Kulttuuri/Nähtävyydet


YHTEYSTIEDOT
Pappilantie 2, 07500 Askola

Keth Strömdahl
puh. 040 7109 004

Kirjaston sähköpostit muotoa

 


Carolina Stenbäck (s.1998) on Askolasta ponnistanut kansanmuusikko ja sellisti. Hän on juuri valmistunut musiikin kandidaatiksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä ja aloittaa maisteriopinnot ensi syksynä vaihto-opiskelijana Ruotsissa.

Heinäkuussa Askolassa toteutetaan Carolina Stenbäckin kesäkonserttisarja yhteistyössä Askolan kulttuuritoimen, Askolan seurakunnan, Taidekahvila Terehtöörin sekä Tampin kartanon kanssa.

Perjantaina 1.7. klo 17 Carolina konsertoi Juornaankylän rukoushuoneella, torstaina 7.7. klo 17 Tampin kartanossa Särkijärvellä, sunnuntaina 10.7. klo 14 ja 15 Taidekahvila Terehtöörissä ja keskiviikkona 27.7. klo 17 Askolan kirkossa. Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Musiikissa Carolinaa kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti improvisaatio, säveltäminen, pitkä estetiikka sekä vanhempi kansanmusiikkiperinne. Nämä kaikki ovat kuultavissa hänen musiikissaan, jossa omat kappaleet inspiroituvat vahvasti pelimannimusiikin poljennosta, ja vanhat kantele- ja jouhikkokappaleet saavat uuden olomuodon soidessaan sellolla ja yhdistyessään joskus jopa hyvin yllätykselliseen improvisaatioon. Sellonsoiton lisäksi sydäntä lähellä ovat kanteleensoitto sekä laulaminen.

Pääinstrumenttinsa sellon lisäksi Carolina soittaa myös pienkanteleita, laulaa sekä säveltää omaa musiikkia.

Carolina aloitti klassisen sellon soiton 6-vuotiaana Porvoonseudun musiikkiopistossa, jossa Sibelius-lukion ja kurssien kautta hän on päätynyt kansanmusiikin korkeakouluopiskelijaksi. Opintojen ohella Carolina opettaa sellonsoittoa ja soittaa muun muassa Siba Folk Big Bandissa, Sopukka-duossa sekä Huvin vuoksi Yksin Kouvolaan -teoksessa ja esiintyy myös soolona.

 


 

Askolan kunnan kulttuuritoimen ja Itäväylän yhdessä tuottamassa virtuaalisessa opastuksessa tutustutaan Johannes Linnankosken elämään ja tuotantoon sekä vieraillaan Linnankosken nuoruudenkodin museossa.

Linkit Johannes Linnankosken virtuaalisiin opastuksiin:

https://www.youtube.com/watch?v=5gfxNx75sFs
ja
https://fb.watch/6hWP6tdV5i/

Kulttuuritoimen toiminta-ajatus on tarjota kuntalaisille kulttuuripuolen palveluja mahdollisimman tasapuolisesti ja kattavasti. Kohderyhmään kuuluvat kaikki kuntalaiset.

Kulttuuritoimi hoitaa Johannes Linnankosken nuoruudenkodin museota ja järjestää erilaisia tapahtumia ja kulttuurimatkoja sekä vastaa yhdessä kirjaston kanssa pääkirjaston näyttelytoiminnasta. Lisäksi kulttuuritoimi tukee yhdistysten, seurojen ja yksityisten henkilöiden toimintaa jakamalla avustuksia. Jaettavista avustuksista ilmoitetaan vuosittain maaliskuussa Uusimaa-lehdessä.

 

Askolan Hiidenkirnut

Askolan Hiidenkirnut on ainutlaatuinen luonnonvoimien muovaama mestariteos. Korttian kylässä sijaitsevan Kirnukallion kylkeen on uurtunut viimeisimmän jääkauden päättyessä kaikkiaan 20 lieriönmuotoista kuoppaa eli hiidenkirnua. Maastamme ei ole toistaiseksi löytynyt toista yhtä laajaa kirnuesiintymää.

 

Johannes Linnankosken kotimuseo

Linnankosken nuoruudenkoti –museo on auki tilauksesta ja sopimuksen mukaan arkipäivisin kesällä.
Tiedustelut puhelimitse 0400 151 833 Askolan pääkirjastosta
(ma, pe 10 – 15, ke, to 13 – 19).

 

 

Askolan taidekahvila Terehtööri

Terehtöörin talo on yksi Askolan mielenkiintoisimmista tututustumiskohteista. Kirjailija Johannes Linnankosken vanhemmat hoitivat tätä tilaa Johanneksen syntyessä. Talon pihapiiri henkii Askolan kulttuuria ja historiaa. Terehtööri sijaitsee Askolan Vakkolassa, osoitteessa Vakkolantie 3.

Taidekahvila Terehtööri on avoinna tilauksesta. Tiedustelut Marja Heikkilä, puh 0400 455616

 

Prestbacka

Prestbackan Pitokartano sijaitsee Askolan kunnan Huuvarissa. Se on Valtioneuvoston suojelukohde.
Hyvin suosittu mm. perhejuhlien pitopaikka.
Prestbackasta löytyy myös maatila- ja apteekkikokoelma, jossa on maataloustyökaluja Prestbackan ja Anttilan tiloilta 1800-luvun alusta lähtien. Lisäksi myös Askolan ensimmäisen, vuonna 1949 perustetun, apteekin kalusteita ja esineistöä.

Huuvarin taidetalli

Keraamikko, kuvataiteilija Eija Karivirran taidetalli Huuvarissa on avoinna tilauksesta. Kivinavettaan tehdyssä taidetallissa on esillä mm. veistoksia, akvarelleja ja keramiikkaa. Lähellä tallia veistospuisto ja luontopolku. Tiedustelut puh. 044 2728 735/ Eija Karivirta, sähköposti

 

Askolan kotiseutumuseo

Kirkonkylän kotiseutumuseossa on nähtävänä esineitä kivikaudelta lähtien.
Osoite: Askolan kirkonkylä, Nalkkilantie 4, kirkon vieressä

Avoinna: Kesäkuu-elokuu su 11-14 (juhannusviikonloppuna suljettu)
Museoon on vapaa pääsy.
Tiedustelut: Puh: 040 511 61 91

Askolan kirkko

Kirkko ja kellotapuli kertovat 1800-luvun kirkkotaiteesta.
Saaliina 30-vuotisesta sodasta kuljetettu saarnatuoli on yksi arvokkaimmista Suomen kirkoissa.