CAFE SILJA MARIE OY ON MARRASKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntamme yrityksistä, yli 350 yrityksen joukosta. Marraskuussa on vuorossa Cafe Silja Marie Oy, joka on hyvin monille kuntalaisille tuttu palveluyritys. Lounaskahvila sijaitsee keskeisellä paikalla kunnassamme SEO:n huoltamon yhteydessä Monninkylässä ja paikkakuntalaisten lisäksi hyvät palvelut tunnetaan Mäntsälä – Porvoo tiellä säännöllisesti rahtiliikennettä ajavien kuljettajien keskuudessa. Lounaskahvila on erikoistunut kotiruokaan, joka valmistetaan aidoista raaka-aineista ja tarjoillaan monipuolisesta noutopöydästä.

Uusia palveluita Cafe Silja Mariessa ovat mukaan otettavat take-away -annokset sekä päivän lopuksi mukaan kotiin myytävät hävikkiruoka-annokset, joita arvostavat etenkin työpäivän jälkeen kotiin palaavat kiireiset ihmiset. Lounastarjoilusta yli jäävä ruoka maittaa saadun palautteen mukaan erinomaisesti lapsiperheissäkin.

Kahvilayrittäjä Silja Rantanen on jo kolmannen polven yrittäjä Askolassa, ja suvussa on ollut pyöritettävänä huoltoasema kahviloineen jo vuodesta 1962 alkaen. Silja otti vetovastuun toiminnasta vuonna 2014, palattuaan opiskelujen jälkeen takaisin kotiseudulle. Siljan isoisä Ossi Masalin perusti huoltamo-kahvilan yhdessä vaimonsa Hilkan kanssa alkujaan Esso –ketjuun Helkamäentien varteen, josta siirryttiin sittemmin Mäntsälä – Porvoo tien risteykseen nykyisen 55 –tien valmistuttua. Huoltoasemayrittäjien irtautuessa aikanaan suuren huoltamoketjun ohjauksesta, siirryttiin itsenäisten huoltamoyrittäjien SEO – asemaverkoston osaksi. Nykyisin SEO – asemia on Etelä-Suomessa jo melko vähän maan pohjoisosiin verrattuna ja Askolankin SEO- huoltamon kohtalo on muuttua ensi vuonna kylmäasemaksi.

Lounaskahvilapalvelut jatkuvat entiseen malliin asemalla, eikä huoltamotarvikkeidenkaan myyntiä unohdeta. Päinvastoin Silja Rantasella on suunnitelmia uudistaa tuotevalikoimaa entisestään paremmin tiellä liikkujia palvelevaksi. Kahvila- ja lounaspalveluita kehitetään edelleen niin ikään. Lähes legendaarisen maineen saaneen paikan kodinomaisen tunnelman ylläpitäjä Silja, joka on lapsesta saakka saanut olla mukana toiminnassa, kiittelee erinomaista henkilökuntaansa. Henkilökunta on se, joka tekee paikasta houkuttelevan ja laadukkaan ja osaa ottaa huomioon suuren kanta-asiakasjoukon lisäksi myös matkailijoiden toivomukset. Einesvapaat raaka-aineet sekä laadukas ja terveellinen kotiruoka on jatkossakin Cafe Silja Marien menestyksen resepti. Silloin tällöin tehdään myös catering – tarjoilukeikkoja, vaikka ne eivät kuulukaan pysyvään palvelutarjoamaan. Päivässä kahvilalla voi olla asiakkaita pitkälti toistasataa ja varsinkin kesälauantaisin liikkuu paljon matkailijoita. Tutut vakiasiakkaat ovat tärkeimpiä kumppaneita yritykselle.

Vakinaiseen henkilökuntaan kuuluu yrittäjä Silja Rantasen lisäksi kolme työntekijää sekä osa-aikainen opiskelija. Lounaskahvilassa on pyritty järjestämään mahdollisuuksien mukaan työharjoittelupaikka opinnoissaan jo pidemmälle edenneelle alan opiskelijalle. Monipuoliset tehtävät ja laadukas asiakaspalvelu ovat oppimisenkin kannalta hyvä pohja tulevaisuudelle. Yhtä työntekijää lukuun ottamatta henkilökunta on Askolasta. Raaka-aineiden ja tuotteiden hankinnassa pyritään suosimaan seudullisia toimijoita ja esimerkiksi Huovilan leipomo on pitkäaikainen kumppaniyritys. Tukkukaupan kumppanina on Porvoolainen yritys.

Askolassa kilpailu alalla on melko vähäistä ja kaikille riittää asiakkaita, mutta huoltamopuolen kilpailu on kovaa seudullisesti. Silja Rantanen toteaakin, että yrittäjän pitää jaksaa uskoa kovasti omaan tekemiseensä. Näin korona-aikana yrittäjäkollegojen on hyvä muistaa pitää huolta itsestään ja terveydestään, sillä vain siten voidaan taata yritystoiminnan jatkuvuus ja työyhteisön sekä omien asiakkaiden hyvinvointi. Kivat asiakkaat ovat se palkitsevin asia työssä ja heidän vuokseen jaksaa läpi vaikeidenkin aikojen. Tsemppiä kaikille askolalaisille – toteaa Silja lopuksi.

Kuvaaja Maina Anttilainen, hallintosihteeri