KUNNANVALTUUSTON KOKOUS 15.4.2021

Kunnanvaltuuston kokous pidetään torstaina 15.4.2021 klo 18.00. Kokous pidetään Teams-kokouksena ja kokousta voi seurata Itäväylän livestriimistä. Linkki kokoukseen löytyy Askolan kotisivuilta, ajankohtaista-kohdasta. Kokouksen asialista on nähtävänä neljä päivää ennen kunnan kotisivuilla osoitteessa www.askola.fi/pöytäkirjat. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja on yleisesti nähtävillä tietoverkossa 19.4.2021 alkaen.

Sanna Kurki, kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Kokouksen esityslista

Itäväylän livestriimi

OY MEYER VASTUS AB ON MAALISKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntamme yrityksistä, yli 380 yrityksen joukosta. Maaliskuussa on vuorossa Oy Meyer vastus Ab, joka on vuonna 1938 toimintansa Helsingissä aloittanut yritys.  Meyer vastus on erikoistunut erilaisten laitteiden sisältämien lämpövastusten, sekä teollisuuden tuotantoprosesseissa käytettyjen lämpövastusten tuotantoon. Yrityksen toimitusjohtajana työskentelee Roger Bergström ja Oy Meyer vastus Ab kuuluu nykyisin globaalisti toimivaan ruotsalaiseen NIBE -konserniin. Oy Meyer vastus Ab:lla on ollut tuotantotilat ja kotipaikka Askolassa vuodesta 1981 lähtien.

Yritys on valmistanut erilaisia levyvastuksia jo 1930-luvulta lähtien muovi- ja painoteollisuuden tarpeisiin. Askolaan muuton jälkeen tuotanto on monipuolistunut merkittävästi useassa eri vaiheessa ja erityisesti siirtyminen putkivastusten tuotantoon vuonna 1984 oli hyvin merkittävä kehitysaskel yritykselle. Ruotsalaisyrityksen ostettua vuonna 1989 enemmistöosuuden Oy Meyer vastus Ab:stä yhtiön silloiselta omistajalta Carl-Gustaf Meyerilta, tuotanto alkoi monipuolistua entisestään ja vuonna 1998 tuotantotiloja laajennettiin merkittävästi.

Oy Meyer vastus Ab työllistää nykyisin 25 ammattilaista erityyppisten vastusten, lämpökaapeleiden ja -mattojen, teollisuuden lämpökomponenttien ja erikoisuunien valmistuksessa. Kuluttajille tuttuja tuotteita ovat esimerkiksi vedenlämmittimet, kiukaat ja lämminvesivaraajat, joiden sisältä löytyy usein Askolassa valmistetut vastukset. Lisäksi yhtiö maahantuo ja välittää erityyppisiä termostaatteja ja mittalaitteita. Oy Meyer vastus Ab on erikoistunut pieniin sarjoihin oman konserninsa sisällä ja toimii pääasiassa Suomen markkinoilla. Tuotteiden korkeaan laatuun panostetaan erityisesti ja se on hyvin tärkeä kilpailuvaltti. Vientiin menee ympäri maailmaa pääasiassa vain varaosia asiakkaiden laitteisiin. Tärkeitä kumppaneita ja asiakkaita ovat esimerkiksi ABB, Valmet, Metso ja Neste. Suoramyyntiä kuluttajille ei juurikaan ole, vaan asiakkaat löytyvät teollisuudesta.

Oy Meyer vastus Ab pyrkii valmistamaan tuotteensa suurimmaksi osaksi omin voimin itse. Niiltä osin kuin ulkopuolista resurssia tarvitaan, löytyy hyviä valmistuskumppaneita lähiseudulta. Askolan hyvä logistinen sijainti on etu niin työntekijöiden työmatkojen sujuvuuden, kuin myös tavaratoimitusten suhteen. Kolmessa vaiheessa tehdyt tuotantotilojen laajennukset kertovat omaa kieltään siitä, että sijaintiratkaisu on ollut hyvä.

Alan kasvumahdollisuuksiin kotimaassa vaikuttaa eniten se, pysyykö suurten asiakasyritysten laitevalmistus Suomessa. Tämän suhteen on ollut viime vuosina havaittavissa jonkin verran huolestuttavia piirteitä, toteaa toimitusjohtaja Roger Bergström, mutta lisää samalla, että uutta kehittämällä eri kehityskulkuihin voidaan varautua. Esimerkiksi uusien erikoisuunien jatkokehittelyä tehdään säännöllisesti.

Korona-aika on näkynyt jonkin verran kysynnässä asiakkaiden päässä, mutta mitään suurempaa hankaluutta se ei ole tähän mennessä aiheuttanut. Tiivis ja hyvin pitkäkestoinen yhteistyö useiden suurten asiakkaiden kanssa luo vakautta toiminnalle ja mahdollistaa yrityksen hyvän kehityksen tulevaisuudessakin. Yrityksen kuuluminen suureen globaalisti toimivaan konserniin luo myös omalta osaltaan hyvät edellytykset jatkolle.

 

Kuvaaja elinvoimapäällikkö Marko Tiirinen

Askolan kirjasto katsoo tulevaisuuteen

Askolan kirjasto toteuttaa kuntalaiskyselyn, jossa asiakkaat voivat kertoa mihin suuntaan Askolan kirjaston toimintaa pitäisi kehittää.

Kyselyssä kuntalaiset voivat kertoa mielipiteensä esimerkiksi kirjaston aukioloajoista, itsepalvelu- ja omatoimikirjastosta sekä kertoa onko tyytyväinen kirjaston palveluihin. Lisäksi kuntalaiset voivat kyselyssä vastata käyttääkö esimerkiksi e-kirjaston palveluita ja siihen, miten korona-aika on vaikuttanut kirjaston käyttöön.

Kyselyn perusteella Askolan kirjaston toimintaa kehitetään ja mietitään uudenlaisia toimintatapoja, jossa kirjasto vastaisi mahdollisimman hyvin kirjastonkäyttäjien tarpeisiin.

Kirjasto katsoo tulevaisuuteen –kuntalaiskysely on auki kolmen viikon ajan 29.3. – 19.4. 2021 välisenä aikana.

Kyselyyn voi vastata nimettömänä mutta antamalla yhteystiedot voi osallistua Suomalaisen kirjakaupan lahjakortin arvontaan.

Kerrothan mielipiteesi niin voit vaikuttaa kirjaston palveluihin!

https://link.webropol.com/s/kirjaston-kuntalaiskysely-askola

 

 

 

 

Kesätyöpaikat ja kesätyöseteli/yrittäjäseteli

KESÄTYÖPAIKKOJA

Haemme kesätöihin maauimalan valvojia, kesäapulaisia siivoustoimeen, kirjastoon ja Palvelukeskus Mäntyrinteelle.
Hakemuksen kesätöihin voi täyttää alla olevasta linkistä 31.3.2021 klo 14.00 mennessä.

HAKEMUS

Kesätyöpaikat täytetään mikäli Koronarajoitukset sallivat.

 

KESÄTYÖSETELI/ YRITTÄJÄSETELI

Kesätyöseteli on Askolan kunnan 250 euron tuki vuosina 2002 – 2005 syntyneille askolalaisille nuorille kesätyön hakemiseksi yrityksistä/yhdistyksistä/yksityishenkilöiltä. Kesätyösetelin tarkoituksena on työllistää nuoria vähintään 10 työpäiväksi.

Lisätietoja setelistä

Käyttöehdot

ASKOLAN KUNNAN KESÄTYÖSETELIHAKEMUS V2021

Kesätyösetelihakemuksen työnantaja/nuori palauttaa täytettynä ja allekirjoitettuna kunnanvirastoon tai postitse osoitteella:
Askolan kunta, Askolantie 30, 07500 Askola, kuoreen merkintä KESÄTYÖSETELIHAKEMUS. Setelit myönnetään hyväksymisjärjestyksessä.

 

Yksityisteiden parannuksiin on nyt hyvin tarjolla avustusta

Yksityisteiden tiekuntien kannattaa nyt hakea avustusta teidensä perusparannushankkeisiin, sillä valtion avustusrahaa on tänä vuonna hyvin tarjolla. Uudenmaan ELY-keskukselle on myönnetty yksityisteiden parantamishankkeisiin yli 1.7 miljoonaa € tälle vuodelle. Avustuksen suuruus on tiehankkeissa 50 % ja siltahankkeissa 75 % hankkeen arvonlisäverollisista kustannuksista. Uudenmaan ELY-keskus myöntää yksityisteiden valtionavustukset Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueella.

Lisätietoja avustuksista

 

Musiikkimatkalle renessanssin ja barokinajan Italiaan ja Saksaan

Askolassa on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus kuunnella kunnan nettisivujen kautta Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBo)n konserttia joka vie aikamatkalle 1500 – 1700 -luvuille.

Perjantaina 19.3. klo 19 alkaen 7 päivän ajan voi linkin kautta kuunnella kaikille yleisöille suunnattua verkkokonserttia.

Ikääntyneille suunnattu verkkokonsertti julkaistaan puolestaan 23.3. klo 13 ja se on niin ikään katsottavissa 7 päivän ajan.

Nautinnollisia hetkiä klassisen musiikin parissa!

Konserttiin pääset tästä https://youtu.be/xE9FQ7iDAoE

tai

 

Juonnettu, lyhyempi verkkokonsertti 23.3. klo 13

https://youtu.be/xE9FQ7iDAoE

 

 

 

Koronavirustartunta Askolan koulun alakoululla

Askolan koulun alakoulussa on tapahtunut altistumisia koronavirukselle. Alakoulun yhden luokan henkilöllä on todettu laboratoriovarmennettu koronavirustartunta. Tämän johdosta yhden luokan opettaja ja oppilaat on asetettu kotikaranteeniin. Tässä kohtaa ei ole tarvetta muihin toimenpiteisiin. Tilannetta seurataan tarkasti ja tiedotetaan nopeasti, mikäli tilanne muuttuu.

Askolan terveyskeskuksen tartunnanjäljittäjä on henkilökohtaisesti yhteydessä altistuneisiin. Koulun rehtori tiedottaa asiasta huomenna sunnuntaina Wilman kautta alakoulun oppilaiden vanhempia. Maanantaina luokan opettaja on yhteydessä Wilman kautta karanteeniin asetetun luokan huoltajiin.

Lisätietoja:
Tuija Saloranta
vt. kunnanjohtaja, hallintojohtaja
+358 40 719 5069

FIMET OY ON HELMIKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntamme yrityksistä, yli 380 yrityksen joukosta. Helmikuussa on vuorossa Fimet Oy, joka on vuodesta 1981 alkaen Askolassa toiminut terveysteknologian suunnitteluun ja valmistukseen erikoistunut kansainvälinen kasvuyritys. Vuosi 2021 on juhlavuosi, sillä yrityksen perustamisesta on kulunut 40 vuotta. Fimet Oy on erikoistunut hammashoitoyksiköiden valmistukseen. Yrityksen toimitusjohtajana työskentelee Juhamatti Malm. Askola on ollut yrityksen kotipaikka yrityksen perustamisesta lähtien.

Yrityksen perustaja Timo Janhunen myi yrityksen vuonna 2015 kotimaiselle yksityisistä sijoittajista koostuvalle ryhmälle. Erinomaisessa kunnossa olevalla Fimet Oy:llä oli huomattavaa lisäarvoa tuottava, jo 1990 – luvulla Kiinan Shanghaihin perustettu osakkuusyhtiö ja vahva jalansija kotimaan ja Euroopan markkinoilla. Hyvin hoidetun yrityksen toimintaa oli vaivatonta jatkaa.

Tunnettuus ja brändin arvostus on luonut hyvän pohjan kehittää ja kasvattaa yritystä entisestään. Tärkeimmät markkinat Euroopassa ovat Saksa ja Ranska. Yrityksen tuotannosta noin 90 % menee vientiin. Laitevalmistuksen lisäksi Fimet Oy asentaa, huoltaa ja korjaa laitteita kotimaassa.

Fimet Oy:n valmistama tuoteperhe käsittää kolme erityyppistä hammashoitoyksikköä, jossa laadukkaat komponentit, hyvä käytettävyys sekä huolellisesti suunniteltu design ovat kilpailuvaltteja. Yritys on tällä hetkellä kansainvälisesti tarkastellen keskikokoinen toimija globaaleilla laitemarkkinoilla. Merkillepantavaa on se, että Suomi on hammashoitoteknologian alalla suurvalta useine toimijoineen. Alalla toimivat yritykset panostavat kotimaassa vahvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Fimet Oy.n tuotteiden kotimaisuusaste on varsin korkea ja hammashoitoyksiköillä on avainlipputunnus.

Toimitusjohtaja Juhamatti Malm aloitti työnsä Askolassa vuonna 2019 ja hän vetää nykyisin noin 30 hengen työyhteisöä. Tekniikkaan perehtynyt henkilöstö asuu suurimmaksi osaksi Askolan läheisyydessä ja yritys on erittäin sitoutunut toimimaan useaan otteeseen laajennetuissa toimitiloissaan. Oman konepajan lisäksi Fimet Oy:llä on myös tärkeä alihankkija Askolassa ja esimerkiksi vaativien metalliosien toimittajia löytyy logistisesti kätevältä etäisyydeltä Uudeltamaalta. Askolan logistinen sijainti on teknologia alan yritykselle hyvä. Kotimaan myynti hoidetaan pääasiassa Askolasta käsin ja vientimarkkinoita palvelee laaja jakelijaverkosto eri puolilla maailmaa. Varsinkin Kiinan markkinoiden kasvu on huimaa, noin 10 % joka vuosi.

Koronavuosi on tuonut omia haasteita yrityksen markkinointiin ja useissa toiminnoissa on pitänyt suunnitella toimintatavat uudelleen. Esimerkiksi joka vuotiset alan tuotteiden ja palveluiden kansainväliset myyntimessut ovat peruuntuneet tai muuttuneet virtuaalisiksi. Erikoislaitteiden markkinoinnissa asiakaskontakti paikan päällä ja asiakkaiden mahdollisuus kokeilla tuotetta on tärkeää ja siitä on jouduttu nyt poikkeuksellisesti tinkimään. Vuonna 2020 Fimet Oy toi markkinoille uuden hoitoyksikön F1 Arcuksen, joka on herättänyt suurta kiinnostusta asiakkaiden keskuudessa.

Kasvavalle, kansainväliselle ja pitkälle erikoistuneelle teknologiayritykselle Askola on tarjonnut joustavuutta, tilojen laajennukset ovat onnistuneet aina sujuvasti ja työntekijöille työssäkäynti on ollut vaivatonta hyvän sijainnin vuoksi. Lähiseudulla on tarjolla monipuolinen alihankkijaverkosto, sekä hyvin koulutettua työvoimaa ja Juhamatti Malmin mukaan tällainen toimintaympäristö sopisi mainiosti muillekin teknologia-alan yrityksille. Kasvu ja kansainvälistyminen onnistuu Askolasta käsin siinä missä pääkaupunkiseudultakin ja viihtyisä ympäristö on lisäarvo sinänsä. Vuosi 2021 näyttää Juhamatti Malmin mukaan kaiken kaikkiaan hyvältä ja Fimet Oy jatkaa määrätietoista kasvuaan globaaleilla markkinoilla.

Teksti ja kuva: elinvoimapäällikkö Marko Tiirinen