Palvelut lapsille ja nuorille

Alle kouluikäisten suun terveydenhoito

Lapsi kutsutaan ensimmäisen kerran hammashoitoon noin 1-v. ikäisenä. Suuhygienisti kertoo lapsen vanhemmille mm. hampaiston kehityksestä ja hampaiden puhkeamisesta, kariesbakteerin tarttumisesta, hampaiden reikiintymisestä eli karieksesta, terveellisestä ruokavaliosta sekä suun ja hampaiden kotihoidosta.

Noin 2-3-4-5 ja 6-vuotiaan lapsen vanhempia muistutetaan kirjeitse vuositarkastuksesta. Käynnin yhteydessä tutustutaan hammashoitohuoneeseen ja välineisiin, keskustellaan suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta sekä fluorin ja ksylitolin käytön aloittamisesta, makeisten ja mehujen ym. käytöstä sekä pysyvien hampaiden puhkeamisesta. Tarkoituksena on opettaa lapsia käymään hammashoitolassa ilman pelkoa ja tukea vanhempia hoitamaan lastensa hampaita.

Koululaisten suun terveydenhoito
Luokkatarkastukset
Askolan kirkonkylän hammashoitolassa
– hammaslääkäri tarkastaa 1, 5, ja 8 luokan oppilaat.
– suuhygienisti tarkastaa 2, 3, 4, 6 ja 9 luokan oppilaat.

Luokkatarkastuksen yhteydessä opetetaan kotihoitoa. Pienet koululaiset opettelevat vielä harjausta ja tarvitsevat siinä vanhempien apua ja neuvoja.
Suuhygienisti käy kouluilla pitämässä oppitunteja suun ja hampaiden sairauksista ja niiden ehkäisystä 2, 5 ja 9 luokan oppilaille.

Suun ja hampaiden hoito pyritään järjestämään yleensä kouluaikana. Kutsut tulevat wilman kautta. Juornaankylän, Särkijärven ja Monninkylän koululaiset kuljetaan taksilla yhteiskuljetuksina.