KATTOTUTKA OY ON TOUKOKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntamme yrityksistä, yli 350 yrityksen joukosta. Toukokuussa on vuorossa Kattotutka Oy, joka on valittu Uudenmaan liiton toimesta Vuoden 2020 Uusmaalaiseksi Palveluyritykseksi. Kattotutka on erikoistunut vesikattojen asennus-, huolto- ja korjauspalveluihin sekä kattojen kuntotarkastuksiin.

Kattotutka Oy on 27 vuotta toiminut yritys, jonka Kari Lindgren perusti vuonna 1993 Helsinkiin. Kotipaikka siirtyi Askolaan jo varsin varhaisessa vaiheessa ja siitä asti sijainti kunnassamme on osoittautunut hyväksi mm. logistiikan osalta. Lähitulevaisuudessa on odotettavissa myös toimitilalaajennuksia Askolassa. Yrityksen liikevaihto on 26 miljoonaa euroa ja sillä on henkilöstöä sesonkityöntekijät mukaan lukien noin 250 henkeä eri puolilla Suomea. Askolan lisäksi yrityksellä on toimipaikka 11 paikkakunnalla. Kattotutkalla ei ole kuluttajamyyntiä vaan asiakkaita ovat pääasiassa talo- ja kiinteistöyhtiöt, kunnat, kaupungit ja seurakunnat. Esimerkiksi Porvoon kaupungin kanssa on ollut usean vuoden ajan yhteistyötä.

Kattotutka on hyvässä kasvussa oleva perheyritys. Toimitusjohtaja Heikki Lindgrenin lisäksi mukana yhtiön toiminnassa ovat muut veljekset sekä lisäksi isä Kari Lindgren, joka toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Onnistunut sukupolvenvaihdos käynnistettiin yrityksessä vuonna 2010, jonka myötä tuore kauppatieteen maisteri Heikki tarttui yrityksen ohjaksiin. Askolalaisia työntekijöitä on töissä tällä hetkellä noin 20 henkeä. Kattotyöt ovat luonteeltaan osittain sesonkityötä, joten valtakunnallisesti työntekijöiden määrä vaihtelee kesä- ja talvikausina. Kattotutka käyttää jonkin verran myös alihankkijoita sesonkiajan kiireapuna sekä erikoistöissä, mutta pääosin työt tehdään omalla porukalla.

Yrityksen palvelumyynnistä merkittävän osan muodostaa nykyisin kattojen kuntotarkastukset. Heikki Lindgren haluaakin muistuttaa siitä, että uudenkin katon kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet ajoissa katon pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Kuntotarkastus on syytä tehdä myös silloin, jos tarkoituksena on asentaa katolle jälkeenpäin esimerkiksi aurinkopaneelit. Kotimaiset kattomateriaalit ja kattoturvatuotteet ovat luotettavia ja Kattotutkan asiakkaista suurin osa valitseekin juuri nämä asennettaviksi. Yhtiö lanseerasi pari vuotta sitten markkinoille ELINKAARIKATTO® -palvelun, joka tarkoittaa kattoremonttipalvelua 25 vuoden ylläpidolla ja takuulla.

Työturvallisuus on aivan keskeinen osa toimintaa kattoalalla ja yritys kouluttaa perusteellisesti kaikki uudet työntekijänsä. Rakennusalan oppilaitosten tutkintovaatimuksiin sisältyy jossain määrin myös kattotyöt, mutta oma koulutus koetaan silti erittäin tärkeäksi ja se toimii usein mestari – kisälli periaatteella. Kattotutka Oy hyödyntää paljon oppisopimuskoulutusta ja siitä on saatu erinomaisia kokemuksia. Heikki Lindgren voikin suositella yrityksiä kokeilemaan oppisopimuskoulutusta mahdollisuuksiensa mukaan. Kattotutka työllistää vuosittain muutamia kymmeniä kesätyöntekijöitä.

Tämänhetkinen tilanne koronan kurittamilla markkinoilla on normaalitilanteeseen nähden jonkin verran haasteellisempi, mutta kattoalan kovassa kilpailussa kouliintunut yritys pärjää kyllä hyvin. Mikäli valtakunnalliset elvytystoimet kohdistuvat myös rakennussektorille, alan kasvunäkymät pysyvät kohtuullisina. Heikki Lindgrenin periaate yritystä luotsattaessa onkin se, että kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin pystyy itse vaikuttamaan. Myyntityö on aina tärkeää ja erityisesti haasteellisempina aikoina. Se on hyvä ohje myös muille askolalaisille yrityksille.

Kuvassa toimitusjohtaja Heikki Lindgren/ kuvaaja Marko Tiirinen