TUORILAN KOTILEIPOMO ON KUUKAUDEN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee helmikuusta 2019 alkaen joka kuukausi yhden paikkakuntalaisen yrityksen. Valinta tehdään Askolan yli 300 yrityksen joukosta.

Ensimmäinen valinta kohdistui Tuorilan Kotileipomoon. Askolassa nykyään toimiva yritys on aloittanut toimintansa 1960-luvun vaihteessa Tuorilan kylässä. Monninkylän vanhassa meijerissä on leipomoyritys toiminut vuodesta 1993. Nykyiset yrittäjät Marjo ja Tero Peltonen ovat yrityksen kolmannet yrittäjät ja ovat toimineet yrittäjinä jo lähes 30 vuotta. Tuorilan Leipomon alkuaikojen tuotteista on jäljellä vielä Piparkakkuleipä, jota tehdään joulun aikana.

Askolan leipomomyymälä Monninkylässä on vuosien saatossa pitänyt pintansa hyvin. Joka vuosi on tapahtunut kasvua. Vakioasiakkaita käy runsaasti myös naapurikunnista. Kesäaikaan ostoksilla ja kahvilla käy paljon mm. helsinkiläisiä kesäasukkaita vuodesta toiseen. Yritys on laajentanut viime kesänä toimintaansa Porvoon Vanhaan kaupunkiin. Kesäkuussa avattiin leipomomyymälä-kahvila Kirkkotorin kulmalle, aivan Porvoon Tuomiokirkon viereen. Kesä oli hyvä ja asiakkaita kävi monesta maasta.

Askolaisleipomo on ollut myös aina Porvoon torilla. Viime vuonna se pääsi myös telkkariin, kun Grillit Huurussa –ohjelmaa kuvattiin torikahvilassa. Mutta varsinainen läpimurto tapahtui nyt tammikuussa, kun Askolaan saapui Mielensäpahoittaja (pääosassa Heikki Kinnunen). Kuvauksia tehtiin Tuorilan Kotileipomon leimomyymälä-kahvilassa Monninkylässä, jossa Mielensäpahoittajan seurana oli Askolassa asuva, kaikkien suosikki, KatriHelena. Ohjelma näytettiin MTV 3:ssa ja oli tammikuun lähes 700 000 katsojan määrällä kärkikolmikossa Finnpanelin katsojaluvuissa. Itse Mielensäpahoittajan suosikki oli Tuorilan Kotileipomon oma briossiwieneri.

Kuva palkitsemistilaisuudesta – kuvassa Tuorilan Kotileipomon yrittäjät Marjo ja Tero Peltonen sekä kunnanjohtaja Jouni Martikainen ja elinvoimapäällikkö Ari Forsberg

Kenttien ja latujen jäätilanne

Tilanne torstaina 14.2.2019 klo 10.00

Inkilän lenkki

• luistelubaanaa ja perinteistä latua useita kilometrejä

Kirkonkylän pururata

• luistelubaana ja perinteinen latu

Kirkonkylän luistelukenttä

Monninkylän kenttä

Särkijärven kenttä

Juornaankylän kenttä

• Jääkentät on kiinni toistaiseksi sään lämpenemisen vuoksi!

Lisäksi pieniä hiihtolenkkejä löytyy:

• Juornaankylän koulu
  • Särkijärven koulu
  • Päiväkoti Sateenkaari
  • Askola-Areenan viereisellä pellolla
  • Monninkylän kenttä
  • Vahijärvellä Holmin lenkki

Asiointi- ja palvelukuljetus keskiviikkoisin klo 8.00 – 15.45 välillä

Askolan kunnan järjestämällä asiointi- ja palvelukuljetuksella pääsee asioimaan ja osallistumaan Askolan kunnan alueella keskiviikkoisin klo 8.00 – 15.45 välillä.

Liikennöinti toteutetaan kokeiluna vuoden 2019 kesäkuun loppuun.

Palvelulinja ajetaan kolmena eri reittinä:

1. lenkki: Särkijärvi – Juornaankylä, meno 8.00-9.15,  paluu 12.00-13.15
  2. lenkki: Onkimaa – Korttia,  meno 9.15-10.30,  paluu 13.15-14.30
  3. lenkki: Vahijärvi – Monninkylä,  meno 10.30-11.15,  paluu  14.30-15.45

Asiointi- ja palvelukuljetus on tarkoitettu ensisijaisesti yli 65-vuotiaille askolalaisille, mutta sitä ovat tervetulleita käyttämään muutkin asiointikyydin tarpeessa olevat kuntalaiset.

Kyytitilaukset tulee tehdä kyytiä edeltävänä päivänä klo 17 mennessä numerosta 040-5150814. Kyytiä tilaavien kannattaa huomioida, että ajoreitit suunnitellaan tilausten perusteella usean henkilön toiveiden mukaan. Tällöin kannattaa varautua joustamaan hakuajassa, noin 15 – 30 min. On muistettava myös kertoa jo kyytiä varatessa, mikäli on sovittu aika esim. lääkärille, kampaajalle tai ryhmätoimintaan, jolloin aikataulut suunnitellaan siten, että paikalle ehtii ajoissa.

Kyydin hinnat yli 65-vuotiaille askolalaisille, sekä muille matkustajille Askolan alueella on 3 euro / suunta. Vanhemman mukana matkustavalta alle kouluikäiseltä ei peritä maksua, kuitenkin yksin matkustava lapsi maksaa 3 euroa/suunta iästä riippumatta

Asiointi- ja palveluliikennettä operoi Taksi Ilpo Huuskonen.

Monninkylän koulun tilojen käyttö

Monninkylän koulun vanhojen tilojen käyttö on päättymässä kunhan olevat kotiluokka- sekä käsityö- ja hallinnon tiloja korvaavat siirtotilat saadaan käyttöön. Tekninen lautakunta kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen päättämään siirtotilojen lisähankinnasta jo päätettyjen lisäksi.