Askolan kunnan tiedote vanhemmille ja huoltajille, 30.5.2023

On tärkeä tietää, missä nuoret kesällä liikkuvat, mitä he tekevät ja keiden kanssa he aikaansa viettävät

Kouluvuosi on juuri päättymässä ja ansaittu ihana kesäloma edessä! Loma tuo mukanaan liikkumisen riemua ja vapautta sekä rentoa aikaa omien kavereiden kanssa. Toivomme, että kaikki nuoret voivat hyvin ja ymmärtävät, että vapaus ja vastuu kulkevat käsikkäin eikä ylilyöntejä lomalaidunten auetessakaan tule. Nuorten kanssa työskentelevien ammattilaistemme mukaan kaikilla asiat eivät kuitenkaan ole aina niin hyvin. Pahoinvointi voi purkautua häiriökäyttäytymisenä kuten päihteiden käyttönä, ilkivaltana tai piittaamattomuutena liikenteessä.

Liikenneturvan julkaisemien tietojen mukaan joka neljäs tieliikenteessä vahingoittunut on 15–24-vuotias nuori. Liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen, kun esimerkiksi mopot ja kevytmoottoripyörät kaivetaan talvisäilöistä esiin tai saadaan niiden kuljettamiseen oikeuttava lupa. Valitettavasti onnettomuusriski kasvaa, kun kyytiin hyppää kavereita. Näyttämisen halu ja kilpailemisen tarve korostuvat. Kokemattomuus, harhakuvitelmat omista ajotaidoista, liian kovat nopeudet, kilpaa ajaminen ja päihtymys ovat yleisimpiä vakaviin onnettomuuksiin johtavia syitä.

Tärkeintä on puhuminen nuoren kanssa

Päihteiden käyttöä saatetaan pitää yksityisasiana, mitä se ei kuitenkaan alaikäisten osalta ole. Lapsen tai nuoren päihteidenkäyttö vahingoittaa ennen kaikkea häntä itseään, mutta se vaikuttaa myös hänen ympärillään oleviin ihmisiin ja elinympäristöön. Välinpitämättömyys liikenteessä voi puolestaan aiheuttaa jopa toisen hengen menetyksen. Näistä asioista puhuminen voi tuntua vaikealta, mutta siitä huolimatta se kannattaa tehdä. On hyvä keskustella, miltä läheisten ihmisten päihteiden käyttö tuntuisi, miten se vaikuttaisi elämään ja millaisia pelkoja asiasta voisi nousta esiin. Samoin pohtia nuoren kanssa vastuuta liikenteessä. Myös omista huolista näihin liittyen voi puhua. Syyttäminen, kiristäminen tai uhkailu eivät vahvista luottamusta, mutta rakentava vuorovaikutteinen keskustelu on usein avain ymmärrykseen.

Kannustamme vanhempia ja huoltajia juttelemaan nuorten kanssa näistä asioista. Toivomme myös, että kesälomien alkaessa huomiota kiinnitetään erityisesti lasten tekemisiin, liikkumiseen ja kaveripiireihin.

Tukea ja lisätietoa viranomaisten lisäksi antavat Askolan kunnan nuorisotyöntekijät:
https://www.askola.fi/etusivu/vapaa-aika-nuoriso/yhteystiedot/

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue:
https://itauusimaa.fi/etusivu/lapsiperheille/koulu-ja-opiskeluterveydenhuolto/
https://itauusimaa.fi/terveys/mielenterveys-ja-paihteet/nuorten-mielenterveyspalvelut/

Tietoa ja palvelua myös muualta verkosta:
https://normaali.fi/
https://enjaksa.fi/
https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/lasten-ja-nuorten-puhelin/
https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/nuorten-liikennekasvatus/#1eddb9f5

Toivomme lisää vastauksia senioritalokyselyyn – vastaathan 31.5. mennessä

Olemme lähettäneet osalle kuntalaisista senioritalokyselyn. Oletko jo ehtinyt vastata siihen ja lähettää sen takaisin valmiiksi maksetussa kirjekuoressa? Mikäli asia on unohtunut, ei hätää – vielä ehdit mukaan! Toivomme saavamme vastauksesi ke 31.5.2023 mennessä.

Valtuustoaloitteeseen liittyen kunnanhallitus kartoittaa kuntalaisten ajatuksia ja tarpeita mahdollisen senioritalon rakentamisesta. Kysely toteutetaan yhdessä kunnan vanhusneuvoston kanssa.

Lisätietoja: Johanna Viuhko, hyvinvointikoordinaattori, , puh. 040 7109 122

Veikko Pohjanpellon apurahat

Veikko Pohjanpellon säätiöltä apurahoja voivat hakea Askolan lukion askolalaisina suorittaneet ylioppilaat, jotka harjoittavat opintojaan jossakin yliopistossa tai tiede / taidekorkeakoulussa. Hakemukset toimitetaan sähköisellä lomakkeella Askolan lukion sivujen kautta (https://peda.net/askola/lu/vpr). Hakemukset tulee täyttää 11.6.2023 mennessä.

Hakemuksen voit täyttää myös tästä

Askolan kunnan toiminta-avustukset yhdistyksille ja järjestöille

Yleis- ja kohdeavustuksia voivat hakea Askolassa toimivat seurat ja yhdistykset. Hakemukset toimitetaan ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella. Hakemukset tulee täyttää 4.6.2023 mennessä.

Hakemus

Lisätietoja: hallintosihteeri Maina Anttilainen, puh. 040 7109 104 tai

 

 

Maastopalo Askolassa (päivitys klo 14: palo sammutettu)

Päivitys klo 13.48: sammutushelikopteri on poistunut alueelta, palo sammutettu
Askolan kirkonkylällä Mäntyrinteen alueella on syttynyt maastopalo. Pelastusviranomaiset ovat paikalla ja sammutushelikopteri kiertää aluetta. Välttäkää alueelle menemistä. Lähialueen asukkaat, pitäkää ikkunat savun takia varmuuden vuoksi kiinni.

Kuntalaiskysely päättynyt – kiitos palautteesta!

Iso kiitos kaikille kuntalaiskyselyyn vastanneille. Vastauksia tuli yhteensä 207 kappaletta. Saimme kyselystä arvokasta tietoa, josta on paljon apua kunnan palveluiden edelleen kehittämisessä. Yhteenveto tuloksista julkaistaan myös myöhemmin. Arvoimme yhteistietonsa kyselyyn jättäneiden kesken 100 euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin ja tuotepalkinnot. Voittajille on ilmoitettu asiasta henkilökohtaisesti.

Kiitos aktiivisuudestasi vielä kerran!