TUNNEPUU OY ON ELOKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

TUNNEPUU OY ON ELOKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee joka kuukausi Askolalaisen, paikkakuntalaisen yrityksen. Valinta tehdään Askolan yli 300 yrityksen joukosta.

Elokuun yritykseksi valittiin TunnePuu Oy. Yrityksen omistaa Askolassa asuva Pekka Väänänen. Kiimingissä syntynyt Väänänen oli varusmiespalveluksen jälkeen 9 vuotta puolustusvoimien palveluksessa ja sieltä majuri evp. siirtyi OP-ryhmään, jossa työskenteli erilaisissa johtotehtävissä 15 v. Höyläriksi, kuten Pekka Väänänen itseään kutsuu, hän siirtyi jäämällä muutama vuosi sitten pankista pois ja ostamalla Askolan Vakkolankoskelta alueen, laitteet ja toiminnot jatkaakseen siellä olleen höyläämön ja sahan perinteikästä toimintaa. Väänänen jatkaa samalla myös sukunsa puunjalostusosaamisen perinteitä jo kolmannessa sukupolvessa. Isoisä Yrjö Väänänen oli aikoinaan veljensä kanssa Utoksen sahan ja myllyn yrittäjä Utajärvellä. Sen jälkeen isoisä jatkoi sahaus- höyläys ja myllytoimintaa Kiiminkijoen varressa, Kiimingissä. Siellä tätä toimintaa jatkaa edelleen Pekka Väänäsen isä, Pauli K. Väänänen.

TunnePuun höyläämö valmistaa mittatilaustyönä räätälöityjä tuotteita esimerkiksi museoviraston valvomiin kohteisiin. Porvoon vanhassa kaupungissa on jo yrityksellä asiakkaita. Erityisesti korjausrakentaja hyötyy siitä, että yritys toteuttaa uudet listat ja paneelit, vanhaa mallia käyttäen. Tuotteiden profiili voidaan suunnitella yksilöllisesti. Oman tarpeen lisäksi voidaan sahata puutavaraa myös asiakkaan tukeista kaikenkokoisia eriä. Tämän vuoden alusta on puutavaraa käsitelty jo lähes 100 m3 ja tukkipuutakin rekkalastin verran. Yrityksellä on myös oma lauhdekuivaamo, jossa kuivataan höyläykseen menevää puutavaraa tarvittaessa puusepän kuivaksi asti. Kuivaamoon mahtuu noin 20 kuutiometriä puuta. TunnePuulla on yrittäjän lisäksi kaksi työntekijää aina tarpeen mukaan. Yritysyhteistyö puutavaran osalta on aloitettu myös askolalaisen Hakevuori Oy:n kanssa. Vakkolan kylähän on määritelty museoviraston toimesta valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Ensi kesäksi Pekka Väänänen ideoikin kesäkahvilaa Vakkolankosken viereiselle terassille – voisi työllistää kesäksi muutaman nuoren. Paikka ainakin on hieno.

Yrityksen alueella toimii myös Vakkolan voimalaitos, jonka omistaa Pekka Väänänen yhdessä veljensä Jarin kanssa. Voimalan veljekset ostivat jo vuonna 2007. Heillä on omistuksessaan lisäksi Laukkosken voimala ja Haapakosken Ruukin alueen voimala. Suonenjoen ja Pieksämäen rajalla sijaitsevalla Ruukin alueella asuva Jari Väänänen vetää ja kehittää perheyrityksen Ruukin tehdasaluetta matkailukohteeksi.

Veljesten yritykseen kuuluu myös Askolan Vakkolassa sijaitsevat viljasiilot, jotka on aikanaan ostettu Osuuskauppa Oslalta. Siilot ovat aktiivisessa toiminnassa. Siilojen kapasiteetti on noin 3 miljoonaa kiloa.

Kunniakirjan luovuttaa kunnanjohtaja Jouni Martikainen höyläri Pekka Väänäselle, vieressä apumies Markus Koskinen.

Tekstit ja kuva: Ari Forsberg

https://tunnepuu.fi/ http://haapakoskenruukki.fi/

Kuva palkitsemistilaisuudesta – kunnanjohtaja Jouni Martikainen luovuttaa kunniakirjan yrittäjä Pekka Väänäselle, vasemmalla apumies Markus Koskinen