Koronavirus- tiedote 12.3.2020 klo 12

Koronavirus- tiedote 12.3.2020 klo 12

Ajankohtaista koronaviruksesta

Askolan kunta seuraa tilannetta ja toimii kansallisten ja alueellisten ohjeistusten mukaan. Neuvomme asukkaitamme seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekuvaa ja noudattamaan THL:n ohjeita. Myös HUS, sisäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö tiedottavat koronaviruksesta.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on kannustettu ennaltaehkäisevään toimintaan, kuten huolelliseen käsienpesuun ja hygieniaan. Sivistystoimi seuraa tilannetta ja noudattaa terveysviranomaisten ohjeita.

Noudatamme sosiaali- ja terveysministeriön sekä HUS:in tiedotuslinjauksia. HUS tiedottaa mahdollisista tartunnoista alueellisella tasolla.

Pääkaupunkiseudulla HUS-alueella on todettu 46 koronavirustartuntaa. Askolassa ei ole todettu tartuntoja.
THL-tilannekuva

THL:n toimenpideohje epäiltäessä koronavirusta

Suomessa on tällä hetkellä runsaasti kausi-influenssaa, jonka oireet ovat hyvin samanlaiset kuin koronavirustartunnan. Oleellinen erottava tekijä on altistuminen koronavirukselle.

HUS tiedottaa koronatartunnoista alueellisella tasolla

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, soita aina ensin!

Puhelimessa ammattilainen arvioi tilanteesi ja ohjaa tarvittaviin jatkoselvityksiin.
Arkisin ma-to 8-15.30, pe 8-15.00 Askolan terveyskeskukseen puh. 040 7109 200.
Muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun puh. 116 117

Tavoitteena epidemian estäminen tai hidastaminen

Suomessa ei ole tällä hetkellä epidemiaa. Viranomaisten toiminnan tavoitteena on estää tai ainakin hidastaa epidemiaa. Keinoja epidemian estämiseen ja hidastamiseen ovat kriteerit täyttävien henkilöiden testaaminen, altistuneiden jäljittäminen ja altistuneiden asettaminen kotikaranteeniin.

Mahdollinen karanteeniin asettamispäätös tehdään aina terveydenhuollon toimesta. Lähtökohtaisesti ohjeena karanteenille on, että karanteeniin asetetaan henkilöt, jotka ovat olleet tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa yli 15 min suljetussa tilassa.

Altistumisen takia karanteeniin määrätyn henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. He voivat elää ja liikkua täysin normaalisti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Käsihygienia on paras tapa välttää tartuntaa

Muistathan, että käsihygienia on paras tapa välttää tartuntaa. Saippuapesu on paras tapa pestä kädet. Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu nestesaippualla ja vedellä ei ole mahdollista. Käsihygienia torjuu myös kausi-influenssaa ja muita infektiosairauksia.


Olen lähdössä ulkomaanmatkalle tai tulossa kotiin ulkomailta, mitä teen?

Suosittelemme noudattamaan THL:n ohjeita ja seuraamaan ulkoministeriön matkustustiedotteita.

THL: Ohjeita epidemia-alueella matkustaville

THL: Ohjeita Suomeen saapuville matkustajille

Ulkoministeriön matkustustiedotteet

Askola peruu koulujen ja oppilaitosten ulkomaille suuntautuvat matkat toukokuun loppuun asti. Sivistystoimi on myös laittanut Wilmaviestin huoltajille, että sivistystoimi suosittaa välttämään matkailua ulkomaille koronavirustilanteen vuoksi.

Askolan kunnan tiedotteet:

Koronavirus- tiedote 3.3.2020 klo 10.45