SIMOLAN TILA ON KUUKAUDEN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntalaisen yrityksen. Valinta tehdään Askolan yli 300 yrityksen joukosta. Joulukuun kuukauden yritykseksi valittiin Simolan tila, joka sijaitsee Askolassa, Sääksjärventien varrella Vahijärvellä. Maitotilayrittäjä Pentti Suokannas aloitti maatilan isäntänä vuonna 1988, noin 25 vuotiaana. Pentti aloitti 30 lypsylehmän maitotilalla, jossa oli 36 hehtaaria peltoa.

Maatila on laajentunut vuosien varrella noin 100 lypsylehmän maitotilaksi. Simolan tilan lehmät elävät pihattonavetassa, jossa lehmät saavat kulkea vapaasti ja lehmät pääsevät kesäisin laitumelle. Tuotettu maito toimitetaan Valiolle. Simolan tilalla on peltopinta-alaa yhteensä noin 300 hehtaaria, josta runsaat puolet omaa ja loput vuokrattu. Pelloilla viljellään nurmea, josta valmistetaan rehua lehmille. Loput peltopinta-alasta käytetään viljan viljelyyn, jota käytetään lehmien ruokintaan ja osa myydään.

Emäntä Pia ja isäntä Pentti Suokannaksella on kolme lasta: Jenni, Janne ja kuopus Jaakko. Vanhempien rinnalle tilan toimintaa kehittämään ja jatkamaan on ryhtynyt lapsista 22-vuotias Janne. Hän on opiskellut omaa toimialaa Hämeen ammattikorkeakoulussa Mustialassa. Nuorempi isäntä Janne Suokannas on valmistumassa opinnoistaan ja kotitilalla on aloitettu maitotilan toimintojen kehittäminen. 2020 vuoden aikana on tarkoitus laajentaa toimintaa robottinavettaan, jolloin tila siirtyy asemalypsystä automaattilypsyyn. Laajennuksella pyritään lisäämään entisestään eläinten hyvinvointia sekä ympäristöystävällistä maataloutta. Uusien lantalan ja laakasiilon rakennustyöt ovat jo käynnistyneet.

Simolan tilan arkea voit seurata Instagramista https://www.instagram.com/simolan_tila/

Teksti ja kuva Ari Forsberg

Isäntä Pentti Suokannas, emäntä Pia Suokannas, nuori isäntä Janne Suokannas ja kunnanjohtaja Jouni Martikainen