Korona

OHJEET TESTATUILLE JA ALTISTUNEILLE (linkki)

 

KORONATIEDOTE 4.1.2022

Askolassa todettiin viikolla 52 yhteensä 40 koronatapausta, ilmaantuvuusluku on 894. Tartunnanjäljityksestä on Askolassa vielä selvitty toistaiseksi. Harkinnassa kuitenkin on, että jatkossa jäljitys kohdistuisi vain korkean riskin henkilöihin, arvioi hoitotyönjohtaja Satu Kanerva.

Johtoryhmä päätti kokouksessaan tänään tiistaina 4.1.2022, että maskisuositus myös Askolan kouluissa laajennetaan koskemaan oppilaita aina kolmannesta luokasta ylöspäin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston odotetaan tällä viikolla päättävän sisäliikunta- ja harrastustiloja sekä yleisötapahtumia koskevien rajoitusten jatkosta. Mikäli AVI päättää jatkaa koko Uusimaata koskevia rajoituksia, niin ne koskevat tällöin myös Askolaa. Johtoryhmä kokoontuu tarvittaessa vielä tämän viikon perjantaina, mutta viimeistää ensi viikon alussa.

 

KORONATIEDOTE 31.12.2021

Askolan koronatilanne on jälleen kääntynyt huonompaan suuntaan. Viime päivien aikana on tullut vajaa kolmekymmentä uutta positiivista tapausta.

Päiväkoti Karpalossa on voinut altistua Koronaan 28.-29.12.2021 välisenä aikana. Terveystoimen tartunnan jäljittäjät ovat yhteydessä altistuneisiin ja määräävät karanteeniin mikäli se on tarpeen. Huoltajia ollaan informoitu asiasta Daisy järjestelmän kautta.

Kannustamme terveysturvalliseen toimintaan. Muistutamme huoltajia, että lapset pidetään kotona, jos lapsella on pieniäkin flunssanoireita.

Rajoitusten jatkosta päätetään ja tiedotetaan tammikuun ensimmäisellä viikolla.

 

KORONATIEDOTE 27.12.2021

Sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet kielletään ja sisäliikunta- ja yleisötilojen käyttöä rajoitetaan myös Askolassa 28.12.2021 alkaen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 23.12.2021 päättänyt kieltää Uudellamaalla, ja siten myös Askolassa, kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ajalla 28.12.2021–17.1.2022, henkilömäärästä riippumatta. Lisäksi tiettyjä asiakas- ja yleisötiloja määrätään suljettavaksi ajalla 28.12.2021–10.1.2022. Koronapassia ei voi käyttää rajoitusten vaihtoehtona.

Päätöksen taustalla on voimakkaasti pahentunut koronavirustilanne ja nopeasti leviävä omikron-virusmuunnos.

Lisäksi alueelle on annettu tartuntalain pykälän 58 g mukainen määräys, joka rajoittaa tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen käyttämistä 28.12.2021–10.1.2022. Määräys rajoittaa seuraavien julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilojen käyttöä:

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Tiloja saa käyttää vain vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen.

Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Aluehallintoviraston tiedote 23.12.2021

Kunnan johtoryhmän tekemät linjaukset 22.12.2021:

-Liikuntapaikkojen pukukopit pidetään suljettuina 28.12.2021 -17.1.2022 välisen ajan.
-Mikäli kunnassa järjestetään yhteinen ilotulitustapahtuma ulkona, niin vahva maskisuositus mikäli turvavälejä ei pystytä takaamaan.

 

 

KORONATIEDOTE 3.12.2021

Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen yleisötilaisuuksien rajoittamisesta Uudellamaalla. Päätös koskee koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta ja on voimassa 4.12.-31.12.2021.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.

Jos koronapassi otetaan yleisötilaisuudessa käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta esimerkiksi henkilökunnalta tai esiintyjiltä. Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia.

Yleisötilaisuuksissa kasvomaskia suositellaan käytettävän aina sisätiloissa ja myös ulkona tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä, ruuhkaista tai on hankala muuten pitää turvaväliä muihin.

Asiakas- ja yleisötilojen käyttöä rajoittavat myös tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset ja tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös.
(ks. tarkemmin alempana tällä sivulla kohta ”Yleisölle avoimet tilat ja asiakastilat”)

Yleisölle avoimet tilat ja asiakastilat

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Päätös on voimassa 4.12.-31.12.2021.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Määräyksen perusteella tehtävien osallistujamäärärajausten ja osallistujien sijoitteluun liittyvien toimien vaihtoehtona tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistujilta koronapassia. Toimija voi ottaa koronapassin käyttöön seuraavissa lähtökohtaisesti vapaa-ajalla virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa:

 • yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat
 • kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

Toimijan pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Jos toimija edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta koronapassia laissa mainittujen rajoitusten vaihtoehtona, myös tieto siitä tulee kirjata suunnitelmaan. Suunnitelma on pidettävä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä.

Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista säädetään eri tartuntalain pykälässä. Ravintoloita koskevista rajoituksista päättää hallitus.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa pitää lisäksi noudattaa tartuntatautilain pykälän 58 c yleisiä hygieniavaatimuksia koko Suomessa riippumatta siitä, onko koronapassi käytössä.

Koronapassi on vaihtoehto rajoitustoimille

Koronapassin käyttö on vaihtoehto alueellisille koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn esimerkiksi ravintoloihin, yökerhoihin sekä erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Koronarajoitusten kohteina olevat toimijat voivat ottaa koronapassin käyttöön vapaaehtoisesti. Rajoitusten kohteena olevat toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin näyttämistä sisäänpääsyn yhteydessä. Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna terveystietoja tai muita tietoja.

Lataa koronatodistus Omakannasta

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
 4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.


KORONATIEDOTE 26.11.2021

Askolassa on eilen todettu kaksi uutta koronatapausta, toinen Monninkylän koulun oppilaalla.  Tartunnalle on todennäköisesti altistunut koulussa yhdeltä luokalta 5 oppilasta ja altistuneiden jäljitys on käynnissä. Kyseiselle luokalle on tiedotettu asiasta erikseen. Terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet oppilaat karanteeniin ja ilmoittaa karanteeniajan. Jos yhteydenottoa ei tule terveydenhuollon viranomaiselta, altistusta ei ole jäljityksen mukaan tällöin tapahtunut

Maskisuositukset

Maskisuositukset koskevat 12 vuotta täyttäneitä. Suosituksista riippumatta jokaisella on oikeus päättää omasta maskin käytöstään.

Askolan kunta suosittelee kasvomaskia käytettäväksi julkisissa sisätiloissa, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia edeltävien kuuden kuukauden aikana.

Maskia on myös syytä aina käyttää matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskin käyttöä suositellaan rokotussuojasta huolimatta kaikille tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali on kohonnut.

Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, uskonnollisissa kokoontumisissa sekä ravintoloissa.

Lisäksi suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Myös ulkotiloissa pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa.

Varhaiskasvatuksessa on vahva suositus, että huoltajat käyttävät kasvomaskia tuodessaan ja hakiessaan lapsia. Tällöin myös henkilökunta käyttää maskeja. Myös muiden yhteistyötahojen suositellaan käyttävän maskeja päiväkotien tiloissa.

Koululaisten koulukuljetuksissa takseissa ja linja-autoissa on oppilaille erittäin vahva maskisuositus.

Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset 

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto (AVI) on tiedottanut uusista koronarajoituksista Uudellemaalle. Rajoitukset astuivat voimaan torstaina 25.  marraskuuta, ja ne kohdistuvat korkeariskisiin tilaisuuksiin. Rajoitusten vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

Päätöksellä rajoitetaan sisätiloissa seisomakatsomojen henkilömäärää niin, että

 • tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta.
 • Rajoitus ei koske yleisötilaisuuksia, joissa koko yleisölle on istumapaikat.
 • Rajoitus ei myöskään koske sellaisia tilaisuuksia, joissa seisomakatsomoon tai -katsomoihin otetaan yhteensä enintään 20 henkilöä.
 • Aluehallintovirasto ei edellytä, että yleisö istuu omalla paikallaan koko tilaisuuden ajan, mutta turhaa liikkumista ja tungosta on syytä välttää.

Katsomolla tarkoitetaan tilaa, josta yleisö voi seurata esitystä, ottelua tai vastaavaa tapahtumaa. Siten päätös ei kohdistu esimerkiksi messutoimintaan. Päätös kohdistuu vain tilaisuuden yleisöön, ei henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi urheiluotteluiden pelaajiin.

Päätöksellä rajoitetaan lisäksi sisätiloissa järjestettäviä yhteislaulutilaisuuksia, jotka ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan koronaviruksen leviämisen kannalta korkeariskisiä tapahtumia.

 • Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä.
 • Yhteislaulutilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, jonka pääasiallista sisältöä on yhteislaulu.
 • Päätös koskee myös yhteislaulutilaisuuksia, joissa on istumapaikat.

AVIn tiedote 18.11.2021

 VOIT EHKÄISTÄ KORONAVIRUSTARTUNTAA JA SEN LEVIÄMISTÄ NOUDATTAMALLA TURVAOHJEITA

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia, vaikka olisit saanut kaksi koronarokotusta.
 • Huolehdi riittävästä turvavälistä sisätiloissa. Muista väljyys myös ulkotiloissa.
 • Sairasta kotona.
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena.
 • Hakeudu koronavirustestiin.

KASVOMASKIT

 • Maskisuositukset koskevat 12 vuotta täyttäneitä. Suosituksista riippumatta jokaisella on oikeus päättää omasta maskin käytöstään.
 • Askolan kunta suosittelee kasvomaskia käytettäväksi julkisissa sisätiloissa, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia edeltävien kuuden kuukauden aikana.
 • Maskia on myös syytä aina käyttää matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Maskin käyttöä suositellaan rokotussuojasta huolimatta kaikille tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali on kohonnut. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, uskonnollisissa kokoontumisissa sekä ravintoloissa.
 • Lisäksi suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
 • Myös ulkotiloissa pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa.

 

 

KORONATIEDOTE 17.11.2021

Askolassa on edelleen ollut useita koronatartuntoja, mutta koronatartunnat ilmenevät pääsääntöisesti alle 12-vuotiaiden ja rokottamattomien keskuudessa sekä jo altistuneiden perheissä. Yli 12-vuotiaat voivat parhaiten suojautua vakavalta koronatartunnalta ottamalla rokotteen.

Askolan alakoulu on palannut tänään ke 17.11.2021 lähiopetukseen. Rajoitukset puretaan myös alakouluikäisten lasten harrastus- ja liikuntatoiminnasta.

Maskisuositukset

Varhaiskasvatus
Vahva suositus, että huoltajat käyttävät kasvomaskia tuodessaan ja hakiessaan lapsia. Tällöin myös henkilökunta käyttää maskeja. Myös muiden yhteistyötahojen suositellaan käyttävän maskeja päiväkotien tiloissa.

Koululaisten koulukuljetukset
Koululaiskyydityksissä takseissa ja linja-autoissa on oppilaille erittäin vahva maskisuositus.

Muu sivistystoimen alainen toiminta

Koulut ja kirjasto jatkavat toimintaansa mahdollisimman normaalisti. Maskeja käytetään oman harkinnan mukaisesti.

VOIT EHKÄISTÄ KORONAVIRUSTARTUNTAA JA SEN LEVIÄMISTÄ NOUDATTAMALLA TURVAOHJEITA

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia, vaikka olisit saanut kaksi koronarokotusta.
 • Huolehdi riittävästä turvavälistä sisätiloissa. Muista väljyys myös ulkotiloissa.
 • Sairasta kotona.
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena.
 • Hakeudu koronavirustestiin.

KASVOMASKIT

 • Maskisuositukset koskevat 12 vuotta täyttäneitä. Suosituksista riippumatta jokaisella on oikeus päättää omasta maskin käytöstään.
 • Askolan kunta suosittelee kasvomaskia käytettäväksi julkisissa sisätiloissa, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia edeltävien kuuden kuukauden aikana.
 • Maskia on myös syytä aina käyttää matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Maskin käyttöä suositellaan rokotussuojasta huolimatta kaikille tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali on kohonnut. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, uskonnollisissa kokoontumisissa sekä ravintoloissa.
 • Lisäksi suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
 • Myös ulkotiloissa pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa.

 

KORONATIEDOTE 12.11.2021

Askolassa koronatilanne on edennyt odotetusti ja koronatartunnat ilmenevät pääsääntöisesti alle 12-vuotiaiden ja rokottamattomien keskuudessa. Yli 12-vuotiaat voivat parhaiten suojautua vakavalta koronatartunnalta ottamalla rokotteen.

Särkijärven koulu palaa lähiopetukseen ma 15.11.2021, mutta Askolan alakoulu jatkaa etäopetuksessa vielä maanantain ja tiistain eli 15.-16.11.2021. Asiaa käsitellään seuraavan kerran johtoryhmän laajennetussa kokouksessa ti 16.11.2021.

KORONARAJOITUKSET 8.-12.11.2021

Varhaiskasvatus
Vahva suositus, että huoltajat käyttävät kasvomaskia tuodessaan ja hakiessaan lapsia. Tällöin myös henkilökunta käyttää maskeja. Myös muiden yhteistyötahojen suositellaan käyttävän maskeja päiväkotien tiloissa.

Askolan ala-koulu
Askolan alakoulu toimii etäopetuksessa vielä ma-ti eli 15.-16.11.2021.

Kunnan toiminnan rajoitukset alakouluikäisille ajalla 12.11.-16.11.2021 Alakouluikäisten lasten harrastus-, liikuntatoiminta ja kokoontumiset on peruttu maanantain ja tiistain.

Muu sivistystoimen alainen toiminta

Muut koulut ja kirjasto jatkavat toimintaansa normaalisti. Maskeja käytetään oman harkinnan mukaisesti.

 

VOIT EHKÄISTÄ KORONAVIRUSTARTUNTAA JA SEN LEVIÄMISTÄ NOUDATTAMALLA TURVAOHJEITA

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia, vaikka olisit saanut kaksi koronarokotusta.
 • Huolehdi riittävästä turvavälistä sisätiloissa. Muista väljyys myös ulkotiloissa.
 • Sairasta kotona.
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena.
 • Hakeudu koronavirustestiin.

KASVOMASKIT

 • Maskisuositukset koskevat 12 vuotta täyttäneitä. Suosituksista riippumatta jokaisella on oikeus päättää omasta maskin käytöstään.
 • Askolan kunta suosittelee kasvomaskia käytettäväksi julkisissa sisätiloissa, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia edeltävien kuuden kuukauden aikana.
 • Maskia on myös syytä aina käyttää matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Maskin käyttöä suositellaan rokotussuojasta huolimatta kaikille tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali on kohonnut. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, uskonnollisissa kokoontumisissa sekä ravintoloissa.
 • Lisäksi suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
 • Myös ulkotiloissa pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa.

 

KORONATIEDOTE 8.11.2021

Askolassa koronatartunnat ilmenevät pääsääntöisesti alle 12-vuotiaiden ja rokottamattomien keskuudessa. Yli 12-vuotiaat voivat parhaiten suojautua vakavalta koronatartunnalta ottamalla rokotteen.

Koronavirustartunnalle on tällä hetkellä altistunut Särkijärven koulussa suuri määrä oppilaita. Tilanteen rauhoittamiseksi Särkijärven koulu siirtyy kokonaisuudessaan etäopetukseen 9.-12.11. väliseksi ajaksi.

Tänään koulussa olevat oppilaat ottavat oppikirjansa ja muut tarvittavat välineet mukaan kotiin. Tällä hetkellä kotona olevien oppilaiden oppivälineet ovat noudettavissa koululta opettajan kanssa sovittuna ajankohtana. Opettajat ottavat yhteyttä viimeistään tiistaina etäopetuksen käytännönjärjestelyistä.

Viikolla on mahdollisuus kouluruokailuun siten, että ruoka on noudettavissa koululta keskiviikkona 10.11. klo 14.00-15.15. Ilmoittakaa suoraan Kaija Jäppiselle sähköpostiin () tiistaihin 9.11. klo 16.00 mennessä, mikäli haluatte lapsellenne kouluruokailun tällä viikolla.  Viestissä tulee olla lapsen nimi ja mahdollinen erikoisruokavalio sekä  huoltajan nimi ja puhelinnumero.

Uusien altistuneiden oppilaiden jäljitys on terveydenhuollon viranomaisten toimesta käynnissä. Terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet oppilaat karanteeniin ja ilmoittaa karanteeniajan. Jos yhteydenottoa ei tule terveydenhuollon viranomaiselta, altistusta ei ole jäljityksen mukaan tällöin tapahtunut. Kaikki Särkijärven koulun oppilaat ovat kuitenkin etäopetuksessa loppuviikon huomisesta alkaen.

Toivomme, että oppilaiden vanhemmat seuraavat Wilman viestejä ja tiedotteita aktiivisesti.

KORONARAJOITUKSET 8.-12.11.2021

Kirjasto 8.-12.11.

Kirjastossa on mahdollisuus asioida nopeasti (max. 15 min) ja asioitaessa kirjastossa käytetään kasvomaskia. Kirjastokäynnillä varausten nouto, itsepalvelulainaus lainausautomaatilla ja palautukset. Palautukset voi jättää myös palautuslaatikkoon, josta ne kirjataan palautetuksi seuraavana aukiolopäivänä. Kirjaston ovet ovat kiinni. Sisään pääsee pääkirjastoon soittamalla yläoven ovikelloa ja Monninkylässä koputtamalla ovelle. Kirjastossa voi asioida ainoastaan rajatulla alueella ja muut tilat ovat suljettu asiakkailta.

Kunnan toiminnan rajoitukset alakouluikäisille ajalla 8.-12.11

Alakouluikäisten lasten harrastus-, liikuntatoiminta ja kokoontumiset sekä  Nuta-illat ja Wauto -toiminta on peruttu.

Askolan ala-koulu

Askolan alakoulu toimii etäopetuksessa 8.-12.11.2021

Särkijärven koulu

Särkijärven koulu toimii etäopetuksessa 9.-12.11.2021

VOIT EHKÄISTÄ KORONAVIRUSTARTUNTAA JA SEN LEVIÄMISTÄ NOUDATTAMALLA TURVAOHJEITA

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia, vaikka olisit saanut kaksi koronarokotusta.
 • Huolehdi riittävästä turvavälistä sisätiloissa. Muista väljyys myös ulkotiloissa.
 • Sairasta kotona.
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena.
 • Hakeudu koronavirustestiin.

KASVOMASKIT

 • Maskisuositukset koskevat 12 vuotta täyttäneitä. Suosituksista riippumatta jokaisella on oikeus päättää omasta maskin käytöstään.
 • Askolan kunta suosittelee kasvomaskia käytettäväksi julkisissa sisätiloissa, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia edeltävien kuuden kuukauden aikana.
 • Maskia on myös syytä aina käyttää matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Maskin käyttöä suositellaan rokotussuojasta huolimatta kaikille tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali on kohonnut. Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, uskonnollisissa kokoontumisissa sekä ravintoloissa.
 • Lisäksi suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
 • Myös ulkotiloissa pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa.

Varhaiskasvatuksessa vanhempien suositellaan käyttävän kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

Sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä on voimassa vahva kasvomaskisuositus. Sosiaali- ja terveystoimen henkilökunta ohjeistaa asiakkaita maskin käytössä. Oman kasvomaskin käyttö on suositeltavaa, mutta tarvittaessa kasvomaskin saa myös sosiaali- ja terveystoimen toimipisteestä.

 

KORONATIEDOTE 5.11.2021

Askolan alakoulussa on todettu uusia koronavirustartuntoja. Tartunnalle on tällä hetkellä altistunut koulussa suuri määrä oppilaita. Tilanteen rauhoittamiseksi Askolan alakoulu siirtyy kokonaisuudessaan etäopetukseen 8.-12.11. väliseksi ajaksi.

Uusien altistuneiden oppilaiden jäljitys on terveydenhuollon viranomaisten toimesta käynnissä. Terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet oppilaat karanteeniin ja ilmoittaa karanteeniajan. Jos yhteydenottoa ei tule terveydenhuollon viranomaiselta, altistusta ei ole jäljityksen mukaan tällöin tapahtunut.

Kaikki Askolan alakoulun oppilaat ovat kuitenkin etäopetuksessa ensi viikon ajan.

Toivomme, että Askolan alakoulun vanhemmat seuraatte Wilman viestejä ja tiedotteita aktiivisesti.

KORONARAJOITUKSET 8.-12.11.2021

Kirjasto 

Kirjastossa on mahdollisuus asioida nopeasti (max. 15 min) ja asioitaessa kirjastossa käytetään kasvomaskia. Kirjastokäynnillä varausten nouto, itsepalvelulainaus lainausautomaatilla ja palautukset. Palautukset voi jättää myös palautuslaatikkoon, josta ne kirjataan palautetuksi seuraavana aukiolopäivänä. Kirjaston ovet ovat kiinni. Sisään pääsee pääkirjastoon soittamalla yläoven ovikelloa ja Monninkylässä koputtamalla ovelle. Kirjastossa voi asioida ainoastaan rajatulla alueella ja muut tilat ovat suljettu asiakkailta.

Kunnan toiminnan rajoitukset alle 12- vuotiaille 

Alle 12 -vuotiaiden lasten harrastus-, liikuntatoiminta ja kokoontumiset  sekä  Nuta-illat ja Wauto -toiminta on peruttu.

Askolan ala-koulu

Askolan alakoulu toimii etäopetuksessa.

 

Koronatiedote 4.11.2021

Särkijärven koulussa on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut koulussa yhden luokan oppilaat. Ko. luokan oppilaiden huoltajiin on oltu koulun toimesta yhteydessä.

Terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet oppilaat karanteeniin ja ilmoittaa karanteeniajan. Jos yhteydenottoa ei tule terveydenhuollon viranomaiselta, altistusta ei ole jäljityksen mukaan tällöin tapahtunut.

On tärkeää, että oppilaat noudattavat edelleen voimassa olevia toiminta- ja hygieniaohjeita. Koulussa myös jatketaan toistaiseksi maskisuositusta henkilökunnalle.

Koronatiedote 3.11.2021

Askolassa on todettu useampi koronavirustartunta tällä viikolla. Sunnuntaina 31.10. todettiin yksi tartunta, maanantaina kaksi tartuntaa ja eilen tiistaina neljä tartuntaa. Tartunnoille altistuneiden jäljitys on käynnissä. Terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet karanteeniin ja ilmoittaa karanteeniajan. Jos yhteydenottoa ei tule terveydenhuollon viranomaiselta, altistusta ei ole jäljityksen mukaan tällöin tapahtunut.

Kunnan toimipisteitä tartunnat koskettavat seuraavasti:

Karpalon päiväkodissa ja esikoulussa on todettu koronavirustartunnat. Tartunnalle on altistunut esikouluryhmä ja päiväkodin puolella yksi ryhmä ja hoitaja.

Askolan alakoulussa on myös todettu koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut koulussa yhden luokan sekä ip-kerhon oppilaita. Koulun henkilökunta on yhteydessä altistuneisiin oppilaisiin ja heidän huoltajiinsa.

Lisäksi aiemmin tällä viikolla myös Monninkylän koululla todettiin koronavirustartunta ja siinä altistuneita oli yhdellä luokalla ja heidät on asetettu karanteeniin.

On tärkeää, että kaikki noudattavat edelleen voimassa olevia toiminta- ja hygieniaohjeita.

 

Koronabotti https://koronabotti.hus.fi/
Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Botti auttaa tunnistamaan oireet ja arvioi tartunnan todennäköisyyttä.

Tietoa karanteeni- ja eristysohjeista löytyy THLn sivuilta

Aluehallintoviraston päätökset

Terveysturvallisuuslomakepohja Tapahtumille

Koronavirustartunnan saanut voi nyt itse ilmoittaa mahdollisista altistuneista

HUS on avannut Koronatietoni.fi-sivulle palvelun, jossa koronavirustartunnan saanut voi itse kirjata mahdolliset altistuneet henkilöt ja näin nopeuttaa tartunnanjäljittäjien työtä.  

Koronavirustartunnan saaneelle lähetetään positiivisesta koronanäytevastauksesta tekstiviesti, jossa hän saa ohjeen ilmoittaa mahdollisesti altistuneet henkilöt Koronatietoni.fi-palvelussa.  Palvelu on käytössä HUSin alueella kaikissa kunnissa Helsinkiä lukuun ottamatta. Helsingillä on oma järjestelmänsä altistumisten ilmoittamiseen.

”Palvelussa annetut tiedot ovat hyödyllisiä esitietoja tartunnanjäljittäjille ja ne nopeuttavat tartunnanjäljitystä. Palvelun kautta voi täyttää ne paikat, missä on ollut ja kirjata altistuneiden henkilöiden nimet ja puhelinnumerot sekä muut altistumisiin liittyvät tiedot”, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Kun tiedot on syötetty jo ennen tartunnanjäljittäjän soittoa, voidaan ne käydä yhdessä läpi ja täydentää niitä tarpeen mukaan. Tartunnanjäljittäjä vahvistaa altistumiset.

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelussa on myös mahdollista asioida toisen henkilön puolesta.

Palvelu on avattu suomeksi. Ruotsin ja englanninkieliset versiot palvelusta avataan pian. HUSin alueen kuntien lisäksi palvelu voidaan ottaa käyttöön Kymsoten, Eksoten ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla.

Palvelun osoite on Koronatietoni.fi.

Koronatiedote 11.9.2021

Monninkylän koulussa on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut koulussa kakkosluokan oppilaat ja ehkä koulun henkilökuntaa. Tämän johdosta terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet oppilaat karanteeniin ja ilmoittaa karanteeniajan. Jos yhteydenottoa ei tule terveydenhuollon viranomaiselta, altistusta ei ole jäljityksen mukaan tällöin tapahtunut. 

Koululta opettaja on yhteydessä altistuneisiin oppilaisiin ja huoltajiin opetuksen järjestämiseksi heti maanantaina. 

On tärkeää, että oppilaat noudattavat koulussa edelleen voimassa olevia toiminta- ja hygieniaohjeita.

Koronatiedote 1.9.2021

Johtoryhmä on hyväksynyt, että Askolan lukion abiturientit siirtyvät etäopetukseen 6.9.2021 alkaen syksyn kirjoituksien ajaksi.

Koronatiedote 30.8.2021

Askolan koulun yläkoulussa on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut koulussa noin 20 henkilöä.

Terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet oppilaat karanteeniin ja ilmoittaa karanteeniajan. Jos yhteydenottoa ei tule terveydenhuollon viranomaiselta, altistusta ei ole tapahtunut. 

Koulusta ollaan yhteydessä altistuneisiin oppilaisiin ja huoltajiin viimeistään tiistaina 31.8.21.

On erittäin tärkeää, että oppilaat noudattavat edelleen voimassa olevia toiminta- ja hygieniaohjeita, mm. maskisuositusta.  

 

Koronatiedote 26.8.2021 klo 11.00

AVIn 20.8.2021 päätös – Määräys on voimassa ajalla 27.8.2021-12.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla pois lukien Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä, sekä kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä.

Näiden kuntien alueilla voidaan kuitenkin järjestää sisätiloissa yli 10 (kymmenen) henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 (viidenkymmenen) henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta (liite 1).

Lähikontaktilla tarkoitetaan tässä päätöksessä ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa ja ulkotilassa fyysistä kontaktia toisiinsa.

Päätös ESAVI 28028 2021 TTL 58§

Koronatiedote 4.8.2o21 klo 15.45

Kunnan johtoryhmä kokousti tiistaina 3.8. ja teki Koronan johdosta seuraavia linjauksia:

Etätyö
Suositellaan edelleen etätyön tekemistä kunnan eri toimipisteissä kaikille, jotka voivat tehdä työtään etänä. Esimiehen tulee viime kädessä ratkaista, että pystyykö henkilö tekemään työtään etänä vai ei.

Varhaiskasvatus
*maskisuositus hoitohenkilökunnalle sisätiloissa
*huoltajille sisätiloissa, kun vievät tai hakevat lapsia varhaiskasvatuksesta

Koulut
*kaikki koulut aloittavat lähiopetuksessa
*henkilöstöllä vahva maskisuositus
 *yli 12-vuotiailla oppilailla maskisuositus (yhdysluokissa iästä riippumatta kaikilla)

Nuoriso- ja liikuntatoimi sekä kirjasto
*toiminta AVIn 28.7.2021 antaman päätöksen mukaisesti.

Mäntyrinne, Kotihoito, Sosiaalitoimi ja Terveyskeskus
*toimipisteissä on toistaiseksi voimassa vahva kasvomaskisuositus. Sosiaali- ja terveystoimen henkilökunta ohjeistaa asiakkaita maskin käytössä. Oman kasvomaskin käyttö on suositeltavaa, mutta tarvittaessa kasvomaskin saa myös sosiaali- ja terveystoimen toimipisteestä.

Kasvomaskia ei tarvitse käyttää, jos sille on terveydellinen este.

AVIn 28.7.2021 päätös – Määräys on voimassa ajalla 5.8.2021-26.8.2021.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä, sekä kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä.

Näiden kuntien alueilla voidaan kuitenkin järjestää sisätiloissa yli 10 (kymmenen) henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 (viidenkymmenen) henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta (liite 1).

Lähikontaktilla tarkoitetaan tässä päätöksessä ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa ja ulkotilassa fyysistä kontaktia toisiinsa.

Kasvomaskit
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kasvomaskeja tällä hetkellä kaikille yli 12-vuotiaille.
Maskien käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:
*Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa.
*Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien.
*Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä.

 

Koronatiedote 8.7.2021 klo 14.30

Kunnan palvelut
Suurin osa kunnan palveluista järjestetään normaalisti, kuitenkin terveysturvallisesti ja osittain karsitusti. Lisäksi kesällä heinäkuun ajan palveluissa on poikkeuksia. Tietoa kunnan palveluista löytyy kunnan kotisivulta.

Etätyö
Kunta suosittelee, että etätyötä tehdään kaikilla työpaikoilla, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset
Etelä-Suomen Aluehallintovirasto (AVI) on kumonnut kokoontumisrajoitukset kokonaan itäisen Uudenmaan osalta 15.6.2021 alkaen suotuisan epidemiatilanteen ansiosta.
Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisessä, kuten laajasti muidenkin asiakas- ja yleisötilojen käytössä, on kuitenkin edelleen noudatettava lain yleisiä hygieniavaatimuksia.
Tartuntatautilain pykälän 58 d mukainen niin kutsuttu turvavälipäätös on kumottu itäisen Uudenmaan kuntien osalta.

Aluehallintoviraston tiedote 14.6.2021

Liikuntasalit ja ulkoliikuntapaikat toistaiseksi
Aikuisten, yli 20-vuotiaiden liikuntaharrastustoiminta sallitaan kunnan ylläpitämissä sisätiloissa.
Yleisöä kilpailuihin ja otteluihin voidaan ottaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) määräysten mukaisesti (yllä).
Pukeutumis- ja peseytymistilojen käyttö on sallittua turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeita noudattaen. Suihkuja ei saa käyttää.
Monninkylän maauimalalla pukuhuoneiden henkilömäärä rajoitettua.

Ohjatussa harrastustoiminnassa on noudatettava seuraavia terveysturvallisuusohjeita: 

 • Toiminnassa noudatetaan viranomaisten, ja liikunnan osalta lisäksi Olympiakomitean ja lajiliittojen antamia terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.
 • Kasvomaskisuositus koskee ohjaajia ja 12 vuotta täyttäneitä osallistujia, jos lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja henkilöllä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Harrastustoiminnassa suositellaan kasvomaskin käyttöä muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana.

Harrastustoiminnan järjestäjien on laadittava terveysturvallisuussuunnitelman noudattaen näitä ohjeita. Suunnitelmaa ei tarvitse toimittaa kaupungille, mutta se tulee esittää pyydettäessä.

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Kaikessa asioinnissa suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä ja että paikalle saavutaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, mieluiten ilman saattajaa.

Vierailut Mäntyrinteen palvelutalossa
Palvelutalon osalta suositus on, että yhden asukkaan luona voi vierailla kaksi läheistä yhtaikaa. Koko yksikön vierailijamäärä max kuusi henkilöä. Vierailuista on sovittava etukäteen yksikön kanssa puhelimitse. Edelleen suositellaan, että asukkaat ja omaiset tapaavat mahdollisuuksien mukaan ulkona palvelutalon piha-alueella tai terassilla.

Kasvomaskit
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kasvomaskeja kaikille yli 12-vuotiaille, vaikka olisikin saanut kaksi koronarokotusta. Rokotteen tehosta virusmuunnoksia vastaan ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa, ei myöskään siitä miten rokotettu henkilö voi tartuttaa koronavirusta eteenpäin.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan

 • julkisessa liikenteessä,
 • julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa, posteissa, pankeissa ja kirjastoissa,
 • yleisötilaisuuksissa
 • kaikille lähityössä oleville kaikissa työtiloissa, jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista, niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikoilla.
 • harrastustoiminnassa, paitsi urheilusuorituksen aikana.
 • nuorisotyön toiminnassa ja toimitiloissa.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti:

Sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä on toistaiseksi voimassa vahva kasvomaskisuositus. Sosiaali- ja terveystoimen henkilökunta ohjeistaa asiakkaita maskin käytössä. Oman kasvomaskin käyttö on suositeltavaa, mutta tarvittaessa kasvomaskin saa myös sosiaali- ja terveystoimen toimipisteestä.
Sisäliikuntatiloissa kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Maskin käyttöä suositellaan mm. liikuntapaikkojen aulatiloissa, saapumis- ja kokoontumistiloissa, pukuhuoneissa, katsomoissa ja muissa vastaavissa tiloissa. Maskin tulee olla puettuna saavuttaessa sisäliikuntatiloihin.
Varhaiskasvatuksessa vanhempien tulee käyttää kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

Voit ehkäistä koronavirustartuntaa ja sen leviämistä noudattamalla turvaohjeita 

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia, vaikka olisit saanut kaksi koronarokotusta.
 • Huolehdi riittävästä, 2 metrin turvavälistä sisätiloissa. Muista väljyys myös ulkotiloissa.
 • Sairasta kotona.
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena.
 • Hakeudu koronavirustestiin lievissäkin oireissa.

 

Tiedote 8.6.2021 klo 9.00

Juornaankylän koulussa on todettu useampi koronavirustartunta. Tartunnalle altistuneita on useita., terveydenhuollon viranomaiset ovat heihin yhteydessä puhelimitse. Jos yhteydenottoa ei terveydenhuollon viranomaiselta tule, altistusta ei ole tapahtunut.

Vähäisemmilläkin oireilla kannattaa hakeutua koronatestiin, noudattaa turvavälejä ja käyttää maskia.

Koronarokotukseen löytyy hyvin aikoja www.koronarokotusaika.fi suosittelemme lämpimästi hakeutumaan.

Potilasohje kotiinsa karanteeniin asetetulle henkilölle

Sinut on asetettu tartuntatautilain 60§ mukaiseen karanteeniin yleisvaaralliselle tartuntataudille altistumisen vuoksi. Tästä syystä joudut rajoittamaan toimiasi, kunnes sinua hoitava lääkäri tai hoitaja toisin neuvoo. Pysyttele kotona, pidättäydy vierailuista äläkä kutsu vieraita luoksesi.

Karanteenin aikana sinun ei ole luvallista

 • Mennä työpaikalle
 • Mennä kouluun tai muuhun opiskelupaikkaan
 • Mennä kirkkoon, moskeijaan tai vastaavaan paikkaan
 • Mennä ravintolaan, kahvilaan, baariin, kauppaan, kauppakeskukseen tai muihin julkisiin tiloihin
 • Käydä uimahallissa tai muissa vastaavissa liikuntapaikoissa
 • Käydä muissa harrastepaikoissa
 • Käydä teatterissa tai elokuvissa
 • Käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia
 • Käyttää kotona ulkopuolista siivoojaa tai muuta työntekijää

Kotona

 • Nuku yksin omassa huoneessa.
 • Tuuleta huone avaamalla ikkuna aamuisin ja iltaisin vähintään 15 minuutin ajaksi.
 • Suojaa suusi ja nenäsi tiiviisti kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta tiiviisti puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Sulje nenäliina muovipussiin heti käytön jälkeen ja/ tai laita se jäteastiaan. Pese kädet vedellä ja saippualla ja/ tai käytä käsihuuhdetta.
 • Käyttämäsi ruokailuvälineet voidaan pestä normaalisti.
 • Vaatteet sekä vuodevaatteet pestään pesukoneessa normaalisti.
 • Kotisi voidaan siivota normaalisti, mutta pölynimuriin suositellaan HEPA-suodatinta.
 • Eritteet kuten oksennukset tai yskökset pyyhitään klooripitoisella desinfektioaineella. Käyttölaimennoksen pitää olla 500 ppm vahvuinen. Tarkista laimennusohjeet desinfektiopullon etiketistä

Ulkona

 • Mikäli asut pientalo- tai haja-asutusalueella, voit ulkoilla, mutta et saa olla suorassa kontaktissa oman taloutesi ulkopuolisiin henkilöihin.
 • Jos asut kaupunkialueella tai kerrostalossa, voit oleskella parvekkeellasi.
 • Lemmikkien ulkoilutus kaupunkialueella on suositeltava jättää toisen, karanteenissa tai eristettynä olemattoman henkilön tehtäväksi. Mikäli omassa taloudessa tällaista henkilöä ei ole, on syytä etsiä lemmikille hoitopaikka. Pientalo- ja haja-asutusalueella lemmikkejä voi ulkoiluttaa omassa pihapiirissä.

Ruokahuolto

 • Karanteenin asetetun henkilön ruokahuollosta vastaa tarvittaessa tartuntatautilain 68§ mukaisesti kotikuntasi. Ruokahuollon järjestelyt laaditaan aina tapauskohtaisesti.
 • Voit tilata netin kautta ruokakassin tai ruokalähetyksen kotiisi. Maksun ja toimituksen on kuitenkin tapahduttava ilman kontaktia ruuan toimittajaan.
 • ruokakuljetuksia tarjoaa Askolan alueella mm. https://goparking.fi/gojelppi/

Koronatestaus

 • 1. koronatestaus 4 – 5 vuorokauden kuluttua altistumisesta
 • 2. koronatestaus 1 -2 vuorokautta ennen karanteenin päättymistä.
 • Jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee koronavirukseen sopivia oireita, pitää hakeutua testiin.

Muuta

 • Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Sairaanhoitopiirin tai kotikuntasi tartuntataudeista vastaava lääkäri tekee kirjallisen päätöksen karanteeniin asettamisesta. Voit käyttää tätä päätöstä tai vaihtoehtoisesti jommankumman em. lääkärin allekirjoittamaa SVA-todistusta hakiessasi Kelalta tartuntatautipäivärahaa karanteenisi ajalle. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi mennä töihin.
 • Askolan apteekki: Koronan vuoksi voimme tuoda lääkkeenne apteekin ulkopuolelle parkkipaikalle. Meillä on myös lääkkeiden kotiinkuljetuspalvelu, kotiinkuljetusmaksu 0–5 km 5 euroa, 5–15 km 10 euroa. lisätietoa: p. 019-6630091 www.askolanapteekki.fi
 • Jos joudut karanteenisi aikana käyttämään ambulanssia, kerro olevasi karanteenissa soittaessasi hätäkeskukseen
 • Mikäli sinulla on kysyttävää tai vointisi huononee voit soittaa terveyskeskukseen p. 040 7109 200, iltaisin ja viikonloppuisin päivystysapuun p. 116117

***********************************

Kansallinen koronarokotustodistus (Omakanta)

Omakannan koronarokotustodistus otetaan käyttöön loppuviikolla Askolassa

Kansallinen koronarokotustodistus tulee saataville Omakantaan keskiviikkona 26.5. klo 12. Rokotustodistukset tulevat kansalaisille näkyviin vaiheittain eli kaikki eivät saa todistusta Omakannasta vielä keskiviikkona, sillä rokotustietojen tallentuminen on kesken.

 • Todistuksen tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
 • Rokotustodistuksen (sähköinen asiakirja) voi näyttää Omakannasta, tulostaa paperille tai tallentaa käytettäväksi omalta päätelaitteelta.
 • Todistuksen aitous voidaan varmentaa myös tulosteesta koodinlukulaitteella kuviokoodista tai QR-koodista.
 • Todistus on Omakannasta tulostettaessa maksuton.
 • Kansallinen rokotustodistus kelpaa kotimaassa. Ulkomaille matkustettaessa on kansalaisen omalla vastuulla selvittää kohdemaan vaatimukset koskien rajanylitystä. Matkustamisen välttämistä koskeva suositus on edelleen voimassa.
 • Omakanta-palvelusta saatava todistus on voimassa, kunnes EU:n yhteinen koronatodistus tulee käyttöön heinäkuussa.
 • Jos rokotustodistus ei ole jatkossa saatavilla Omakannasta viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen saamisesta tai kuntalainen tarvitsee todistuksen välittömästi, hän voi ottaa yhteyttä rokotteen antaneeseen organisaatioon (Askolan kunta, terveyskeskus).

Tiedote 6.6.2021 klo 14

Juornaankylän koulussa on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut yhden luokan oppilaat ja henkilökuntaa. Tämän johdosta terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet oppilaat karanteeniin tänään 6.6.2021 ja on altistuneisiin puhelimitse yhteydessä. Jos yhteydenottoa ei terveydenhuollon viranomaiselta tule, altistusta ei ole tapahtunut.
Voimia ja jaksamista kaikille tähän koronatilanteeseen!

Tiedote 4.6.2021 klo 15.00

Askolan yläkoulussa on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut koulussa alle 10 henkilöä.

Koulusta on oltu yhteydessä altistuneiden oppilaiden huoltajiin puhelimitse. Terveydenhuoltoviranomainen asettaa altistuneet oppilaat karanteeniin ja he eivät tule huomenna kevätjuhlaan. Jos yhteydenottoa ei tule koulusta eikä terveydenhuollon viranomaiselta, altistusta ei ole tapahtunut.

Mikäli oppilas on kulkenut Porvoon liikenteen (itäpuoli) linja-autossa 1.-2.6., tarkkaile vointia ja oppilaan tulee hakeutua lievistäkin oireista koronatestiin.

Karanteeniin määrättyjen oppilaiden lukuvuositodistukset voi noutaa koulun kansliasta 18.6. asti klo 9.00 – 15.00 välisenä aikana. Karanteeniin määrätty oppilas ei voi itse noutaa todistustaan. Todistusta ei postiteta, osalle oppilaista on myös myönnetty stipendi.

Olisi erittäin tärkeää, että oppilaat noudattaisivat maskisuositusta huomenna kevätjuhlapäivänä. Oppilaat ovat kevätjuhlan omissa kotiluokissaan luokanvalvojan johdolla.

Tiedote 2.6.2021 klo 12.30

Etätyö
Kunta suosittelee, että etätyötä tehdään kaikilla työpaikoilla, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset 2.-22.6.2021
Itä-Uudenmaan kunnat (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Porvoo ja Sipoo) ja Länsi-Uudenmaan kunnat pois lukien Espoo ja Kauniainen (eli Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti):

 • Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
 • Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontakti toisiinsa. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.
 • Yli 50 (viidenkymmenen) henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.
 • Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 (viisikymmentä) henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
 • Lisäksi on noudatettava lain hygieniavaatimuksia esimerkiksi asiakkaille tarjottavasta mahdollisuudesta käsien puhdistamiseen ja oleskelun väljästä järjestämisestä.
 • Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 2.6.-22.6.2021.

Tartuntatautilain pykälän 58 d mukainen turvavälipäätös on jo aiemmin kumottu Hangon, Karkkilan, Lohjan ja Raaseporin kuntien alueilta. 2.6. alkaen se kumotaan myös muiden Länsi-Uudenmaan kuntien eli Inkoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Vihdin sekä Itä-uudenmaan kuntien osalta.

Aluehallintoviraston tiedote 1.6.2021

Yksityistilaisuudet
Askolan kunta suosittelee, että AVIn päätöstä kokoontumisrajoituksista noudatetaan myös yksityistilaisuuksien osalta.

Kirjastot toistaiseksi
Pääkirjaston ja Monninkylän kirjaston sisätilat on avattu lainaustoimintaa varten ja lehtiä voi lukea ilman ajanvarausta.

Helle-verkkokirjaston lisäksi kirjaston e-palvelut, kuten e-kirjat, -lehdet, musiikki ja elokuvat ovat asiakkaiden käytössä.

Asiakkailla on mahdollisuus käyttää asiakastietokonetta välttämättömiin pikaisiin verkkoasiointeihin. Aika tulee varata etukäteen kirjastojen asiakaspalvelusta.

Helle-verkkokirjasto 

E-aineistot Helle-kirjastossa 

Kuntosalit, liikuntasalit ja ulkoliikuntapaikat toistaiseksi
Askolan koulun ja Säästörinteen kuntosalit avataan ma 7.6.2021 terveysturvallisuusohjeita noudattaen.

Alle 20-vuotiaden (vuonna 2001 ja myöhemmin syntyneet) harrastustoimintaa voidaan järjestää alle 20 hengen pienryhmille sisätiloissa. Suurissa liikuntasaleissa ja muissa suurissa tiloissa voi samanaikaisesti toimia erillisiä 20 hengen ryhmiä, mikäli ryhmien välille ei synny tosiasiallista kontaktia.

Harrastustoiminnan tulee pääsääntöisesti kohdentua alle 20 hengen pienryhmille ja noudattaa voimassa olevia turvallisuusohjeita. Eri tiloista annetaan tilakohtaisia rajoituksia ja toimintaohjeita, ja harrastustoiminnan järjestäjien tulee laatia terveysturvallisuussuunnitelma. Toiminnassa on noudatettava viranomaisten antamia liikunnan, kulttuurin ja nuorisotyön järjestöjen, lajiliittojen ja mm. Olympiakomitean antamia terveysturvallisuusohjeita. Ohjeiden noudattamatta jättäminen johtaa toiminnan keskeyttämiseen tai tilavuorojen perumiseen.

Lasten ja nuorten (vuonna 2001 tai tätä nuoremmat) kilpailu-, ottelu- ja sarjatoimintaa sallitaan 17. toukokuuta alkaen, kuten Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä on kokouksessaan 12. toukokuuta päättänyt. Myös lasten ja nuorten päivä- ja yöleirejä voidaan järjestää. Kaikessa toiminnassa vaaditaan terveysturvallisuussuunnitelmaa, lisäksi on noudatettava harrastustoiminnan terveysturvallisuusohjeita. Kisojen yleisöä koskevat aluehallintoviraston (AVI) päätökset yleisötilaisuuksien osanottajamäärästä.

Askolan kunta suosittelee voimakkaasti yksityisiä ja kolmannen sektorin toimijoita noudattamaan samoja rajauksia ja turvallisuusohjeita järjestämässään lasten ja nuorten harrastustoiminnassa.

Aikuisten harrastustoimintaan liittyvä kilpailutoiminta sallitaan ulkona 1. kesäkuuta alkaen terveysturvallisuusmääräykset huomioiden. Yleisöä kilpailuihin ja otteluihin voidaan ottaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) määräysten mukaisesti.

Pukeutumis- ja peseytymistilojen käyttö rajoitetaan vain välttämättömään käyttöön, turvaetäisyyksiä ja hygieniaohjeita noudattaen. Suihkuja ei saa käyttää. Toiminta toteutetaan siten, että osallistujien välillä säilyy 2 metrin turvaväli.

Vierailut Palvelukeskus Mäntyrinteellä
Palvelukeskus Mäntyrinteellä sallitaan asiakkaiden läheisten vierailut niin, että max 2 vierasta/asiakas ja tapaamisaika enintään 1 tunti. Yhtä aikaa Mäntyrinteen osastolla voi olla enintään kuusi (6) vierailijaa. Vierailijoiden tulee käyttää maskia koko vierailun ajan. Vierailuaika sovitaan puhelimitse hyvissä ajoin etukäteen. Vierailijoiden käytössä on myös tapaamistupa ja Mäntyrinteen sisäpiha.

Suositus on, että yhden asukkaan luona voi vierailla kaksi läheistä, yhden tunnin ajan. Vierailuista on sovittava etukäteen. Edelleen suositellaan, että asukkaat ja omaiset tapaavat ulkona palvelutalon piha-alueella tai tapaamistuvissa.

Koulut
Koulujen kevätjuhlat järjestetään viimekeväiseen tapaan omissa luokissa ja lukioiden ylioppilasjuhlat järjestetään abiturienteille ilman yleisöä.

Voit ehkäistä koronavirustartuntaa ja sen leviämistä noudattamalla turvaohjeita

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia.
 • Huolehdi riittävästä, 2 metrin turvavälistä.
 • Sairasta kotona.
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena.
 • Hakeudu koronavirustestiin lievissäkin oireissa.

Tiedote 25.5.2021 klo 20

Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset

Ajalla 25.5.2021-31.5.2021 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla, kuten Askolassa, voidaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta Liite 1 Ohje OKM THL.

Ajalla 1.6.2021-15.6.2021 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla, kuten Askolassa, voidaan sisätiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 (viisikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjettaLiite 1 Ohje OKM THL.

Muilta osin suositukset ja määräykset säilyvät ennallaan.

Tiedote 14.5.2021 klo 17.30

Kirjasto

Askolan kirjastot avataan 17.5.2021. Kirjastoissa on sallittu nopea asiointi. max 15 min ja keralla kirjastossa voi olla enintään 10 henkilöä.
Askolan pääkirjasto: ma, to ja pe 10 – 15, ke 13 – 19, tiistaisin suljettu
Monninkylän kirjasto: ma 10 – 15 ja ti 13 – 19

Kirjastoissa tulee noudattaa turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa. Maskeja tulee käyttää kaikki yli 12-vuotiaat.

Palvelukeskus Mäntyrinne

Palvelukeskus Mäntyrinteellä sallitaan asiakkaiden läheisten vierailut niin, että max 2 vierasta/asiakas ja tapaamisaika enintään 1 tunti. Yhtä aikaa Mäntyrinteen osastolla voi olla enintään kuusi (6) vierailijaa. Vierailijoiden tulee käyttää maskia koko vierailun ajan. Vierailuaika sovitaan puhelimitse hyvissä ajoin etukäteen. Vierailijoiden käytössä on myös tapaamistupa ja Mäntyrinteen sisäpiha.

Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset 31.5.2021 asti

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat ennallaan 31.5.2021 asti Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Kokoontumisia on mahdollista järjestää, jos niihin osallistuu enintään kuusi henkilöä, ja tällöin niissä on noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta terveysturvallisuuden varmistamisesta.

Epidemiatilanne on alueilla yleisesti suotuisasta kehityksestä huolimatta alueellisten koronakoordinaatioryhmien näkemysten mukaan yhä niin vakava, että yli kuuden hengen kokoontumisten kieltäminen on edelleen välttämätöntä.

Heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kiristänyt kokoontumisrajoituksia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

Aluehallintovirasto suosittelee kuitenkin painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää sekä noudattamaan tarkasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina kun se on mahdollista. Päätös koskee myös Askolaa.

AVI:n päätös lähikontaktien rajoittamisesta yleisölle avoimissa tiloissa tai rajatun osallistujajoukon tiloissa  

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, joka koskee lähikontaktien rajoittamista yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa. Päätös koskee myös Askolaa, ja se on voimassa 31.5.2021 asti.

Päätöksen mukaan toimijan pitää varmistaa, että ihmisten väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää näissä tiloissa. Päätös koskee seuraavia toimijoita:

 • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
 • yksityiset elinkeinonharjoittajat
 • kunnat ja kuntayhtymät
 • uskonnolliset yhdyskunnat
 • julkisoikeudelliset laitokset.

Päätös koskee sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun. Päätös koskee myös rajattuja ulkotiloja, joita käyttää samanaikaisesti yli 50 asiakasta tai osallistujaa.

Aluehallintoviraston mukaan tilojen käyttö pitää järjestää niin, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden väliset lähikontaktit pystytään tosiasiallisesti välttämään. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita – ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheile-miseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan. Päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin, oikeutta saada asiansa käsitellyksi toimivaltaisessa viranomaisessa eikä se saa estää virkamiestä tai viranhaltijaa hoitamasta virkatehtäviään.

Yleisötilaisuuksien järjestäminen

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan kuuden henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta. Korkeintaan kuuden hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Rajoitukset ovat voimassa 31.5.2021 saakka. Päätöksen on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Aluehallintoviraston tiedote

Yksityistilaisuudet

Kunta suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan omaan perheeseen tai pysyvyydeltään perheeseen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Pienimuotoisia muistotilaisuuksia voidaan järjestää.

Suositus on voimassa 31.5.2021 saakka.

Julkiset tilat

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneiden lasten ohjatun harrastustoiminnan vuoroja lukuun ottamatta, pysyvät edelleen suljettuina 31.5.2021 saakka. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kunnan nuorisotiloja ja kuntosalia.

Johtoryhmä suosittelee edelleen vahvasti yksityisiä toimijoita rajoittamaan vastaavalla tavalla liikunnan ja vapaa-ajan tilojen käyttöä.

Rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 31.5.2021 saakka.

Harrastustoiminta

Kunnan hallinnoimissa sisätiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneille.
Kunnan hallinnoimissa ulkotiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille.

Kaikki lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot on toteutettava ilman lähikontakteja.
Rajoitus on voimassa 31.5.2021 saakka.

Sisäharrastus yksityisissä liikuntapaikoissa voidaan järjestää lajeissa, joissa voidaan huolehtia 2 m turvaväleistä (sulkapallo/ tennis). Aula-, pukuhuone ja saunatilat tulee pitää suljettuna. Liikuntatilojen käyttäjät sitoutuvat yhdessä huolelliseen hygieniaan ja vastuulliseen toimintaan. Maskia tulee käyttää (yli 12 v.) kaikissa tiloissa, lukuun ottamatta pelikentällä oloa.

Taiteen perusopetus toistaiseksi

Toukokuun 17. päivä alkaen avataan 12–20-vuotiaiden (2001 tai myöhemmin syntyneet)  taiteen perusopetus sisätiloissa, alle 10 hengen pienryhmissä.

Etätyö

Johtoryhmä suosittelee edelleen työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Suositus on voimassa 31.5.2021 saakka.

Kasvomaskin käyttö

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Tietoa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista löydät valtioneuvoston verkkosivulta.
Voimassa olevat alueelliset rajoitukset voi tarkistaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n verkkosivulta.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Käytä kasvomaskia suositusten mukaisesti, muista turvavälit ja huolehdi käsienpesusta. Jos et tunne oloasi täysin terveeksi, pysythän kotona.

Voit ladata puhelimeesi maksuttoman Koronavilkku-sovelluksen. Sovellus ilmoittaa sinulle, jos olet ollut sairastuneen ihmisen lähellä ja olet saattanut altistua koronavirukselle.

Koronatestissä kannattaa käydä, jotta epidemia ei leviä. Näytteenottoon on tällä hetkellä tarjolla hyvin aikoja, ja tulokset tulevat nopeasti. Kehotamme varaamaan testiajan lievemmistäkin oireista.

Keräämme rokotuksiin liittyvää tilannetietoa Askolan verkkosivuille osoitteeseen https://www.askola.fi/etusivu/sosiaali-ja-terveys/korona/korona-ajanvaraus/. Sivua seuraamalla pysyt ajan tasalla Askola rokotustilanteesta ja eri väestöryhmien rokotusaikatauluista.

Hyödyllisiä linkkejä

THL: Ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon
THL: Usein kysyttyä koronaviruksesta
Työterveyslaitos: Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn
THL:n sivuilla ja Papunetissä selkokielistä tietoa koronaviruksesta
Kuurojenliitto.fi: Viittomakielistä, päivittyvää tietoa koronaviruksesta


Tiedote 4.5.2021 klo 14

Kirjasto

Askolan kirjaston sulkua jatketaan 16.5.2021 saakka kunnan johtoryhmän päätöksellä.
Askolan pääkirjastossa ja Monninkylän kirjastossa voi käydä ainoastaan noutamassa ennalta varatut aineistot seuraavina aikoina:

Askolan pääkirjasto: ma 12 – 15, ke 16 – 19, to 12 – 15, pe 12 – 15
Monninkylän kirjasto: ma 10 – 13 ja ti 16 – 19

Kirjaston ovet ovat lukossa. Sisään pääsee pääkirjastoon soittamalla yläoven ovikelloa ja Monninkylässä koputtamalla ovelle. Vain varausten nouto, itsepalvelulainaus lainausautomaatilla ja palautukset ovat sallittuja. Palautukset voi jättää myös palautuslaatikkoon, josta ne kirjataan palautetuksi seuraavana aukiolopäivänä. Kirjastossa voi asioida ainoastaan rajatulla alueella ja muut tilat ovat suljettu asiakkailta.

Yksi asiakaskone on käytössä ajanvarauksella tiskiltä, vain välttämätöntä asiointia varten kuten pankki-, vero- ja Kela-asioiden hoitamiseen. Kaikki ryhmäkäynnit on peruttu (koululuokat yms).

Varhaiskasvatus ja koulut.

Yläkoulu ja lukio ovat lähiopetuksessa.

Kasvomaskin käyttöä edellytetään sekä varhaiskasvatuksen että koulutuspalvelujen henkilöstöltä että muilta tiloissa työskenteleviltä.  Varhaiskasvatuksessa vanhempien ja vierailijoiden tulee käyttää kasvomaskia oleskellessa varhaiskasvatuksen tiloissa.

Lukiossa, yläkoulussa ja alakoulun 6-luokkalaisille (ja jos kyseessä yhdysluokka myös 5-luokkalaisille) on vahva maskisuositus koulussa.

Palvelukeskus Mäntyrinne

Palvelukeskus Mäntyrinteellä sallitaan asiakkaiden läheisten vierailut niin, että max tapaamisaika on 1 tunti. Vierailijoiden tulee käyttää maskia koko vierailun ajan. Vierailuaika sovitaan puhelimitse hyvissä ajoin etukäteen.

Yleisötilaisuudet ja kokoontumiset 16.5.2021 asti

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat ennallaan 16.5.2021 asti Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Kokoontumisia on mahdollista järjestää, jos niihin osallistuu enintään kuusi henkilöä, ja tällöin niissä on noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta terveysturvallisuuden varmistamisesta.

Epidemiatilanne on alueilla yleisesti suotuisasta kehityksestä huolimatta alueellisten koronakoordinaatioryhmien näkemysten mukaan yhä niin vakava, että yli kuuden hengen kokoontumisten kieltäminen on edelleen välttämätöntä.

Heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kiristänyt kokoontumisrajoituksia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

Aluehallintovirasto suosittelee kuitenkin painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää sekä noudattamaan tarkasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina kun se on mahdollista. Päätös koskee myös Askolaa.

AVI:n päätös lähikontaktien rajoittamisesta yleisölle avoimissa tiloissa tai rajatun osallistujajoukon tiloissa  

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, joka koskee lähikontaktien rajoittamista yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa. Päätös koskee myös Askolaa, ja se on voimassa 16.5.2021 asti.

Päätöksen mukaan toimijan pitää varmistaa, että ihmisten väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää näissä tiloissa. Päätös koskee seuraavia toimijoita:

 • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
 • yksityiset elinkeinonharjoittajat
 • kunnat ja kuntayhtymät
 • uskonnolliset yhdyskunnat
 • julkisoikeudelliset laitokset.

Päätös koskee sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun. Päätös koskee myös rajattuja ulkotiloja, joita käyttää samanaikaisesti yli 50 asiakasta tai osallistujaa.

Aluehallintoviraston mukaan tilojen käyttö pitää järjestää niin, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden väliset lähikontaktit pystytään tosiasiallisesti välttämään. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita – ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan. Päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin, oikeutta saada asiansa käsitellyksi toimivaltaisessa viranomaisessa eikä se saa estää virkamiestä tai viranhaltijaa hoitamasta virkatehtäviään.

Yleisötilaisuuksien järjestäminen

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan kuuden henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta. Korkeintaan kuuden hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Rajoitukset ovat voimassa 16.5.2021 saakka. Päätöksen on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Yksityistilaisuudet

Kunta suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan omaan perheeseen tai pysyvyydeltään perheeseen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Pienimuotoisia muistotilaisuuksia voidaan järjestää.

Suositus on voimassa 16.5.2021 saakka.

Julkiset tilat

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneiden lasten ohjatun harrastustoiminnan vuoroja lukuun ottamatta, pysyvät edelleen suljettuina 16.5.2021 saakka. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kunnan nuorisotiloja ja kuntosalia.

Johtoryhmä suosittelee edelleen vahvasti yksityisiä toimijoita rajoittamaan vastaavalla tavalla liikunnan ja vapaa-ajan tilojen käyttöä.

Rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 16.5.2021 saakka.

Harrastustoiminta

Kunnan hallinnoimissa sisätiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneille. Kunnan hallinnoimissa ulkotiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille.

Kaikki lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot on toteutettava ilman lähikontakteja.
Rajoitus on voimassa 16.5.2021 saakka.

Etätyö

Johtoryhmä suosittelee edelleen työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Suositus on voimassa 16.5.2021 saakka.

Kasvomaskin käyttö

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Tietoa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista löydät valtioneuvoston verkkosivulta.
Voimassa olevat alueelliset rajoitukset voi tarkistaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n verkkosivulta.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Käytä kasvomaskia suositusten mukaisesti, muista turvavälit ja huolehdi käsienpesusta. Jos et tunne oloasi täysin terveeksi, pysythän kotona.

Voit ladata puhelimeesi maksuttoman Koronavilkku-sovelluksen. Sovellus ilmoittaa sinulle, jos olet ollut sairastuneen ihmisen lähellä ja olet saattanut altistua koronavirukselle.

Koronatestissä kannattaa käydä, jotta epidemia ei leviä. Näytteenottoon on tällä hetkellä tarjolla hyvin aikoja, ja tulokset tulevat nopeasti. Kehotamme varaamaan testiajan lievemmistäkin oireista.

Keräämme rokotuksiin liittyvää tilannetietoa Askolan verkkosivuille osoitteeseen https://www.askola.fi/etusivu/sosiaali-ja-terveys/korona/korona-ajanvaraus/. Sivua seuraamalla pysyt ajan tasalla Askola rokotustilanteesta ja eri väestöryhmien rokotusaikatauluista.

 

Tiedote 19.4.2021 klo 19

Askolan kunnan johtoryhmä keskusteli kokouksessaan maanantaina 19.4.2021 hallituksen suunnitelmasta koronarajoitusten purkamiseen liittyen, sekä nykyisten rajoitusten purkamisesta alueellaan.

Johtoryhmä linjasi, että 20-vuotiaiden ja sitä nuorempien ohjattu liikuntaharrastustoiminta ulkona voidaan avata maanantaina 19.4.2021. Toiminta on toteutettava jo aiemmin käytössä olleiden terveysturvallisuusohjeiden pohjalta. Luonnonnurmet voidaan avata, kun kentän nurmi on käyttöä kestävässä kunnossa.

Johtoryhmä linjasi myös, että Palvelukeskus Mäntyrinteellä sallitaan jatkossa asiakkaiden läheisten vierailut niin, että max tapaamisaika on 1 tunti. Vierailijoiden tulee käyttää maskia koko vierailun ajan.

Johtoryhmä linjasi, ettei tässä vaiheessa ole tarvetta maskien käytön laajentamiselle alemmille kouluasteilla.

Varhaiskasvatus, yläkoulu ja lukio

Yläkoulu ja lukio ovat siirtyneet 12.4.2021 alkaen lähiopetukseen.

Kasvomaskin käyttöä edellytetään sekä varhaiskasvatuksen että koulutuspalvelujen henkilöstöltä että muilta tiloissa työskenteleviltä.  Varhaiskasvatuksessa vanhempien ja vierailijoiden tulee käyttää kasvomaskia oleskellessa varhaiskasvatuksen tiloissa.

Alakoulun 6-luokkalaisille (ja jos kyseessä yhdysluokka myös 5-luokkalaisille) on vahva maskisuositus koulussa.

Kirjasto

Askolan kirjaston sulkua jatketaan 30.4.2021 saakka kunnan johtoryhmän päätöksellä.
Askolan pääkirjastossa ja Monninkylän kirjastossa voi käydä ainoastaan noutamassa ennalta varatut aineistot seuraavina aikoina:

Askolan pääkirjasto: ma 12 – 15, ke 16 – 19, to 12 – 15, pe 12 – 15
Monninkylän kirjasto: ma 10 – 13 ja ti 16 – 19

Kirjaston ovet ovat lukossa. Sisään pääsee pääkirjastoon soittamalla yläoven ovikelloa ja Monninkylässä koputtamalla ovelle. Vain varausten nouto, itsepalvelulainaus lainausautomaatilla ja palautukset ovat sallittuja. Palautukset voi jättää myös palautuslaatikkoon, josta ne kirjataan palautetuksi seuraavana aukiolopäivänä. Kirjastossa voi asioida ainoastaan rajatulla alueella ja muut tilat ovat suljettu asiakkailta.

Yksi asiakaskone on käytössä ajanvarauksella tiskiltä, vain välttämätöntä asiointia varten kuten pankki-, vero- ja Kela-asioiden hoitamiseen. Kaikki ryhmäkäynnit on peruttu (koululuokat yms).

Julkisten ja yksityisen tilojen sulku

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tiloja suljettavaksi koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella väliaikaisen tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisesti. Päätös tilojen sulkemisesta koskee laajasti niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoiden seuraavia tiloja:

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Rajoitus on voimassa 28.4.2021 saakka. Päätöksen on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Tosiasiallisen etäisyyden mahdollistaminen julkisissa tiloissa, tartuntatautilain väliaikainen 58 d §

Yksityisillä ja julkisilla toimijoilla on velvollisuus yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön järjestämisestä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Päätös koskee laajasti niin yksityisiä kuin julkisia asiakastiloja, pois lukien ravintolat. Jollei kontaktien välttäminen ole mahdollista, asiakastila voidaan aluehallintoviraston tai kunnan päätöksellä sulkea kokonaan.

Rajoitus on voimassa 30.4.2021 saakka. Päätöksen on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Yleisötilaisuuksien järjestäminen

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan kuuden henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta. Korkeintaan kuuden hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Rajoitukset ovat voimassa 30.4.2021 saakka. Päätöksen on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Yksityistilaisuuksien järjestäminen

Koordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi lainkaan. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan edelleen rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Suositus on voimassa 30.4.2021 saakka.

Julkiset tilat

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneiden lasten ohjatun harrastustoiminnan vuoroja lukuun ottamatta, pysyvät huhtikuussa edelleen suljettuina. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kunnan nuorisotiloja.

Johtoryhmä suosittelee edelleen vahvasti yksityisiä toimijoita rajoittamaan vastaavalla tavalla liikunnan ja vapaa-ajan tilojen käyttöä.

Rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 30.4.2021 saakka.

Harrastustoiminta

Kunnan hallinnoimissa sisätiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneille.
Kunnan hallinnoimissa ulkotiloissa voidaan järjestää ohjattua harrastustoimintaa vain 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille 19.4.2021 alkaen.
Kaikki lasten ja nuorten harrastus- ja toimintamuodot on toteutettava ilman lähikontakteja.
Rajoitus on voimassa 30.4.2021 saakka.

Etätyö

Johtoryhmä suosittelee edelleen työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Suositus on voimassa 30.4.2021 saakka.

Kasvomaskin käyttö

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella.
Suositus on voimassa toistaiseksi.

Tietoa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista löydät valtioneuvoston verkkosivulta.
Voimassa olevat alueelliset rajoitukset voi tarkistaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n verkkosivulta.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Käytä kasvomaskia suositusten mukaisesti, muista turvavälit ja huolehdi käsienpesusta. Jos et tunne oloasi täysin terveeksi, pysythän kotona.

Voit ladata puhelimeesi maksuttoman Koronavilkku-sovelluksen. Sovellus ilmoittaa sinulle, jos olet ollut sairastuneen ihmisen lähellä ja olet saattanut altistua koronavirukselle.

Koronatestissä kannattaa käydä, jotta epidemia ei leviä. Näytteenottoon on tällä hetkellä tarjolla hyvin aikoja, ja tulokset tulevat nopeasti. Kehotamme varaamaan testiajan lievemmistäkin oireista.

Keräämme rokotuksiin liittyvää tilannetietoa Askolan verkkosivuille osoitteeseen https://www.askola.fi/etusivu/sosiaali-ja-terveys/korona/korona-ajanvaraus/. Sivua seuraamalla pysyt ajan tasalla Askola rokotustilanteesta ja eri väestöryhmien rokotusaikatauluista.

Hyödyllisiä linkkejä

THL: Ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon
THL: Usein kysyttyä koronaviruksesta
Työterveyslaitos: Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn
THL:n sivuilla ja Papunetissä selkokielistä tietoa koronaviruksesta
Kuurojenliitto.fi: Viittomakielistä, päivittyvää tietoa koronaviruksesta

 

Koronatiedote 11.4.2021 klo 13.30

Tällä hetkellä (11.4) on tiistain 6.4 päiväkoti Karpalon joukkoaltistumisesta seurannut lisää jatkotartuntoja.

Tartunnanjäljitys kontaktoi kaikki altistuneet ja asettaa heidät karanteeniin sekä ohjaa koronatestiin.

Mikäli pystytte pitämään lapsenne poissa päiväkoti Karpalosta 12.-23.4.2021 välisenä aikana yhtäjaksoisesti vähintään viikon ajan, poissaolo hyvitetään varhaiskasvatusmaksusta. Hyvitys edellyttää poissaolon merkintää Daisyyn sekä Daisy-viestiä päiväkodinjohtaja Anne Oikariselle, jossa on ilmoitettu poissaoloaika. Toivomme mahdollisimman pikaista poissaoloilmoitusta, jotta voimme järjestää hoitoa tarvitseville lapsille varhaiskasvatusta.

Anne Oikarinen, päiväkodin johtaja
Jonna Soininen, varhaiskasvatusjohtaja
Tuija Saloranta, vt kunnanjohtaja

Koronatiedote 9.4.2021 klo 14.15

Päiväkoti Karpalossa on todettu joukkoaltistuminen koronavirukselle tiistaina 6.4.2021. Tieto tästä tuli päiväkodin johtajalle torstai-iltana. Altistuneiden määrä on varmistunut 3 aikuiseen ja 13 lapseen. Terveystoimen tartunnan jäljittäjät ovat tänään perjantaina olleet yhteydessä altistuneisiin ja heidät on määrätty karanteeniin 20.4.2021 saakka.

Varhaiskasvatuspäivän aikana altistuneilta ja karanteeniin joutuneilta lapsilta ei peritä hoitopäivämaksua karanteenipäiviltä eli 9.-20.4.2021 väliseltä ajalta.

Kasvomaskin käyttöä edellytetään jatkossa sekä varhaiskasvatuksen että koulutuspalvelujen henkilöstöltä että muilta tiloissa työskenteleviltä. Varhaiskasvatuksessa vanhempien ja vierailijoiden tulee käyttää kasvomaskia oleskellessa varhaiskasvatuksen tiloissa.

Askolan yläkoulu ja lukio palaavat lähiopetukseen suunnitellusti 12.4.2021 lukien. Lukion vanhojentanssiharjoituksen toteutetaan etäopetuksena ja erillisohjeistuksen mukaisesti ja joita tulee oppilaiden noudattaa.

Muilta ohjeistukset säilyvät ennallaan.

Tiedote 8.4.2021 klo 21.30

Päiväkoti Karpalossa joukkoaltistuminen koronavirukselle tiistaina 6.4.

Altistuneiden tarkka lukumäärä ei vielä ole tiedossa.  Askolan kunnan tartunnanjäljitys on yhteydessä kaikkiin altistuneisiin. Altistuneet asetetaan karanteeniin ja heidät ohjataan koronatestiin. Joukkoaltistumisesta tiedotetaan tarkemmin perjantaina 9.4.2021.

Anne Oikarinen, päiväkodin johtaja
Tuija Saloranta, vt kunnanjohtaja

Tiedote 25.3.2021 klo 18.30

Etäopetus

Yläkoulun yleisopetuksen etäopetus jatkuu 11.4.2021 saakka. Perusopetuksen 7.- 9. luokkalaiset pysyvät etäopetuksessa 11.4.2021 saakka ja etäopetuksessa olevilla oppilailla on oikeus maksuttomaan kouluateriaan. Asiasta tiedotetaan huoltajille Wilman kautta. Lähiopetuksessa jatkavat edelleen kuten tähänkin asti erityisen tuen päätöksen saaneet 7.- 9. luokkien oppilaat. Lähiopetuksessa jatkavat edelleen kuten tähänkin asti alakoulujen ja esiopetuksen oppilaat.

Askolan lukio jatkaa etäopetuksessa 11.4.2021 saakka.

Kirjastot

Askolan kirjaston sulkua jatketaan 30.4.2021 saakka kunnan johtoryhmän päätöksellä.

Askolan pääkirjastossa ja Monninkylän kirjastossa voi käydä ainoastaan noutamassa ennalta varatut aineistot seuraavina aikoina:

Askolan pääkirjasto: ma 12 – 15, ke 16 – 19, to 12 – 15, pe 12 – 15
Monninkylän kirjasto: ma 10 – 13 ja ti 16 – 19

Kirjaston ovet ovat lukossa. Sisään pääsee pääkirjastoon soittamalla yläoven ovikelloa ja Monninkylässä koputtamalla ovelle. Vain varausten nouto, itsepalvelulainaus lainausautomaatilla ja palautukset ovat sallittuja. Palautukset voi jättää myös palautuslaatikkoon, josta ne kirjataan palautetuksi seuraavana aukiolopäivänä. Kirjastossa voi asioida ainoastaan rajatulla alueella ja muut tilat ovat suljettu asiakkailta.

Yksi asiakaskone on käytössä ajanvarauksella tiskiltä, vain välttämätöntä asiointia varten kuten pankki-, vero- ja Kela-asioiden hoitamiseen. Kaikki ryhmäkäynnit on peruttu (koululuokat yms).

Liikuntasalit ja ulkoliikuntapaikat
12-vuotiaiden ja nuorempien (vuonna 2008 ja myöhemmin syntyneet) harrastustoimintaa voidaan järjestää alle 10 hengen pienryhmille sisätiloissa. Suurissa liikuntasaleissa ja muissa suurissa tiloissa voi samanaikaisesti toimia erillisiä 10 hengen ryhmiä, mikäli ryhmien välille ei synny tosiasiallista kontaktia. Harrastustoiminnan tulee pääsääntöisesti kohdentua alle 10 hengen pienryhmille ja noudattaa voimassa olevia turvallisuusohjeita.

Yleisötilaisuuksissa kuuden hengen raja

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on kiristänyt heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi kokoontumisrajoituksia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.  Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 14.4.2021 saakka.

Aluehallintovirasto suosittelee kuitenkin painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää sekä noudattamaan tarkasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina kun se on mahdollista.

Aluehallintoviraston tiedote 24.3.2021

Tiedote 2.3.2021 klo 14.00

Etäopetus

Yläkoulun yleisopetus siirtyy etäopetukseen 8. -28.3.2021. Perusopetuksen 7.- 9. luokkalaiset siirtyvät etäopetukseen 8. – 28.3.2021 väliseksi ajaksi ja etäopetuksessa olevilla oppilailla on oikeus maksuttomaan kouluateriaan. Asiasta tiedotetaan huoltajille Wilman kautta. Lähiopetuksessa jatkavat edelleen kuten tähänkin asti erityisen tuen päätöksen saaneet 7.- 9. luokkien oppilaat. Lähiopetuksessa jatkavat edelleen kuten tähänkin asti alakoulujen ja esiopetuksen oppilaat.

Askolan lukio on jo siirtynyt etäopetukseen 1.-28.3.2021 väliseksi ajaksi.

Kirjastot

Askolan kirjasto on suljettu 8. – 28.3.2021 välisenä aikana kunnan johtoryhmän päätöksellä.

Askolan pääkirjastossa ja Monninkylän kirjastossa voi käydä ainoastaan noutamassa ennalta varatut aineistot seuraavina aikoina:

Askolan pääkirjasto: ma 12 – 15, ke 16 – 19, to 12 – 15, pe 12 – 15

Monninkylän kirjasto: ma 10 – 13 ja ti 16 – 19

Kirjaston ovet ovat lukossa. Sisään pääsee pääkirjastoon soittamalla yläoven ovikelloa ja Monninkylässä koputtamalla ovelle. Vain varausten nouto, itsepalvelulainaus lainausautomaatilla ja palautukset ovat sallittuja. Palautukset voi jättää myös palautuslaatikkoon, josta ne kirjataan palautetuksi seuraavana aukiolopäivänä. Kirjastossa voi asioida ainoastaan rajatulla alueella ja muut tilat ovat suljettu asiakkailta.

Yksi asiakaskone on käytössä ajanvarauksella tiskiltä, vain välttämätöntä asiointia varten kuten pankki-, vero- ja Kela-asioiden hoitamiseen. Kaikki ryhmäkäynnit on peruttu (koululuokat yms).

Liikuntasalit ja ulkoliikuntapaikat
12-vuotiaiden ja nuorempien (vuonna 2008 ja myöhemmin syntyneet) harrastustoimintaa voidaan järjestää alle 10 hengen pienryhmille sisätiloissa. Suurissa liikuntasaleissa ja muissa suurissa tiloissa voi samanaikaisesti toimia erillisiä 10 hengen ryhmiä, mikäli ryhmien välille ei synny tosiasiallista kontaktia. Harrastustoiminnan tulee pääsääntöisesti kohdentua alle 10 hengen pienryhmille ja noudattaa voimassa olevia turvallisuusohjeita.

Yleisötilaisuuksissa kuuden hengen raja

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on kiristänyt heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi kokoontumisrajoituksia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.  Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 22.2.-14.3.2021.

Aluehallintovirasto suosittelee kuitenkin painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää sekä noudattamaan tarkasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina kun se on mahdollista.

AVI:n päätös lähikontaktien rajoittamisesta yleisölle avoimissa tiloissa tai rajatun osallistujajoukon tiloissa  

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, joka koskee lähikontaktien rajoittamista yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa. Päätös on voimassa 25.2.–14.3.2021.

Päätöksen mukaan toimijan pitää varmistaa, että ihmisten väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää näissä tiloissa. Päätös koskee seuraavia toimijoita:

 • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
 • yksityiset elinkeinonharjoittajat
 • kunnat ja kuntayhtymät
 • uskonnolliset yhdyskunnat
 • julkisoikeudelliset laitokset.

Päätös koskee sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun. Päätös koskee myös rajattuja ulkotiloja, joita käyttää samanaikaisesti yli 50 asiakasta tai osallistujaa.

Muilta osin Askolan koronarajoitukset ja –suositukset jatkuvat pääsääntöisesti ennallaan 28. maaliskuuta asti. Askolan kunnan linjaukset perustuvat Valtioneuvoston linjauksiin. Tavoitteena on pyrkiä estämään koronaepidemian nopeaa kiihtymistä ja tartuttavampien virusmuunnosten yleistymistä.

 

Tiedote 26.2.2021 klo 13.00

Askolan lukio siirtyy etäopetukseen 1.-28.3.2021 väliseksi ajaksi. Yläkoulun siirtymistä etäopetukseen 8.3. alkaen valmistellaan ja päätös siirtymisestä tehdään johtoryhmän kokouksessa 2.3. Myös kirjasto suljetaan 8.3.-28.3.2021 väliseksi ajaksi.

Muilta osin Askolan koronarajoitukset ja –suositukset jatkuvat pääsääntöisesti ennallaan 28. maaliskuuta asti. Askolan kunnan linjaukset perustuvat valtioneuvoston linjauksiin. Valtioneuvosto tiedotti eilen 25.2. koronapandemian torjuntatoimien tiukentamisesta. Tavoitteena on pyrkiä estämään koronaepidemian nopeaa kiihtymistä ja tartuttavampien virusmuunnosten yleistymistä.

Kunta tiedottaa tarkemmin kaikista koronarajoituksista ja -suosituksista 2.3. pidettävän johtoryhmän jälkeen.

 

Tiedote 16.2.2021 klo 18

Askolan yläkoulussa on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle on altistunut koulussa noin 20 henkilöä.

Koulusta ollaan yhteydessä altistuneiden oppilaiden huoltajiin puhelimitse. Alitistuneet oppilaat on asetettu karanteeniin ja he siirtyvät etäopetukseen. Jos yhteydenottoa ei tule koulusta eikä terveydenhuollon viranomaiselta, ei kontaktia tartunnan saaneeseen ole ollut eikä karanteeni tai etäopetus koske oppilasta.

Koulunkäynti jatkuu muilla oppilailla 4. jakson työjärjestyksen mukaisesti.

Haluamme erityisesti korostaa, että koulussa on jatkossakin tärkeää noudattaa viranomaisten antamia hygienia- ja toimintaohjeita.
Olisi erittäin tärkeää, että oppilaat noudattaisivat maskisuositusta.

Mahdollisten oireiden ilmaantuessa tulee tehdä koronavirusoirearvio ja varata aika koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi.

Tiedote 11.2.2021

Koronarokotukset

Tiedote 5.2.2021 klo 13.00

Alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa avataan osittain Askolassa
Alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa avataan Askolassa osittain 8. helmikuuta alkaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n uuden ohjeistuksen mukaisesti, päätti kunnan johtoryhmä ylimääräisessä kokouksessaan 5.2.2021. Alle 12- vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Muiden määräaikaisten koronarajoitusten ja -suositusten voimassaolo jatkuu 28.2.2021 saakka. Askola seuraa tiiviisti koronatilanteen kehittymistä ja koordinoi toimintaansa valtakunnallisten ohjeiden sekä HUS:in ja pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmien toimenpiteiden kanssa. Rajoituksia voidaan myös joutua kiristämään, jos koronatilanne heikkenee uudelleen Askolassa.

Lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuva harrastusryhmien toiminnassa on noudatettava seuraavia periaatteita:
-Harrastusryhmän kokoonpano on vakiintunut ja perustuu ennakkoilmoittautumiseen.
-Ryhmän enimmäiskoko sisätiloissa on 20.
-Toiminnassa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön, THL:n ja liikunnan osalta lisäksi Olympiakomitean antamia terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.
-Ohjaajat ja 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, mikäli henkilöllä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Kasvomaskin käyttöä edellytetään muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana.
-Toiminta toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi.

Harrastusryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin. Suurissa tiloissa voi toimia useampi ryhmä kuitenkin siten, että ryhmät eivät ole keskenään kontaktissa. Ryhmäkoon mitoittamisesta ja valvonnasta sekä muiden ohjeiden valvonnasta vastaa toiminnan järjestäjä.

Harrastukseen saattajat, kuten vanhemmat, eivät tule sisätiloihin. Alle kouluikäisten saattamisen osalta voidaan tehdä erityisjärjestelyjä.
Kaikessa toiminnassa harrastustilojen pukeutumis- ja peseytymistilojen käyttö rajoitetaan vain täysin välttämättömään käyttöön.


Täsmennys 31.1.2021
: Lukio on palannut lähiopetukseen 29.1.2021 lukien toistaiseksi.

Kunnan johtoryhmä on päättänyt jatkaa koronaan liittyviä rajoituksia ja suosituksia 28.2.2021 saakka. Entisten suositusten lisäksi johtoryhmä suosittelee maskien käyttöä  yli 12 vuotiaille. / Päivitetty 27.1.2021

Täsmennys: Lukio on palannut lähiopetukseen 29.1.2021 lukien toistaiseksi.

Tähän on koottu Askolan kunnan koronaan liittyviä rajoituksia, suosituksia ja ohjeita asukkaille ja sidosryhmille. /Päivitetty 8.1.2021

Voit ehkäistä koronavirustartuntaa ja sen leviämistä noudattamalla turvaohjeita

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Käytä kasvomaskia.
 • Huolehdi riittävästä, 2 metrin turvavälistä.
 • Sairasta kotona.
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena.
 • Hakeudu koronavirustestiin lievissäkin oireissa.

Koronabootin avulla voit tehdä oirearvion tai varata ajan testiin

Koronavilkku
Kunta suosittelee, että kaikki askolalaiset lataavat Koronavilkku-sovelluksen.

Koronavilkku

Kasvomaskit
Kunta suosittelee kasvomaskin käyttöä yli 12-vuotiaille ja sitä on ehdottomasti syytä noudattaa
(ikäraja päivitetty 27.1.21)

 • julkisessa liikenteessä,
 • julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa, posteissa, pankeissa ja kirjastoissa, yleisötilaisuuksissa
 • kaikille lähityössä oleville kaikissa työtiloissa vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista, niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikoilla
 • harrastustoiminnassa,
 • yläkoulussa ja lukioissa oppilaille, henkilökunnalle, kiertäville työntekijöille ja vieraille
 • varhaiskasvatuksessa vanhempien tulee käyttää kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa
 • nuorisotyön toiminnassa ja toimitiloissa
 • Palvelukeskus Mäntyrinteen vierailta edellytetään kasvomaskin käyttöä

Vähävaraisille askolalaisille jaetaan kasvomaskeja terveyskeskusta.
Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL)

Etätyö
Kunta suosittelee, että etätyötä tehdään kaikilla työpaikoilla, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Julkiset tilat
Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kunnan kaikkia sisäliikuntatiloja ja nuorisotiloja.

Terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu.

Kunnan johtoryhmä suosittelee yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Kirjasto 1.12.2020 – 31.1.2021
Kirjastossa on mahdollisuus asioida nopeasti (max 15 min) ja asioitaessa kirjastossa on velvoite käyttää kasvomaskia. Asiakkaan on muistettava pitää turvavälit ja huolehtia käsihygieniasta. Kirjaston tiloissa voi asioida max 10 asiakasta samaan aikaan. Yksi asiakaskone on ajanvarauksella käytössä välttämätöntä asiointia varten.

Helle-verkkokirjasto 

E-aineistot Helle-kirjastossa 

Toisen asteen opetus / Lukio 4.12.2020 – 28.1.2021
Kunnan järjestämä toisen asteen koulutus eli lukio on etäopetuksessa. Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan. Lähiopetusta tarjotaan muun muassa erityisopetuksessa oleville ja yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille. Etäopetukseen on siirrytty 4.12.2020 ja se jatkuu 28.1.2021 saakka.

Yläkoulu ja alakoulut
Maskisuositus on voimassa aikuisille sekä yläkoulussa että alakouluissa.
Yläkoulussa oppilaille on maskisuositus, mutta alakoulussa ei toistaiseksi maskisuositusta oppilaille. Tilannetta seurataan ja toimitaan tarvittaessa nopeasti.
Vanhempainvartit ja muut vastaavat keskustelut pidetään pääsääntöisesti etäyhteyksin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut 1.–31.1.2021
Sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti. Asiakkaita pyydetään aina ensin olemaan yhteydessä puhelimitse. Vastaanotot ajanvarauksella. Vain välttämättömät kotikäynnit tehdään.

Vastaanotolle suositellaan vain välttämättömän saattajan mukana oloa. Kaikessa asioinnissa suositellaan kasvomaskin käyttöä ja että paikalle saavutaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, mieluiten ilman saattajaa.

Harrastustoiminta 1.12.2020 – 31.1.2021
Kaikki kunnan järjestämä organisoitu harrastustoiminta (mukaan lukien taiteen perusopetus) keskeytetään sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Myös kuntosali on suljettu.

Ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina.

Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa sekä Areenalla ja muissa kunnan normaalisti käyttämissä tiloissa.

Johtoryhmä suosittelee yksityisten toimijoiden noudattavan samoja rajoituksia. Lisäksi suositellaan, että kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa voi jatkaa ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla.

Yleisötilaisuuksien järjestäminen 30.11.2020-31.1.2021
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 30.11.2020–10.1.2021 kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjetta. Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista. Päätös koskee myös Askolaa.

 Yksityistilaisuuksien järjestäminen 1.12.2020 – 31.1.2021
Johtoryhmä suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Aluehallintoviraston tiedote

Aluehallintoviraston lista usein kysytyistä kysymyksistä yleisötilaisuuksiin liittyen


Tiedote 7.1.2021 klo 15.50

Askolan kunnan johtoryhmä on tänään päättänyt jatkaa 30.11. ja 4.12. annettuja ohjeistuksia jatkumaan 31.1.2021 saakka poikkeuksena, että lukion etäopetus jatkuu 28.1.2021 saakka.

 

Tiedote 15.12.2020 klo 13.15

Askolan kunnan johtoryhmä on tänään päättänyt jatkaa 30.11. ja 4.12. annettuja ohjeistuksia jatkumaan 10.1.2021 saakka.


Tiedote (antanut Porvoon kaupunki) 11.12.2020

Koronarokotukset käynnistyvät alkuvuodesta

Koronarokotukset ovat käynnistymässä Suomessa vaiheittain vuodenvaihteen jälkeen. Myös Porvoon sosiaali- ja terveyspalveluissa valmistaudutaan siihen, että rokotukset voidaan käynnistää heti, kun rokotetta saadaan. Ensimmäisessä rokotusvaiheessa myös Sipoon, Loviisan, Lapinjärven ja Askolan rokotukset annetaan Porvoossa.

Rokotusjärjestyksessä noudatetaan kansallista linjaa. Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaiden hoitoon osallistuva henkilökunta, ikäihmisten hoivaan osallistuva henkilökunta sekä ikääntyneet henkilöt ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Sipoon, Loviisan, Lapinjärven ja Askolan rokotukset annetaan Porvoossa

Ensimmäisessä vaiheessa käytössä olevien rokotteiden kylmäsäilytys on haasteellista, ja siksi sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut sairaanhoitopiirejä ja kuntia järjestämään rokotukset riittävän suurissa julkisen terveydenhuollon tai työterveyshuollon yksiköissä. Tämä vuoksi Sipoon, Loviisan, Lapinjärven ja Askolan ensimmäisen vaiheen rokotukset järjestetään Porvoossa.

– Koronarokotukset päästään näillä näkymin aloittamaan vuodenvaihteen jälkeen. Kevään ja kesän mittaan rokotuksia tarjotaan vaiheittain kaikille kansalaisille. Tämä on iso operaatio, joka suunnitellaan ja järjestetään huolellisesti. Kuten kausi-influenssarokotusetkin, koronarokotukset täytyy järjestää ajanvarauksella ruuhkien välttämiseksi, kertoo Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen.

Myöhemmissä rokotusvaiheissa rokotusjärjestelyt voivat myös muuttua. Rokotuksista tiedotetaan tarkemmin erikseen, kun rokotetta saadaan ja rokotusaikoja voi varata.

Koronavirusrokote on vapaaehtoinen

Koronarokotteiden tehoa ja turvallisuutta testataan kymmenillä tuhansilla ihmisillä ennen kuin ne voidaan hyväksyä käyttöön. Ennen jakelua Suomessa rokotteella täytyy olla myyntilupa Euroopan alueella. Luvan antaa Euroopan lääkevirasto (EMA). Myyntiluvan saaminen riippuu tutkimustuloksista, rokotteen hyväksyttävästä hyötyjen ja haittojen suhteesta.

– On tärkeää, että mahdollisimman moni ottaa koronarokotteen, jotta syntyy laaja suoja koronavirusta vastaan, ja voimme palata taas normaalimpaan elämään työpaikoilla ja harrastuksissa. Rokote on kuitenkin vapaaehtoinen, Silvennoinen jatkaa.

– Rokotteista on aina liikkeellä myös virheellistä tietoa, ja Porvoossakin postilaatikkoihin on jaettu rokotusvastaista materiaalia. Rokotteita on tutkittu ja testattu, ja ne hyväksytään käyttöön vasta usean vaiheen jälkeen. Riski mahdollisille sivuvaikutuksille on marginaalinen, ja rokotetta pidetään lääketieteilijöiden ja tutkijoiden piirissä turvallisena, johtava lääkäri Kati Liukko toteaa.

THL:n tietopaketti koronarokotteista:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus

Miten rokotteiden turvallisuutta tutkitaan:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/usein-kysyttya-rokotuksista/miten-rokotteiden-turvallisuutta-tutkitaan-

Tiedote 4.12.2020 klo 12

Täydennetään 30.11.2020 annettua tiedotetta seuraavasti:
Annetaan maskisuositus yläkoulun oppilaille ma 7.12.2020 alkaen. Oppilaille jaetaan koulussa 4 maskia/pv.
Varhaiskasvatuksen Daisy-leimaus on normaalisti käytössä koronavarautuminen huomioiden

Tiedote 30.11.2020 klo 16

Askolan kunnan johtoryhmä linjasi uusista rajoituksista ja suosituksista alueellaan

Pääkaupunkiseudulla koronaepidemiatilanne on edelleen kehittynyt huolestuttavasti. Askolan kunnassa tilanne on huomattavasti rauhallisempi, mutta jotta tilanteemme ei pahene, niin johtoryhmä on ennakkovalmistellut uusia rajoituksia, suosituksia ja toimenpiteitä, jotka voidaan ottaa nopeasti käyttöön. Valmistelu on tehty epidemiologiseen tilannekuvaan perustuen ja kokonaisarviointia käyttäen.

Tartuntoja ilmenee tällä hetkellä erityisesti kodeissa ja lähipiirin sosiaalisissa kontakteissa, yksityisissä juhlissa ja tilaisuuksissa, työpaikoilla sekä harrastuksissa. Koska alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää, on tarpeen rajoittaa sosiaalisia kontakteja laajemmin täsmätoimien lisäksi.

Kolme viikkoa kestävän tiukennettujen rajoitusten ja suositusten ajan toivotaan pysäyttävän epidemian leviämisen alueella. Jos näin ei käy, rajoituksia ja suosituksia ollaan valmiita jatkamaan.

Harrastustoiminta
Kaikki kunnan järjestämä organisoitu harrastustoiminta (mukaan lukien taiteen perusopetus) keskeytetään sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Myös kuntosali on suljettu.

Ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina.

Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa sekä Areenalla, ei muissa liikuntatiloissa.

Johtoryhmä suosittelee yksityisten toimijoiden noudattavan samoja rajoituksia. Lisäksi suositellaan, että kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa voi jatkaa ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla.

Rajoitukset ovat voimassa 1.12. – 20.12.2020.

 Yleisötilaisuuksien järjestäminen
 Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt, että ajalla 30.11.-18.12.2020 kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta. Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

 Yksityistilaisuuksien järjestäminen
Johtoryhmä suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Suositus on voimassa 1.12. – 20.12.2020.

Julkiset tilat
Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kunnan kaikkia sisäliikuntatiloja ja nuorisotiloja.

Terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu.

Kunnan johtoryhmä suosittelee yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Kirjasto
Kirjastossa on mahdollisuus asioida nopeasti (max 15 min) ja asioitaessa kirjastossa on velvoite käyttää kasvomaskia. Asiakkaan on muistettava pitää turvavälit ja huolehtia käsihygieniasta. Kirjaston tiloissa voi asioida max 10 asiakasta samaan aikaan. Yksi asiakaskone on ajanvarauksella käytössä välttämätöntä asiointia varten.

Rajoitukset ovat voimassa 1.12. – 20.12.2020.

Toisen asteen opetus
Kunnan järjestämä toisen asteen koulutus eli lukio siirtyy etäopetukseen. Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan. Lähiopetusta tarjotaan muun muassa erityisopetuksessa oleville ja yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Etäopetukseen siirrytään 4.12.2020 ja etäopetus jatkuu 31.12.2020 saakka.

Yläkoulu ja alakoulut
Maskisuositus on voimassa aikuisille sekä yläkoulussa että alakouluissa.
Oppilaille ei toistaiseksi maskisuositusta. Tilannetta seurataan ja toimitaan tarvittaessa nopeasti.
Vanhempainvartit ja muut vastaavat keskustelut pidetään pääsääntöisesti etäyhteyksin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut 1.–20.12.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti. Asiakkaita pyydetään aina ensin olemaan yhteydessä  puhelimitse. Vastaanotot ajanvarauksella. Vain välttämättömät kotikäynnit tehdään.

Vastaanotolle suositellaan vain välttämättömän saattajan mukana oloa. Kaikessa asioinnissa suositellaan kasvomaskin käyttöä ja että paikalle saavutaan mahdollisimman pienellä kokoonpanolla, mieluiten ilman saattajaa.

 Maskisuositus

 Kunta suosittelee kasvomaskin käyttöä yli 15-vuotiaille ja sitä on ehdottomasti syytä noudattaa

 • julkisessa liikenteessä,
 • julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa, posteissa, pankeissa ja kirjastoissa, yleisötilaisuuksissa
 • kaikille lähityössä oleville kaikissa työtiloissa vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista, niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikoilla
 • harrastustoiminnassa,
 • yläkouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja kansanopistoissa oppilaille, henkilökunnalle, kiertäville työntekijöille ja vieraille
 • varhaiskasvatuksessa vanhempien tulee käyttää kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa
 • nuorisotyön toiminnassa ja toimitiloissa
 • Palvelukeskus Mäntyrinteen vierailta edellytetään kasvomaskin käyttöä

Vähävaraisille askolalaisille jaetaan kasvomaskeja terveyskeskuksesta.

Seuraamme tiiviisti alueen koronatilanteen kehitystä ja muiden viranomaisten suosituksia, ja tiedotamme uusista suosituksista tarvittaessa päivittäin.

27.11.2020 klo 17.00

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi uusista rajoituksista ja suosituksista alueellaan tänään pe 27.11.2020. Koronatilanne pääkaupunkiseudulla on huomattavasti vakavampi kuin Askolassa.

Askolan kunnan johtoryhmä kokoontuu maanantaina 30.11.2020 ja antaa tämän jälkeen uudet linjaukset rajoituksista Askolan alueella. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja pyydämme kaikkia välttämään ei välttämättömiä käyntejä etenkin pääkaupunkiseudulla. Käyttäkää maskeja ja peskää kädet usein.

Tiedote 23.11.2020 klo 14.45 (päivtetty 25.11.)

Askolan kunta on laatinut lisäsuosituksia koronatilanteen pitämiseksi rauhallisena.

Yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset sisätiloissa kielletään kolmen viikon ajaksi
Askolan kunta peruu kaikki omat, yli 20 hengen yleisötilaisuudet AVI:n päätöksen mukaisesti kolmeksi viikoksi. AVI:n päätös koskee myös kaikkia muita tilaisuuksia ja tilaisuuksien järjestäjiä, joiden pitää siis toimia samalla tavalla,
Yleisötilaisuuden kuvaus AVI:n nettisivuilla

Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi harrastustoiminnassa
Joukkue-, ryhmä- ja kontaktilajiharrastukset: Aikuisten (yli 20 v.) joukkue-, ryhmä- ja kontaktilajiharrastustoiminta keskeytetään kunnan tiloissa 23.11.-13.12.2020. Kunta myös suosittelee, että toiminta keskeytetään myös yksityisten ylläpitämissä tiloissa.
HUS:in Alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset

Etätyö
Etätyösuositus 13.12.2020 saakka, mikäli se työn puolesta on mahdollista.

Kasvomaskit
Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi:
* julkisessa liikenteessä => mikäli käytät julkistaliikennettä, käytä maskia!
* julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa kaikki yli 15-vuotiaat
* toisen asteen oppilaitoksissa ja nuorisotyössä => lukiossa ja nuoristyön toiminnassa kasvomaskit
* sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä
* Askolan yläkoulussa aikuisilla
* fyysissä kokouksissa
* huoltajat sisätiloissa, kun vievät tai hakevat lapsia varhaiskasvatuksesta (päivitetty 25.11.20)

Kunnanvirastot
Kunnanvirasto sekä rakennus- ja ympäristöyksikön toimipiste pidetään jatkossa suljettuna toistaiseksi. Asiakaspalvelu toimii ensisijaisesti puhelimella, sähköpostilla tai ajanvarauksella.

Seuraamme tiiviisti alueen koronatilanteen kehitystä ja muiden viranomaisten suosituksia, ja tiedotamme uusista suosituksista tarvittaessa päivittäin.


Tiedote 16.10.2020 klo 13.30

PALVELUKESKUS MÄNTYRINNE JA KIRKONKYLÄN VANHUSTENTALO

Vallitsevan Koronatilanteen takia vierailuja rajoitetaan toistaiseksi seuraavasti:
Mäntyrinteellä
Vierailut sovitaan etukäteen ja niiden toivotaan ajoittuvan iltapäivään klo 14-16 välille.
Vierailut ensisijaisesti tapaamistuvassa, mikäli asukkaan kunto sallii.
Asukkaan huoneessa tapaamisen kesto on 15 min max. 2 lähiomaista kerrallaan.

Sovi tapaaminen:
Maijanraitti p. 040-7109 225
Anjantupa p. 040-7109 224
Kotikuja p. 040-7109 223
Kuntopolku 040- 7109 222

Kirkonkylän Vanhustentalolla
Vierailut ensisijaisesti ulkona tai tapaamistuvassa, jonne varataan aika kotihoidon kautta. Asunnoissa vierailun kesto 15 min ja max. 2 vierasta kerrallaan.

Kotihoito p. 0400-492 575

Noudatathan yksikköjen hygieniakäytäntöjä ohjeiden mukaan etkä vieraile sairaana.

 

Tiedote 16.10.2020 klo 12

Salibandy turnauksessa 10.10. Askolan Areenalla koronatartunnan saanut henkilö
Askolan Areenalla  lauantaina 10.10. olleeseen salibandy turnaukseen on osallistunut porvoolaisjoukkueen koronatartunnan saanut henkilö.  Tartunnan saanut henkilö on asetettu eristykseen. Vastustajajoukkueiden pelaajat ovat altistuneet tartunnalle. Kaikki tartunnalle altistuneet henkilöt on jäljitetty ja heihin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti  omien kuntien terveydenhuoltoviranomaisten toimesta.

Kaikkien turnauksessa olleiden on hyvä kuitenkin seurata vointiaan, ja vähäisistäkin oireista tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin ja mennä testiin.
Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Paikalla olleet askolalaiset voivat tehdä koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi. Alaikäisten ajanvaraus näytteenottoon terveyskeskuksen ajanvarauksen kautta ma-to 8.00-15.30 ja pe 8.00-15.00, p. 0407109200.
 

Tiedote 15.10.2020 klo 12

Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi harrastustoiminnassa (perustuu HUSin suositukseen)

Uudenmaan alueella koronavirusepidemia on kiihtymisvaiheessa, ja osa sairaanhoitoalueista on vaarassa siirtyä leviämisvaiheeseen. Tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti.

Koronavirusinfektio tarttuu herkimmin kaksi vuorokautta ennen ja jälkeen oireiden alusta. Leviämisen ehkäisemiseksi suosittelemme, että harrastustoiminnassa vähennetään ihmisten välisiä kohtaamisia ja samassa tilassa olemista.

Harrastustoiminnassa, kuten urheiluseuroissa, kansalaisopiston kursseilla, taideoppilaitoksissa (esim. tanssi-, teatteri-, musiikki- ja kuvataideoppilaitoksissa), ryhmäharrastuksissa (esim. partio, orkesteri- ja kuorotoiminta) sekä muissa vastaavissa noudatetaan seuraavia koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä ohjeita:

 Harrastustoimintaan osallistuvia kehotetaan käyttämään kasvomaskia (yläasteikäisistä alkaen) harrastustoiminnan jatkumisen turvaamiseksi.
 Harrastuksiin tullaan vain terveenä. Henkilön tulee olla täysin oireeton, lieviäkään oireita ei saa olla.
 Kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, pois lukien urheilutilanteet. Myös kuoroharjoituksissa pyritään kasvomaskin käyttöön. Amatööriorkestereiden tulee harkita ohjelmistoaan ilman puhallinsoittimia, muut käyttävät kasvomaskia.
 Kaikkien toimintaan osallistuvien henkilöiden tulee käyttää kasvomaskia koko tilaisuuden ajan, myös mahdollisen yleisön.
 Harrastusryhmän koon suositellaan olevan alle 20 henkilöä.
 Toimintaa suunnitellaan siten, että
o kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, kts. yllä
o noudatetaan 2 m turvavälejä sisä- ja ulkotiloissa
o suositaan erillisiä pienryhmiä
o vältetään ryhmien yhteisharjoittelua
o vältetään ryhmien sekoittamista keskenään
o muita tapoja kuten etäyhteyksiä hyödynnetään toiminnassa koronatartuntojen ehkäisemiseksi
o harrastusvälineet ovat henkilökohtaisia, mutta yhteiskäyttöisten välineiden (kuten pallo) desinfektiosta tulee huolehtia
o mahdollisuuksien mukaan harjoituksiin tullaan urheiluvälineet puettuna, pukutiloissa ja muissa yhteisissä tiloissa oleskelu minimoidaan
o järjestävä taho huolehtii jälkisiivouksesta.

Suositellaan, että suuria kulttuuri- ja urheiluharrastetapahtumia (kuten näyttelyt, konsertit, urheiluturnaukset yms.) ei järjestettäisi. Jos tällainen tapahtuma katsotaan ehdottoman perustelluksi, osallistujien kokonaismäärä tulisi rajoittaa alle 50 henkilöön ja järjestää tapahtuma ilman yleisöä. Jos yleisöä tulee kuitenkin paikalle, tapahtumajärjestäjä voi edellyttää tapahtumaan osallistuvilta kasvomaskin käyttöä tiedottamalla siitä etukäteen.

Tapahtuman järjestäjä on vastuussa riittävästä koronatartuntojen ennaltaehkäisystä ja turvallisuuden varmistamisesta THL:n, OKM:n ja lajiliittojen ohjeita noudattaen https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruk-sesta/rajoitukset-ja-suositukset.

Tiedote 13.10.2020 klo 15.50

Askolan Areenalla  lauantaina 10.10. salibandypelissä paikalla olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saanut on asetettu eristykseen. Kaikkiin altistuneisiin on oltu yhteydessä.

Askolan kunta tiedottaa 9.10.2020 klo 14.30

Askolassa lisäsuosituksia koronatilanteen hillitsemiseksi

Askolan kunta on laatinut lisäsuosituksia koronatilanteen pitämiseksi rauhallisena. Lukiossa ja nuorisopalveluiden toiminnassa otetaan käyttöön kasvomaskisuositus maanantaina 19. lokakuuta. Lisäksi yhdistyksiä ohjeistetaan tilaisuuksien turvalliseen järjestämiseen ja kasvomaskijakelua vähävaraisille laajennetaan uudelleen.

Uusimaa on kiihtymisvaiheessa ja Askolassa kuntalaiset liikkuvat laajasti Uudenmaan alueella työssä ja harrastustoiminnassa. Suosituksia noudattamalla voimme osaltamme ehkäistä tartuntoja ja hillitä epidemian leviämistä.

Askola suosittelee etätyötä ja tapahtumien supistamista 

Askolan kunta on laatinut suositukset askolalaisille koronatilanteen pitämiseksi rauhallisena. Kunta suosittelee muun muassa etätyön tekemistä, yksityistilaisuuksien koon rajoittamista 20 henkilöön ja koronavilkun käyttöä.

Askolan suositukset koronavirusepidemian hillitsemiseksi:

 • Kasvomaskeja käytetään julkisessa liikenteessä, julkisissa sisätiloissa, yleisötilaisuuksissa ja muissa vapaa-ajan tapahtumissa.
 • Yksityistilaisuuksia järjestetään korkeintaan 20 henkilölle.
 • Kaikki askolalaiset lataavat Koronavilkkusovelluksen.

Kasvomaskit käyttöön 2.asteen oppilaitoksissa ja nuorisotyössä

Lukiossa otetaan käyttöön kasvomaskit maanantaina 19. lokakuuta. Kasvomaskit otetaan käyttöön myös nuorisotyön toiminnassa ja toimitiloissa, mikä tarkoittaa muun muassa nuorisotila Nutaa. Toiminnassa kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikilta yli 15-vuotiailta. Myös Careerian toimipisteessä Monninkylässä on kasvomaskisuositus voimassa.

Kasvomaskien hankkiminen on opiskelijoiden ja nuorisotyön asiakkaiden vastuulla. Vähävaraiset saavat kasvomaskeja käyttöönsä kunnalta. Henkilökunnan maskeista vastaa työnantaja.

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille

Kasvomaskien jakelupisteenä on Askolan terveyskeskus. Maskijakelupaikassa riittää, että kertoo hakevansa maskeja, selvitystä varallisuudesta tai muita tietoja ei kysytä.


Yhdistysten (myös urheiluseurojen) tilaisuuksissa korostetaan turvallisuutta

Korostamme tilaisuuden järjestäjän vastuuta turvallisuuden huomioimisessa. Turvavälien pitämisen täytyy olla mahdollista, käsidesin saatavuudesta ja käsienpesumahdollisuuksista täytyy huolehtia, ja lisäksi kasvomaskeja on käytettävä. Järjestäjän täytyy myös muistuttaa osallistujia turvallisista käytännöistä.

Yhdistysten yleisötilaisuuksien osallistujamääräksi suositellaan enintään 50 henkilöä ja yksityistilaisuuksien enintään 20 henkilöä.

Mahdollisia tartuntatilanteita ja altistuneiden selvittämistä varten tilaisuuden järjestäjä kerää tiedot osallistujista, kuitenkin lainsäädäntöä noudattaen. Koronavilkkua suositellaan kaikille käytettäväksi.

Uusia ohjeistuksia ja suosituksia laaditaan tilanteen kehittyessä

HUS-Uusimaa alueellinen koordinaatioryhmä koordinoi Uudenmaan alueen tilannekuvaa ja antaa kunnille suosituksia toiminnan järjestämiseen.

– Tilannetta seurataan koko ajan tiiviisti, ja uusia suosituksia annetaan tilanteen vaatiessa, jos epidemiatilanne pahenee, kertoo johtava lääkäri Karl Lönnberg, joka on Askolan edustajana HUS-Uusimaa alueellisessa koordinaatioryhmässä.

Mahdollisista uusista suosituksista ja ohjeista tiedotetaan erikseen.

Kunnan johtoryhmä käsittelee suositusta tiistaina 13. lokakuuta, ja tämän jälkeen ohjetta voidaan vielä täsmentää ja täydentää. Mahdollisista täsmennyksistä tiedotetaan erikseen.

Voit ehkäistä koronavirustartuntaa ja sen leviämistä noudattamalla turvaohjeita 

 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa
 • Käytä kasvomaskia
 • Huolehdi riittävästä, 2 metrin turvavälistä
 • Sairasta kotona
 • Älä liiku julkisilla paikoilla, koulussa tai työpaikoilla oireisena
 • Hakeudu koronavirustestiin lievissäkin oireissa

Näin käytät kasvomaskia 

 • Kasvomaski laitetaan kasvoille ennen oppilaitokseen, nuorisotilaan tai muihin julkisiin tiloihin menoa ja poistetaan vasta sieltä poistuessa.
 • Jos kuljetaan julkisella kulkuvälineellä, käytetään kasvomaskia myös näillä matkoilla.
 • Aseta maski kasvoille tiiviisti.
 • Käsien tulee olla puhtaat, kun puet tai riisut kasvomaskia ja siksi käsihuuhdetta on hyvä olla mukana matkalla.
 • Kasvomaski puetaan ja riisutaan pitämällä kiinni sen nauhoista tai lenkeistä.
 • Kasvomaski tulee asettaa kasvoille siten, että se peittää suun, nenän ja leuan.
 • Kasvomaskia ei tule kosketella käytön aikana tai siirtää pois paikoiltaan.
 • Kasvomaskeja tulee säilyttää puhtaana. Niitä voi kuljettaa esimerkiksi puhtaassa muovipussissa.
 • Varaa kasvomaskeja riittävästi huomioiden liikkumistarve, mukana on hyvä pitää muutamaa vaihtomaskia.
 • Pestäviä kankaisia kasvomaskeja voi käyttää monta kertaa. Huolehdi maskin puhtaudesta. Maski puhdistetaan käytön jälkeen joko pesemällä pesukoneessa 60 asteen pesuohjelmalla tai keittämällä pienen pesuainemäärän kanssa 5 min. Pesuun jälkeen maski huuhdotaan ja kuivataan ilmavassa paikassa.
 • Kertakäyttöinen kasvomaski (kirurginen suu-nenäsuojus) tulee laittaa roskiin yhden käyttökerran jälkeen. Kertakäyttömaskin vaihtoa suositellaan, jos kasvomaski kostuu.


Auta estämään koronaviruksen leviämistä.

Ota käyttöön Koronavilkku!

 

 

 

 

 

 

THL:n Koronavilkku -sovellus auttaa katkaisemaan tartuntaketjuja. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista.

Muista lisäksi nämä, niin voimme yhdessä estää koronan leviämisen:

1) Pese kädet usein ja huolellisesti

2) Käytä käsidesiä kaupoissa ja ravintoloissa

3) Pidä turvaväli kaikkiin, jotka eivät asu samassa taloudessa

4) Muistuta myös muita turvaväleistä

5) Käytä maskia harkintasi mukaan ahtaissa paikoissa