ABBORSJÖ B&B ON LOKAKUUN ASKOLALAINEN YRITYS

Askolan kunta esittelee joka kuukausi Askolalaisen, paikkakuntalaisen yrityksen. Valinta tehdään Askolan yli 300 yrityksen joukosta.

Lokakuun yritykseksi valittiin Askolassa, Särkijärvellä toimiva perheyritys Abborsjö B&B. Kaarina ja Mauno Myrttinen harjoittavat maatilalla majoitus- ja kokoustoimintaa vain 20 minuutin ajomatkan päässä Porvoosta. Majoitustilaa on runsaalle 20 henkilölle. Kokoustilaan mahtuu lähes 30 henkeä ja käytössä on tarvittavat AV-laitteet. Huoneet ja pihapiiri ovat viihtyisiä ja rauhallisia, idyllisessä maaseutuympäristössä Abborsjö-järven rannalla.

Abborsjön tila kuului aikanaan Tampin  kartanoon.  Kolmannessa sukupolvessa tilaa pitävän Mauno Myrttisen isoisä osti tilan vuoden 1918 torpparilain perusteella. 2000-luvun alussa Myrttiset päättivät aloittaa tilalla aamiaismajoitustoiminnan (B&B eli bed and breakfast). He matkustelivat paljon lastensa kanssa autolla Euroopassa ja idean aamiaismajoitustoimintaan he saivat näiltä reissuilta. Itävallassa ja Saksassa oli runsaasti tällaisia majoituspaikkoja nimeltään zimmer frei (huone vapaa). Myrttiset yöpyivät ja ihastuivat näihin kotimajoituspaikkoihin, joissa sai keskustella paikallisten ihmisten kanssa ja tutustua heidän elämäänsä. Ennen toiminnan aloittamista piti tiloja kuitenkin laajentaa. Porvoolaisarkkitehdit Taina ja Matti Valkeavirta suunnittelivat 1800-luvun talonpoikaisarkkitehtuurin mukaisen laajennuksen siten, että vanha torppa jäi uudisrakennuksen sisälle luontaiseksi osaksi kokonaisuutta. Sisustuksessa käytetyt emännän ja isännän sukujen vanhat huonekalut entisöi Porvoolainen Pirjo Weckström.

Ensimmäisiä asiakkaita vuonna 2006 olivat hollantilainen pariskunta sekä Askolassa arkeologisia kaivauksia tehneet sekä voimajohtojen rakentajat. Nyt majoituksesta nauttivat Monninkylän uuden koulun rakentajat. Vuosien varrella on majoittunut runsaasti niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia turisteja ja useista eri maista.   Kielitaitoa Myrttisiltä löytyy – palvelua saa sujuvasti suomen-, englannin-, saksan- ja ruotsinkielellä.

Abborsjö on suosittu kohde pyöräilijöiden keskuudessa.  Etäisyydet lähikaupungeista ovat pyöräilijöille päivämatkaksi sopivia. Palautteet lämminhenkisestä palvelusta ovat hyviä – siitä osoituksena on se, että on paljon asiakkaita , jotka ovat tulleet vuosittain uudestaan majoittumaan Abborsjö  B&B:ssä.

Kotoinen paikka maaseutumaisemassa järven rannalla, sauna,uiminen sekä kotikeittiössä tehty aamiainen ja kokouksien yhteydessä nautittu päivällinen taikka illallinen on jokaisen mieleen.

Monet tuntevat Myrttisen pariskunnan myös aiemmista työuristaan ennen eläkkeelle jäämistään. Abborsjön emäntä Kaarina oli pitkään, yli 30 vuotta Porvoon aluesairaalassa. Kätilönä hän on auttanut monen uusmaalaisen tähän maailmaan. Isäntä Mauno puolestaan oli historian opettajana lähes 40 vuotta  Linnankosken lukiossa.

https://www.abborsjo.fi/

 

Tekstit ja kuva: Ari Forsberg