuluvat”, Heikkonen huomauttaa.

”Pienemmälläkin yrityksellä mahdollisuus tulla valituksi, ja esimerkiksi erilaiset yhteenliittymät ja aliurakointi tullaan sallimaan näissä kilpailutuksissa. Riittää, että yrityksellä on kalusto ja osaaminen ja yrittäjä tekee tätä ammatikseen eli on jätehuoltorekisterissä ja lakisääteiset velvoitteet hoidettu”, Marko Printz sanoo.

Toistaiseksi ei kiinteistöjen omistajien eikä alueen lietteenkuljetusyrittäjien tarvitse tehdä mitään. ”Ensi vuonna Rosk’n Roll on yhteydessä kaikkiin tiedossa oleviin alueen urakoitsijoihin, sillä haluamme keskustella heidän kanssaan ja kuulla heidän näkemyksiään osana palvelun suunnittelua ennen varsinaisen tarjouskilpailun avaamista.”

Suunnitteilla on tehdä ensimmäiset kilpailutukset vuonna 2023, ja vuonna 2024 alkaisivat ensimmäiset Rosk’n Rollin järjestämät lietteenkuljetukset. Rosk’n Roll tiedottaa asiakkaille käytännön järjestelyistä tarkemmin sitä mukaa kun alueet ja kunnat liitetään uuteen järjestelmään.

Askolan laboratorio avoinna 5.10.2021 alkaen

 

Askolan laboratorio avoinna 5.10.2021 alkaen.

Laboratorionäytteitä otetaan tiistaisin ja torstaisin klo 7.30–10.30.

Näytteenottopiste palvelee vain ajanvarauksella. Ajanvaraus https://www.hus.fi/hoidot-ja-tutkimukset/laboratorion-ajanvaraus-ja-neuvonta

Laboratorion ajanvaraus ja neuvonta | HUS

Nettiajanvarauksen rinnalla palvelemme myös puhelimitse. Autamme muun muassa laboratoriotutkimuksiin valmistautumisessa ja muissa tutkimuksiin liittyvissä kysymyksissä.

www.hus.fi

Ajanvaraus puhelimitse numerossa 09 471 86800 arkisin kello 7.30-15.30.

Laboratorioon tarvitaan aina lähete.

HUSLAB järjestää Askolan kunnan kohdunkaulan syövän irtosoluseulontatutkimukset eli papaseulonnan Porvoon terveyskeskuksen ( Näsi) laboratoriossa.

Kutsu tutkimukseen lähetetään kotiin niille naisille, joiden ikäryhmä on kutsuvuorossa.

 

 

 

 

KYLÄILTA MAANANTAINA 20.9.2021

KYLÄILTA MAANANTAINA 20.9.2021

Tervetuloa keskustelemaan kylien tulevaisuusnäkymistä sekä yhteistyökuviosuunnitelmista kunnan kanssa kylien toiminnan tukemiseksi!

Paikalla on kunnasta kunnanjohtaja ja toimialajohtajat.

klo 17.00 – 18.30, Tanhuvaara, Hänninmäentie 114

klo 19.15 – 20.45, Jukola, Myrskyläntie 458

Syksyn aikana järjestetään vain nämä kaksi kyläiltaa ja ne on tarkoitettu kaikille kuntalaisille kylistä riippumatta. Tervetuloa mukaan!

 

ASKOLAN KOULUN SALIVUOROT

Salivuorot kaudelle 2021-2022 julistetaan haettavaksi 24.9.2021 klo 14 mennessä. Liikuntasalin käyttömaksu 110 €/lukukausi junnujoukkueet ja muut käyttäjät 220 €/lukukausi. Liikuntasalivuoroja voivat hakea yhdistykset ja vakiintuneet peliporukat.

Hakemukset tulee toimittaa: Askolan kunta, Askolantie 30, 07500 Askola tai sähköpostilla .

 

Osaa Askolaakin palveleva kutsubussi Kyläkyyti aloittaa toimikautensa tänään! Huom. Ajaa myös lauantaisin.

Porvoon haja-asutusalueita sekä osaa Askolaa palveleva kutsubussi Kyläkyyti aloittaa uuden toimintakautensa tänään.

Kyläkyyti on tarkoitettu liikkumiseen kylien ja keskustan välillä sekä haja-asutusalueella myös kylien välillä. Joustavaksi koettua kyläkyytiä käytetään myös esimerkiksi nuorten harrastusmatkoihin.

Kyläkyyti ajaa seuraaviin kyliin: Saksala, Suomenkylä, Haksi, Virtaala, Tuorila, Kerkkoo, Ilola, Sikilä, Veckjärvi, Sannainen, Jakari, Hinthaara, Vanhamoisio, Kaarenkylä, Monninkylä, Vahijärvi, Askolan kirkonkylä, Vakkola ja Särkijärvi.

Kyläkyyti liikennöi Porvoon keskustan ja kylien välillä maanantaista perjantaihin kello 17–20.45 ja lauantaisin kello 9-15.

Tilauksen voi tehdä soittamalla tai mobiilisovelluksella
Matkan voi tilata haluamaansa osoitteeseen Matkahuollon Reitit ja liput-mobiilipalvelulla. Sovelluksen voi ladata iOS- ja Android-puhelimiin puhelimen sovelluskaupasta. Matka maksetaan sovelluksen kautta. Sovellus näyttää matkan hinnan etukäteen.
Matkan voi tilata myös suoraan liikennöitsijältä puhelinnumerosta 044 978 9553 maanantaista perjantaihin kello 14–15. Tällöin matka maksetaan käteisellä autossa.
Matkan voi varata aikaisintaan viisi vuorokautta aiemmin ja kyytitilauksen voi peruuttaa maksutta tuntia ennen lähtöä. Matkan hinta on 2,5–9,0 euroa riippuen matkan pituudesta ja matkustajamäärästä.
Sovelluksella voi yhdistää matkan myös muihin kertalipulla maksettaviin linja-automatkoihin esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. Järjestelmä huolehtii siitä, että vaihto onnistuu esimerkiksi linja-autoasemalla.

Palvelua liikennöi syyskuusta alkaen Jimlog Oy kahdella pikkubussilla.

Kyläkyyti ajaa 28.5.2022 asti.

Lisätietoja
https://www.porvoo.fi/kylakyyti

Metalliromun keräysauto Romulus ja vaarallisen jätteen keräysauto Otto lähtevät jälleen kierroksilleen Itä-Uudellamaalla

Metalliromun keräysauto Romulus ja vaarallisen jätteen keräysauto Otto lähtevät jälleen kierroksilleen Itä-Uudellamaalla. Kesän keräyskierros oli onnistunut, ja nyt on poikkeuksellisesti vuorossa syyskeräys.

”Olemme iloisia, että voimme nyt korvata keväällä peruuntuneen keräyksen. Vallitsevan koronatilanteen takia toivomme kuitenkin, että asiakkaat muistavat pitää etäisyyttä muihin sekä käyttävät kasvomaskia” sanoo palvelupäällikkö Tuija Klaus Rosk’n Rollilta.

Otto ja Romulus starttaavat syyskierrokselleen maanantaina 6.9. Loviisasta ja päättävät sen lauantaina 18.9. Porvooseen. Ajoreitti pysähdyspaikkoineen on sama kuin toukokuulta peruuntuneella kierroksella olisi ollut. Aikataulu löytyy mm. jäteyhtiö Rosk’n Rollin nettisivuilta www.rosknroll.fi. Länsi-Uudenmaan keräyskierros käynnistyy samana päivänä eli 6.9.

Menneenä kesänä jotkut ekopisteet ovat ikävä kyllä pursunneet ja roskaantuneet etenkin isosta metalliromusta, joka ei kuulu ekopisteen keräyssäiliöihin. Ekopisteen metallinkeräys on tarkoitettu vain metallipakkauksille ja pienmetallille. Isommat romut voi viedä aina jäteasemalle tai tuoda nyt kiertävän Romulus-auton kyytiin.

”Nyt on oivallinen hetki tuoda esimerkiksi vanhat grillit sekä maali-, liima- ja öljyjämät ja kaikki muut varastojen siivoamisesta kertyneet romut lähelle tulevaan, asianmukaiseen keräykseen. Toivomme, että alueen asukkaat hyödyntävät keräyspalvelua”, kannustaa Klaus.

Keräykseen tuodut metallit kierrätetään uusioraaka-aineeksi teollisuuden tarpeisiin. Vaaralliset jätteet puolestaan käsitellään vaarattomaksi korkealämpökäsittelyssä, jossa syntyvä energia otetaan talteen. Alueen kotitaloudet, myös vapaa-ajan asukkaat, saavat tuoda metalliromua ja vaarallisia jätteitä keräyksiin maksutta. Kiertävät keräykset kustannetaan jätehuollon perusmaksuilla.

ASKOLA PERJANTAI 17.9
16:30–16:50     Vahijärvi, nuorisoseurantalo, Hänninmäentie 114
17:00–17:20     Monninkylä, Monninkylän nuorisotalo, Helkamäentie 34
17:30–17:50     Kirkonkylä, Sale kauppa, Terveystie 2
18:10–18:30     Särkijärvi, entinen kauppa, Myrskyläntie 451
18:45–19:00     Juornaankylä, ekopiste, Myrskyläntie 1201

 Tuo vaaralliset jätteet keräysauto Otolle

Otto-keräysauto ottaa vastaan vaarallisia jätteitä 200 litraa/asukas. Ethän sekoita vaarallisia jätteitä keskenään. Muista sulkea korkit ja kannet tiiviisti.

  • Jäteöljyt, öljynsuodattimet ja muut öljyiset jätteet
  • Akut
  • Maalit, liimat, lakat ja puunsuojakemikaalit
  • Liuottimet
  • Jäähdytin- ja jarrunesteet
  • Torjunta-aineet, rotanmyrkyt ja kasvinsuojeluaineet

 Tuo metalliromut keräysauto Romulukselle

Romulus-keräysauto ottaa vastaan noin henkilöauton peräkärryllisen verran metalliromua asiakasta kohti.

  • Kuivat, tyhjät, avonaiset metalliset maali- ja liuotinastiat, metallikannet erillään
  • Kiukaat (ilman kiviä ja tuhkaa)
  • Polkupyörät, autonosat, ruohonleikkurit (tyhjennä öljyt)
  • Metalliosat ja pellinpalat ym.

Ethän jätä jätteitä keräyspaikoille etukäteen!