KAKKUVALTAKUNTA ON TOUKOKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntamme yrityksistä, yli 380 yrityksen joukosta. Toukokuussa on vuorossa Kakkuvaltakunta, Minna Karjalaisen vuonna 2015 perustama konditoriatuotteisiin erikoistunut leipomo. Kakkuvaltakunta on erikoistunut nimensä mukaisesti kakkuihin ja yrityksen erityisosaamista edustaa vaativat monikerroskakut, jotka vaativat paljon suunnittelua ja osaamista. Makeiden kakkujen ohella tuotevalikoimaan kuuluvat juustokakut, voileipäkakut, piirakat ja kääretortut.

Askolaan paluumuuttajana asettunut Minna Karjalainen rakennutti kotitalonsa yhteyteen elintarvikkeiden tuotantoon viranomaishyväksytyn elintarviketilan ja alkoi kasvattaa tuotantonsa volyymiä vuonna 2016, kun oli käynyt ilmeiseksi, että tuotteiden menekki kasvaa vahvasti. Harrastuspohjalta liikkeelle lähtenyt ammatti ja pitkän kokemuksen tuloksena syntyneiden tuotteiden erinomainen menekki Helsingin vuosittaisilla Ravintolapäivillä oli lähtölaukaus yritystoiminnalle. Jatkuva tuotekehitys ja asiakkaiden tarpeisiin perustuva suunnittelu sekä markkinoinnin ammattimainen hoito ovat yrityksen menestyksen perusta.

Kakkuvaltakunta markkinoi tuotteitaan pääasiassa instagramin ja facebookin kautta ja sosiaalisen median merkitys on erittäin suuri markkinoinnissa. Minna Karjalaisella on 19 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa. Tuotesuunnittelun, oman designin ja reseptien rakentamisen osaamista jaetaan sosiaalisessa mediassa seuraajille avoimesti, mutta omaan tuotekehitykseen sieltä saa myös hyviä vinkkejä toteaa Minna Karjalainen. Some markkinointikanavana sitoo kuitenkin paljon aikaa ja siellä on oltava läsnä aktiivisesti kaiken aikaa – hyvistä kirjoitus- ja valokuvaustaidoista on suuresti apua. Mutta markkinoinnin työkaluna se on tehokas ja sitä voi suositella myös muille yrittäjille. Toistaiseksi Minna Karjalainen on työskennellyt yrityksessään yksin, vaikka tilausmäärät ovat huomattavat ja tilauskirjatkin mukavasti varauksia pullollaan. Hyvinä viikkoina menee kymmeniä kakkuja.

Kakkuvaltakunnan asiakkuudet painottuvat pääkaupunkiseudulle, mutta silloin tällöin tilauksia tulee hyvinkin kaukaa, aina Varsinais-Suomesta ja Pirkanmaalta asti. Kakkuvaltakunta kuljettaa suuremmat tilaukset 70 kilometrin säteellä asiakkaille ja usein nämä tilaisuudet ovat hääjuhlia tai vastaavia tapahtumia. Vaikka suurin asiakasryhmä ovat yksityishenkilöt, niin pitopalveluyritykset ovat myös Kakkuvaltakunnan toiminnalle tärkeitä kumppanuuksia. Alusta asti raaka-aineista itse tehdyt materiaalit ja huolellinen käsityö yhdistettynä hyvään suunnitteluun ovat sitä, mitä asiakkaat arvostavat.

Kakkuvaltakunnan kiireisin aika ajoittuu vuosittain kesäsesonkiin ja nyt kun on jo havaittavissa selvästi helpotusta koronatilanteeseen, ollaan palautumassa edellisvuosien tasoa kohti. Yrityksen kasvunäkymät ovat hyvät ja toiminta Askolasta käsin pääkaupunkiseudun asiakkaiden parissa jatkuu sujuvana tulevaisuudessakin. Logistinen sijainti on hyvä. Kakkuvaltakunta on osa Askolan leipomoklusteria yhdessä Tuorilan Kotileipomon ja Huovilan Leipomon kanssa, joten perinteikkään leipäpitäjän perinteet jatkuvat mainiosti.

Teksti ja kuva: elinvoimapäällikkö Marko Tiirinen

Kuvassa Minna Karjalainen ja kunnanjohtaja Ilari Soosalu.