On tärkeä tietää, missä nuoret kesällä liikkuvat, mitä he tekevät ja keiden kanssa he aikaansa viettävät
Kouluvuosi on juuri päättymässä ja ansaittu ihana kesäloma edessä! Loma tuo mukanaan liikkumisen riemua ja vapautta sekä rentoa aikaa omien kavereiden kanssa. Toivomme, että kaikki nuoret voivat hyvin ja ymmärtävät, että vapaus ja vastuu kulkevat käsikkäin eikä ylilyöntejä lomalaidunten auetessakaan tule. Nuorten kanssa työskentelevien ammattilaistemme mukaan kaikilla asiat eivät kuitenkaan ole aina niin hyvin. Pahoinvointi voi purkautua häiriökäyttäytymisenä kuten päihteiden käyttönä, ilkivaltana tai piittaamattomuutena liikenteessä.
Liikenneturvan julkaisemien tietojen mukaan joka neljäs tieliikenteessä vahingoittunut on 15–24-vuotias nuori. Liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen, kun esimerkiksi mopot ja kevytmoottoripyörät kaivetaan talvisäilöistä esiin tai saadaan niiden kuljettamiseen oikeuttava lupa. Valitettavasti onnettomuusriski kasvaa, kun kyytiin hyppää kavereita. Näyttämisen halu ja kilpailemisen tarve korostuvat. Kokemattomuus, harhakuvitelmat omista ajotaidoista, liian kovat nopeudet, kilpaa ajaminen ja päihtymys ovat yleisimpiä vakaviin onnettomuuksiin johtavia syitä.
Tärkeintä on puhuminen nuoren kanssa
Päihteiden käyttöä saatetaan pitää yksityisasiana, mitä se ei kuitenkaan alaikäisten osalta ole. Lapsen tai nuoren päihteidenkäyttö vahingoittaa ennen kaikkea häntä itseään, mutta se vaikuttaa myös hänen ympärillään oleviin ihmisiin ja elinympäristöön. Välinpitämättömyys liikenteessä voi puolestaan aiheuttaa jopa toisen hengen menetyksen. Näistä asioista puhuminen voi tuntua vaikealta, mutta siitä huolimatta se kannattaa tehdä. On hyvä keskustella, miltä läheisten ihmisten päihteiden käyttö tuntuisi, miten se vaikuttaisi elämään ja millaisia pelkoja asiasta voisi nousta esiin. Samoin pohtia nuoren kanssa vastuuta liikenteessä. Myös omista huolista näihin liittyen voi puhua. Syyttäminen, kiristäminen tai uhkailu eivät vahvista luottamusta, mutta rakentava vuorovaikutteinen keskustelu on usein avain ymmärrykseen.
Kannustamme vanhempia ja huoltajia juttelemaan nuorten kanssa näistä asioista. Toivomme myös, että kesälomien alkaessa huomiota kiinnitetään erityisesti lasten tekemisiin, liikkumiseen ja kaveripiireihin.
Tukea ja lisätietoa viranomaisten lisäksi antavat Askolan kunnan nuorisotyöntekijät:
https://www.askola.fi/etusivu/vapaa-aika-nuoriso/yhteystiedot/
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue:
https://itauusimaa.fi/etusivu/lapsiperheille/koulu-ja-opiskeluterveydenhuolto/
https://itauusimaa.fi/terveys/mielenterveys-ja-paihteet/nuorten-mielenterveyspalvelut/
Tietoa ja palvelua myös muualta verkosta:
https://normaali.fi/
https://enjaksa.fi/
https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/lasten-ja-nuorten-puhelin/
https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/nuorten-liikennekasvatus/#1eddb9f5