ASKOLAN GRANIT ON JOULUKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee kuukausittain yhden paikkakuntamme yrityksistä, yli 350 yrityksen joukosta. Joulukuun askolalainen yritys on Askolan Granit, joka on tunnettu kivialan toimija pääkaupunkiseudulla ja laajemminkin Etelä-Suomessa. Yritys jalostaa raakakiveä piha-, tie- ja maisemarakentamiseen ja maahantuo valmiita kivimateriaaleja sekä asentaa kivipintoja ja rakenteita.

Yrityksen perustaja Asko Heikkilä aloitti uransa kivialalla vuonna 1987 Myrskylässä toimineessa Lemminkäisen katukivimateriaaleja jalostavassa yksikössä ja perusti useamman vuoden työrupeaman jälkeen Askolaan toiminimenä aloittaneen yrityksen Askolan Kivi vuonna 1992. Toiminnan kasvaessa nopeasti yhtiö muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1994 ja nimeksi tuli nykyisin laajan asiakunnan tuntema Askolan Granit.

Yrityksen tuotanto koostui aluksi pääasiassa nupukivien työstöstä, mutta ensimmäisen kivisahan hankinnan jälkeen siirryttiin sahaamaan kiviä vuonna 2000 ja valikoimat sekä palvelut ovat sen jälkeen kasvaneet merkittävästi. Yrityksen tuotevalikoimiin kuuluu nykyään varsin monipuolinen valikoima eri tavoin ja eri kivimateriaaleista työstettyjä lopputuotteita sisustus-, rakennus- ja ympäristökivistä aina hyvinkin vaativia muotoja omaaviin kivituotteisiin asti. Asennuksia tehdään enimmäkseen pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa ja Askolan logistinen sijainti on monella tapaa erittäin hyvä kivialan yritykselle. Asko Heikkilä toteaa kunnan olevan mainio paikka harjoittaa paljon tilaa vaativaa yritystoimintaa. Helsingin kauppatorilta Askolan Granitin tehtaalle ajaa alle tunnissa.

Kivimateriaalien ja valmistuotteiden maahantuonti muodostaa nykyisin merkittävän osan yrityksen liikevaihdosta, mikä johtuu osaltaan siitä, ettei kotimaasta löydy enää tekijöitä kaikille tuotetyypeille. Askola Granitin tuontikivien markkina-alue on koko Suomi. Kotimainen kivi on hyvin laadukasta ja kestävää ja sitä voidaan pitää elinkaarensa ja hyvien kuljetusetäisyyksien vuoksi ekologisena ja ilmastoomme sopivana monissa kohteissa. Kivimateriaalia voidaan kierrättää. Yrityksen asiakaskunnasta huomattavan osan muodostavat eri kokoiset rakennusliikkeet sekä kunnat ja kaupungit. Esimerkiksi torialueita on rakennettu Suomeen parisenkymmentä. Maanrakennuspuolella tyypillisiä kohteita ovat liikenneympyrät ja katualueiden reunakiveykset.

Askolan Granitin henkilöstön muodostaa neljän hengen ydinporukka ja tilauksista riippuen yritys käyttää alihankkijoita useissa kohteissa eri puolilla maata. Kumppaniyrityksiä ovat suurimmissa projekteissa valtakunnallisesti toimivat maanrakennusyritykset. Oman ydinporukan kasvattamiselle ei ole toistaiseksi koettu tarvetta, mutta tapana on työllistää myös alasta kiinnostuneita kausityöntekijöitä kesäisin mahdollisuuksien mukaan. Lähin kivialan oppilaitos sijaitsee Tampereella. Kiviala on Suomessa pieni toimiala ja alan yrityksiä on rajallinen määrä. Luonnonkiven käyttö on ollut kuitenkin koko ajan kasvussa viime vuosina ja alan työnäkymät ovat hyvät.

Motivoivan ja intensiivisen työn vastapainoksi yrittäjän kannattaa usein etsiä itselleen myös jokin mieluisa ja motivoiva harrastus. Asko Heikkilä päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ralliautosta ja hankki 53-vuotiaana ensin crosskart-auton ja sen jälkeen ralliauton. Askolan Granit on alkanut järjestää moottoriurheilutapahtumaa nimeltä Askolan Granit -ralli, joka ajetaan myös ensi syksynä. Tänä vuonna ralli oli osanottajamäärältään suurin autourheilun kattojärjestön järjestämistä Suomessa ja samalla se oli virallinen nuorten aluemestaruuskilpailu. Ralli on myös erinomainen mainos kunnalle ja siitä suuri kiitos Askolle!