RATIA RANCH -MAATILA ON KUUKAUDEN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntalaisen yrityksen. Valinta tehdään Askolan yli 300 yrityksen joukosta.

Heinäkuun kuukauden yritykseksi valittiin Asmo ja Johanna Ratian maatila – Ratia Ranch, joka sijaitsee Askolassa, Monninkylässä, alle 30 minuutin ajomatkan päässä Porvoosta. Maatilan tuontantolinjat ovat ylämaankarjan kasvattaminen luonnonmukaisesti, lihan suoramyynti ja luomuviljanviljely. Tarkoituksena on tuottaa jalostuseläimiä myyntiin sekä eettisesti tuotettua lihaa suoramyyntiin.

Ratia Ranchilla eli Viertolan tilalla on pitkät perinteet maanviljelystä. Sukupolvenvaihdoksen kautta tila oli siirtynyt Asmo Ratialle syksyllä 2011. Uusi isäntäpari halusi kehittää maatilaa heti uusin tavoin ja kun keväällä 2012 Johanna ja Asmo Ratia asettuivat tilalle, oli tilalle muuttanut jo muutama päivä aikaisemmin 9 kpl ylämaannautahiehoja. Samalla aloitettiin luomuviljely. Ensimmäinen täysin luomu sato korjattiin pelloilta syksyllä 2015.

Nyt ylämaankarjaa on jo 70. Vasikoitakin on tänä vuonna syntynyt 16. Ylämaankarja on Skotlannista kotoisin oleva alkuperäisrotu. Rotu on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisessä muodossa. Se ovat hidaskasvuinen, pitkäikäinen ja säänkestävä rotu, joka sopii hyvin myös Suomen vaihteleviin sääoloihin. Rotua kasvatetaan ympäri vuoden ulkona. Ravinnokseen ne käyttävät vain nurmea ja laitumilta löytyviä luonnon antimia, väkirehuja ei käytetä. Tilalta myydään laadukasta ylämaankarjan luomulihaa sekä makkaraa. Lisäksi tehdään lihanjakokierroksia (mm. Reko) säännöllisesti lähialueille ja pääkaupunkiseudulle, joista tilaamia lihoja voi noutaa.

Tilalta löytyy myös maatiaiskanoja, koiria ja kissoja. Lisäksi hoidetaan metsää. Erikoisuutena on myös lintukoirien koulutus ja fasaanien metsästys. Tällä hetkellä tilalla on noin 70 hehtaaria peltoa ja 50 hehtaaria metsää. Pariskunnan tavoitteena on saada tilasta tuottava ja toimiva maatila, jossa kasvatetaan puhdasta, luonnollista viljaa ja hyvinvoivia eläimiä.

Ratia Ranch -maatila on erittäin tunnettu sosiaalisessa mediassa Johanna Ratian ottamien upeiden ylämaankarjan kuvien ansiosta. Esimerkiksi Instagrammissa on seuraajia yli 40 000 ja Facebookissa tykkääjiä yli 6 000 henkeä. Avoimet Ovet -päivä tilalla la 31.8.2019 klo 11 – 15.

https://www.facebook.com/RatiaRanch

Ratia Ranch Instagram

Ratia Ranchin isäntäpari Johanna ja Asmo Ratia sekä kunnanjohtaja Jouni Martikainen (kuva Ari Forsberg)