TUNNEPUU OY ON ELOKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

TUNNEPUU OY ON ELOKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee joka kuukausi Askolalaisen, paikkakuntalaisen yrityksen. Valinta tehdään Askolan yli 300 yrityksen joukosta.

Elokuun yritykseksi valittiin TunnePuu Oy. Yrityksen omistaa Askolassa asuva Pekka Väänänen. Kiimingissä syntynyt Väänänen oli varusmiespalveluksen jälkeen 9 vuotta puolustusvoimien palveluksessa ja sieltä majuri evp. siirtyi OP-ryhmään, jossa työskenteli erilaisissa johtotehtävissä 15 v. Höyläriksi, kuten Pekka Väänänen itseään kutsuu, hän siirtyi jäämällä muutama vuosi sitten pankista pois ja ostamalla Askolan Vakkolankoskelta alueen, laitteet ja toiminnot jatkaakseen siellä olleen höyläämön ja sahan perinteikästä toimintaa. Väänänen jatkaa samalla myös sukunsa puunjalostusosaamisen perinteitä jo kolmannessa sukupolvessa. Isoisä Yrjö Väänänen oli aikoinaan veljensä kanssa Utoksen sahan ja myllyn yrittäjä Utajärvellä. Sen jälkeen isoisä jatkoi sahaus- höyläys ja myllytoimintaa Kiiminkijoen varressa, Kiimingissä. Siellä tätä toimintaa jatkaa edelleen Pekka Väänäsen isä, Pauli K. Väänänen.

TunnePuun höyläämö valmistaa mittatilaustyönä räätälöityjä tuotteita esimerkiksi museoviraston valvomiin kohteisiin. Porvoon vanhassa kaupungissa on jo yrityksellä asiakkaita. Erityisesti korjausrakentaja hyötyy siitä, että yritys toteuttaa uudet listat ja paneelit, vanhaa mallia käyttäen. Tuotteiden profiili voidaan suunnitella yksilöllisesti. Oman tarpeen lisäksi voidaan sahata puutavaraa myös asiakkaan tukeista kaikenkokoisia eriä. Tämän vuoden alusta on puutavaraa käsitelty jo lähes 100 m3 ja tukkipuutakin rekkalastin verran. Yrityksellä on myös oma lauhdekuivaamo, jossa kuivataan höyläykseen menevää puutavaraa tarvittaessa puusepän kuivaksi asti. Kuivaamoon mahtuu noin 20 kuutiometriä puuta. TunnePuulla on yrittäjän lisäksi kaksi työntekijää aina tarpeen mukaan. Yritysyhteistyö puutavaran osalta on aloitettu myös askolalaisen Hakevuori Oy:n kanssa. Vakkolan kylähän on määritelty museoviraston toimesta valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Ensi kesäksi Pekka Väänänen ideoikin kesäkahvilaa Vakkolankosken viereiselle terassille – voisi työllistää kesäksi muutaman nuoren. Paikka ainakin on hieno.

Yrityksen alueella toimii myös Vakkolan voimalaitos, jonka omistaa Pekka Väänänen yhdessä veljensä Jarin kanssa. Voimalan veljekset ostivat jo vuonna 2007. Heillä on omistuksessaan lisäksi Laukkosken voimala ja Haapakosken Ruukin alueen voimala. Suonenjoen ja Pieksämäen rajalla sijaitsevalla Ruukin alueella asuva Jari Väänänen vetää ja kehittää perheyrityksen Ruukin tehdasaluetta matkailukohteeksi.

Veljesten yritykseen kuuluu myös Askolan Vakkolassa sijaitsevat viljasiilot, jotka on aikanaan ostettu Osuuskauppa Oslalta. Siilot ovat aktiivisessa toiminnassa. Siilojen kapasiteetti on noin 3 miljoonaa kiloa.

Kunniakirjan luovuttaa kunnanjohtaja Jouni Martikainen höyläri Pekka Väänäselle, vieressä apumies Markus Koskinen.

Tekstit ja kuva: Ari Forsberg

https://tunnepuu.fi/ http://haapakoskenruukki.fi/

Kuva palkitsemistilaisuudesta – kunnanjohtaja Jouni Martikainen luovuttaa kunniakirjan yrittäjä Pekka Väänäselle, vasemmalla apumies Markus Koskinen

Porvoon Kyläkyyti laajenee osaan Askolaan, aloittaa 2.9.2019

Porvoon kaupunki tiedottaa – Borgå stad informerar 30.8.2019

Kyläkyyti-palvelun toiminta-alue laajenee

Haja-asutusalueita palveleva Kyläkyyti käynnistyy monelta osin uudistettuna maanantaina 2. syyskuuta. Ilta-aikaan kuljetuksia Porvoon keskustan ja pohjoisten kylien välillä tarjoavaa “ovelta ovelle”-palvelua on uudistettu käyttäjäpalautteen perusteella. Kyläkyydin toiminta-aluetta on laajennettu, liikennöintiaikataulua on aikaistettu ja maksuvaihtoehtona käyttöön on otettu lahjakortti, joka mahdollistaa Kyläkyyti-matkojen maksamisen ilman luottokorttia.

Porvoon sairaalan alue mukana palvelussa

Kyläkyydin toiminta-alue käsittää aiempien liikennöintialueiden lisäksi nyt myös alueita Ilolasta ja Sikilästä sekä Askolasta Monninkylän lisäksi Vahijärvi, Kirkonkylä, Vakkola, Särkijärvi. Lisäksi toiminta-alueeseen kuuluu myös Porvoon sairaalan alue.  Keskusta-alueen tai kyläalueen sisäisiä matkoja Kyläkyydillä ei voi kulkea.

Kyläkyyti liikennöi Porvoon keskusta-alueen, Kokonniemen liikuntahallien ja kylien välillä uudistetulla aikataululla maanantaista perjantaihin kello 17.30–21.30. Kyläkyydin liikennöintiaikaa aikaistettiin käyttäjien toiveiden perusteella.

Matkoja voi ostaa etukäteen lahjakortille

Palvelupiste Kompassista voi 2. syyskuuta alkaen ostaa Kyläkyyti-matkoja varten lahjakortin. Lahjakortin arvo on 30 euroa tai 60 euroa. Lahjakortilla oleva tunnus syötetään sovellukseen. Näin lapsetkin voivat käyttää Kyyti-sovellusta ilman luottokorttia.

Palvelun maksukäytäntö muuttuu kilometripohjaiseksi. Matkan hinta on matkan pituudesta riippuen 2,5 – 8,6 euroa. Sovellus näyttää matkan hinnan etukäteen. Porvoon Liikenteen kuukausilipuilla ja Itä-Uudenmaan seutulipulla Kyläkyyti-matkojen hinnasta saa prosentin alennuksen. Kyytitilauksen voi peruuttaa etukäteen maksutta.

Kyläkyyti tilataan ja maksetaan mobiililaitteeseen ladattavalla Kyyti-sovelluksella. Kyydin tilaaja määrittelee sovelluksessa noutopaikan ja määränpään, ja matka yhdistetään muiden samaan suuntaan kulkevien kyyteihin.

Tilauksen voi nyt tehdä myös soittamalla

Kyläkyydin voi tilata myös ilman Kyyti-sovellusta soittamalla kuljetusyhtiölle arkisin klo 13–15 numeroon 019 524 3993 aikaisintaan 5 vuorokautta ennen matkaa. Matka maksetaan silloin kuljettajalle käteisellä.

Lisää tietoa palvelusta löytyy Porvoon ja Askolan kaupunkien verkkopalveluista.

www.porvoo.fi/kylakyyti

www.askola.fi/julkinen-liikenne

Lisätietoja

Liikenneinsinööri Hanna Linna-Varis, Porvoon kaupunki, puh. 040 5290 278,

Viestintäjohtaja Heikki Juuri-Oja, Kyyti Group Oy, puh. 050 4726 083,

ASKOLAN KIRJASTOJEN UUDET SUPISTETUT AUKIOLOAJAT 19.8.2019 alkaen.

 

Askolan kunnan kirjaston aukioloaikoja supistetaan henkilöstöresurssin vähäisyyden vuoksi. Kirjaston aukioloajat ovat 19.8.2019 lukien toistaiseksi seuraavat:

Askolan pääkirjasto on avoinna:

Maanantaisin klo 10 – 15
Keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13 – 19
Perjantaisin klo 10 – 15

Aikaisemmasta poiketen tiistaisin ja lauantaisin suljettu

Monninkylän kirjasto on avoinna:

Maanantaisin klo 10 – 15
Tiistaisin klo 13 – 19

Aikaisemmasta poiketen perjantaisin suljettu

Särkijärven ja Juornaankylän koulujen kirjastot ovat avoinna joka toinen viikko (parittomat viikot) torstaisin koulun lukuvuoden aikana, Juornaankylän koulukirjasto klo 9 – 10.30 ja Särkijärven koulukirjasto klo 11.30. – 14.00.

Syynä supistettuihin aukioloaikoihin on henkilöstöresurssien vähäisyys.

Päätös perustuu henkilöstöjaoston 12.6.2019 § 94 tekemään päätökseen kirjastonjohtajan viran täyttämättä jättämiseen siihen saakka, kunnes kunnan taloudentasapainottamisohjelman käsittely päättyy.