OIVALLUSVAARA OY ON LOKAKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntamme yrityksistä, yli 350 yrityksen joukosta. Syyskauden ensimmäinen kuukauden yritys on Oivallusvaara Oy, joka on vuodesta 2014 lähtien toiminut hyvinvointipalveluja ja luontoelämyksiä tarjoava perheyritys.

Oivallusvaara Oy lähti liikkeelle Eerika Korhosen valmistuttua toimintaterapeutiksi vuonna 2013, jolloin teollisen muotoilijan työt vaihtuivat aivan uuteen toimenkuvaan. Ihmislähtöinen ja luontoon kiinteästi liittyvä työ tuntui omalta ja palveluille tuntui selkeästi olevan tarve ja kysyntää. Muutamaa vuotta myöhemmin palveluja laajennettiin sisältämään myös lääkäripalveluja ja yrityksen toimintaan tuli mukaan myös puoliso Janne Tuovila. Yritys toimii seudullisesti Askolasta käsin ja sillä on toimintaa myös Pohjois-Savon alueella sekä Lahden seudulla.

Yrittäjäpariskunnan lisäksi Oivallusvaara Oy työllistää ajoittain myös alihankkijoita sekä opiskelijoita. Yrityksen päätuotteita ovat tällä hetkellä työterveyshuollon lääkäripalvelut, työhyvinvoinnin palvelut luontoympäristössä – eli Metsävastaanotto®, toimintaterapia sekä fysioterapian ja kalevalaisen jäsenkorjaajan palvelut. Yrityksen palveluvalikoima on ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa ja oppia palvelutuotteiden kehittämiseen on haettu aina Japanista saakka, jossa luontoalalla on yli 40 vuoden perinteet. Kyseessä ei ole tavanomainen ohjelmapalveluyritys tai työkyvyn ylläpitopalveluja tarjoava yritys, vaan varsin innovatiivinen ja uudella tavalla asiakkaansa kohtaava henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin keskittyvä palveluyritys. Asiakaskunta muodostuu kotimaisista asiakkaista ja palveluille on hankittu alalla tarvittavat laatu- ja turvallisuus sertifikaatit.

Yrityksen toiminta ei ole sidottu toimitiloihin vaan palvelut tuotetaan eri puolilla. Useimmiten ollaan liikkeellä yhdessä asiakkaiden kanssa. Askolan lisäksi operatiivisesti tärkein palvelujen toteutusalue on Sipoonkorven kansallispuisto ja yhteistyökumppaneista ehkä näkyvin on nykyisin Metsähallitus, jonka esteettömät reitit ovat olleet erityisen arvokas lisä palveluita tuotettaessa. Yrityksen kasvunäkymät ovat olleet viime vuosina hyvät, tosin kuluvaa vuotta on häirinnyt tuntuvasti koronaepidemian mukanaan tuomat haasteet. Kotimaan matkailu on kuitenkin selvästi lisääntymään päin ja luontomatkailu sekä lähimatkailu kasvavat tuntuvasti aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Odotukset ensivuoden osalta ovat korkealla. Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun suuri väestömäärä luo hyvän pohjan palvelujen kysynnälle ja Askolan sijainti on asiakaskuntaan nähden erittäin hyvä. Samassa yhteydessä Eerika Korhonen kuitenkin toteaa, että Oivallusvaara Oy:n kaltaiset yritykset sekä matkailutoimialan muut yritykset tukipalveluineen jäävät helposti hieman muiden toimialojen varjoon, sillä Askola on perinteisesti ollut rakentamisen ja teollisuuden vahvasti profiloima kunta. Kasvumahdollisuudet erilaisille palvelualojen yrityksille ovat kuitenkin Askolassa hyvät, kun vain kykenee houkuttelemaan ja saavuttamaan asiakkaat laajemmalta alueelta. Luontomatkailulle on olemassa aivan erityisen hyvät puitteet kunnassamme, huomioiden myös paikallishistoriamme aina kivikaudelta lähtien.

Eerika Korhonen toteaa lopuksi, että uusia palvelujakin on Oivallusvaara Oy:llä luvassa lähiaikoina ja tulossa on myös luontoyhteyttä käsittelevä kirja. Kaikille voisi lopuksi tähän poikkeukselliseen aikaan liittyen todeta rohkaisevasti, että kannattaa mennä metsään – ei tarvitse mennä kauas, luonto on aivan vieressämme. Siitä saamme voimaa.

 

Kuvaaja Marko Tiirinen, elinvoimapäällikkö